A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Augusztus 16-án megkezdődik az angol labdarúgó-bajnokság 2024/25-ös szezonja, amely az elmúlt évekhez hasonlóan őrült versenyfutást hozhat a bajnoki címért. Szoboszlai Dominik első angliai idénye remekül sikerült, de a Liverpoolt már új edző irányítja, így kérdéses, hogy a Jürgen Kloppot váltó Arne Slot mire fog menni a világ legerősebb bajnokságában. A Liverpool mellett az Arsenal és a nyáron megerősödött Manchester United is kiemelkedik a mezőnyből, de a végső győzelemre a címvédő Manchesteri Citynek van a legnagyobb esélye.

Rég volt annyira kiélezett a küzdelem a Premier League-elsőségért, mint a előző szezonban. Sokáig három sztárcsapat, a Manchester City, az Arsenal és Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool is esélyes volt arra, hogy bajnoki címet szerezzen. A Liverpool - amely a legtöbb napot, szám szerint 87-et töltötte a tabella élén - lendülete aztán a hajrára elfogyott, az aranyérem sorsa pedig az utolsó fordulóban dőlt el, miután a Manchester City legyőzte a West Ham Unitedet és megnyerte sorozatban negyedik bajnoki címét.

Szoboszlai Dominik
Szoboszlai Dominik harcba a labdáért, ismét éles lehet a bajnoki versenyfutás a Liverpool és az Arsenal között
Fotó: AFP


Új edző, új időszámítás Liverpoolban

Az angol élvonalban szereplő csapatok több mint negyedénél történt edzőváltás a nyáron, így a Brighton, a Southampton, az újonc Ipswich, a Chelsea, a West Ham United és a Liverpool is új menedzserrel vág neki a szezonnak. Természetesen a legnagyobb figyelem a holland Arne Slotra összpontosul majd, aki a Liverpooltól kilenc év után távozott Jürgen Kloppot váltotta a kispadon. Bár a holland tréner merőben más stílust képvisel mint elődje, 

a Liverpool és Szoboszlai Dominik számára is rendkívül jól sikerült a felkészülési időszak,

ugyanis öt edzőmeccsből négyet megnyertek a Vörösök. A magyar válogatott csapatkapitánya a Betis ellen győztes gólt lőtt, amivel megszerezte az új éra első találatát.

Szoboszlai Dominik
Szoboszlai és a Liverpool nagyon meggyőző volt a felkészülési időszakban
Fotó: AFP

Az Arsenal ellen látszott, hogy az új edző még keresi Szoboszlai helyét a csapatban, mivel míg a Betis ellen még előretolt szerepkörben a támadások segítése volt a feladata, addig a londoniak ellen már védekező középpályásként kezdett. A 2-1-es liverpooli győzelem után 

a magyar sztár sok dicsérett kapott a védőmunkája miatt, mivel egy alkalommal góltól mentette meg csapatát.

Némi meglepetésre az amerikai túra utolsó állomásán viszont nem kapott lehetőséget a Manchester United ellen, amit Arne Slot azzal magyarázott, hogy fáradtság miatt pihentette. Szoboszlai a folyamatos terhelés és egy kisebb sérülés miatt a Eb-n sem tudott csúcsformában játszani, de a rövid pihenő érezhetően jót tett neki, ugyanis a Sevilla elleni hazai edzőmeccsen ismét parádézott és kiosztott egy önzetlen gólpasszt is.

Liverpool
Arne Slot érkezésével nem változott a keret összetétele, egyben maradt a Liverpool
Fotó: AFP 

Jön Szoboszlai Dominik második szezonja a Premier League-ben

Szoboszlai szenzációsan kezdte az első idényét Angliában, hiszen már a második fordulóban megválasztották a csapat legjobbjának, majd két héttel később az Aston Villa ellen bombagólt lőtt. Sajnos a sérülések sem kerülték el a 23 éves magyar középpályást: a combhajlító-izmával adódott problémák miatt két hónapot kellett kihagynia, ami után látványosan visszaesett a teljesítménye. 

Ennek ellenére Szoboszlai első PL-szezonja sikeresnek mondható, ugyanis összességében 44 meccsen lépett pályára, hét gól és négy gólpassz jegyzett, ráadásul februárban Ligakupa-sikert is ünnepelhetett

A Liverpoolnál meglehetősen csendes zajlott eddig nyári átigazolási időszak, ugyanis jelenleg 

Szoboszlai csapata az egyetlen a Premier League-ben, amelyik még egyetlen játékost sem igazolt.

A távozók oldalán sem volt nagy mozgás, csupán Fabio Carvalhót lehet említeni, aki a Brentfordhoz igazolt, de a hírek szerint a tavaly nyáron szerződtetett Endó Vataruhoz sem ragaszkodik Arne Slot. 

Szoboszlai Dominik idén is kulcsszereplő lehet a Liverpoolban
Fotó: AFP

Érkező biztosan lesz még a nyáron, ugyanis a Liverpool megegyezett a Valencia kapusával, Giorgi Mamardashvilivel. Az Eb-n parádésan védő georgiai válogatott kapus lehetne Alisson utódja, ám még ha sikerül is őt leigazolni, az idei szezont még nem az Anfielden töltené, hanem kölcsönben a Bournemouth csapatánál.

Szoboszlaira kulcsszerep hárulhat

Azonban a Pool első sorban a középpályára igazolna még új játékost, és ehhez a nyáron Európa-bajnokságot nyert Martin Zubimendit szemelt ki a posztra, de a Real Sociedad spanyol válogatott focistája kikosarazta az angolokat. Márpedig ez akár Szoboszlai idényére is kihathat, mivel a hírek szerint könnyen lehet, hogy Slotnak a meglévő keretből kell megtalálnia azt, aki majd betölti a védekezésben kulcsszerepet játszó hatos pozíciót. Ryan Gravenberch, Curtis Jones, Alexis Mac Allister mellett Trent Alexander-Arnold, vagy Szoboszlai Dominik is bevethető ezen a poszton. 

Euro 2024: Spain - England
Az Eb-győztes Martin Zubimendi kikosarazta a Liverpoolt, nem lesz Szoboszlai csapattársa
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Utóbbi már többször bizonyította, hogy visszavontabb szerepkörben is kiváló teljesítményre képes, ugyanakkor, ha Szoboszlainak nem a védekezéssel kell első sorban foglalkoznia, hanem tízesként játszhat, akkor még hatékonyabban tudja segíteni a támadásokat, épp úgy, ahogy tette a Real Betis ellen is. Az biztos, hogy Szoboszlai az első idényében kellő tapasztalatot szerzett, és Arne Slot irányítása alatt vélhetően kulcsszerep juthat neki, kérdés csupán, hogy a középpálya melyik részén. Azonban bármelyik pozícióban is számítanak rá,  

ha elkerülik a sérülések, akkor akár élete legjobb szezonja is lehet a mostani.

A legnagyobb kérdés csak az, hogy a holland tréner hogyan tudja majd rotálni a csapatát szezon közben.

Arne slot, livrpool
Első PL-szezonjára készül Jürgen Klopp utódja a Liverpoolnál
Fotó: AFP

Idén nem szórták a pénzt az angol csapatok

Bár az utóbbi években megszokhattuk, hogy az angol csapatok költik a legtöbbet az átigazolási időszakokban, idén ez a tendencia megfordult. A Transfermarkt szerint ugyanis 

a Premier League-ben szereplő 20 csapat annyit költött a nyáron új játékosokra, mint a spanyol, olasz és német klubok együttvéve. 

Pedig ha azt nézzük, hogy tavaly az elit sorozatok közül egyedül a Konferencia-ligában tudott angol együttes legalább elődöntőig eljutni, akkor azt mondhatnánk, hogy rájuk fért volna az erősítés, ezzel szemben az egész bajnokság eddigi legdrágább klubváltása Dominic Solanke nevéhez fűződik, aki 65 millió fontért igazolt a Kerkez Milost is foglalkoztató Bournemouthból a Tottenhamhez. Persze, még két hétig nyitva van a piac, vagyis elképzelhető, hogy a Liverpool még igazol egy hőn áhított védekező középpályást, vagy valamelyik sztárcsapat húz egy váratlant, de nagy jövés-menés aligha várható.

A brazil válogatott Savinho a Manchester Cityhez igazolt
Fotó: AFP

Guardiola utolsó szezonjára készül?

Tavaly a Manchester City történelmet írt, miután Pep Guardiola sorozatban negyedszer is bajnoki címre vezette csapatát. Az angol futball történetében hasonló bravúrra még soha nem volt példa. A 2024/25-ös idények is a legnagyobb favoritként vág neki a City, még úgy is, hogy az elmúlt két szezonban azért az Arsenal már megszorongatta. A Citynél sem volt nagy mozgás a nyáron, egyedül a brazil válogatott Savinho érkezett, míg a világbajnok Julian Álvarez némi meglepetésre az Atlético Madridhoz távozott. Ennek ellenére Guradiola együttese nem igazán gyengült, a keret van olyan mély, hogy továbbra is nehéz gyenge pontot találni a címvédőn, amely főként a támadóiban bízhat.

Erling Haaland sok kritikát kapott a 2023/24-es szezonban nyújtott teljesítményéért, de még így is 27 találattal gólkirály lett. Az Eb-ről lemaradt norvég csatár vélhetően kipihente magát a nyáron és bombaformában fogja kezdeni az új idényt. De nem feledkezhetünk meg a csapat motorjáról, Kevin de Bruyne-ről sem, akivel kapcsolatban a nyáron felmerült, hogy Szaúd-Arábiába igazol, de végül maradt. A rutinos játékosok mellett a fiatalok, Phil Foden, Doku, vagy a nemrég lábtörést szenvedett Oscar Bobb is vélhetően több lehetőséget majd a bizonyításra.

776187223
Erling Haaland és Pep Gurdiola az angol szuperkupadöntő után. Az idei lehet az utolsó közös idényük a Citynél
Fotó: AFP

Guardiola a zsinórban begyűjtött negyedik bajnoki cím után úgy fogalmazott, hogy elfáradt, és nem biztos benne, hogy meghosszabbítja a 2025-ben lejáró szerződését.

A valóság az, hogy közelebb állok a távozáshoz, mint a maradáshoz.

Beszéltünk a klubbal, és az az érzésem, hogy most már maradni akarok. Maradok a következő szezonban, és a szezon alatt még beszélünk erről. De nyolc vagy kilenc év után, majd meglátjuk" – mondta a katalán mester. 

Könnyen lehet tehát, hogy utolsó szezonja előtt áll a City sikerkovácsa, bár jövő nyárig még sok víz lefolyik a Dunán.

Papíron erősödött Manchester United, de a bajnoki címre így sem lesz esélye

A Manchester Unitednél nagy változások történtek a nyáron. Bár az előző szezonban úgy tűnt, a sokat kritizált Erik ten Haggal szemben elfogyott a bizalom, az új vezetőség továbbra is bízik a hollandban, akivel nem rég 2026-ig szerződést hosszabbítottak. Az edzői stábhoz csatlakozott a klub korábbi legendás támadója, Ruud Van Nistelrooy is. Voltak távozók is a nyáron, hiszen Anthony Martial, Mason Greenwood és Aaron Wan-Bissaka is elhagyta a csapatot, de igazán egyikőjük sem volt meghatározó tagja Ten Hag csapatának.

Manchester United v Liverpool FC - Pre-Season Friendly
A tavalyi pocsék idény után az elsőszezon sem sikerült túl fényesen a Manchester Unitednek
Fotó: Getty Images via AFP

Tavaly a United a csalódást keltő nyolcadik pozícióban – a klub történetének valaha volt legrosszabb bajnoki helyezése a Premier League-ben – zárt. Nem meglepő, hogy nagy bevásárlást tartottak a nyáron, mint ahogy az sem meglepő, hogy zömében olyan játékosok érkeztek, akik korábban már dolgoztak együtt Erik ten Haggal. Előbb elhappolták a Real Madrid elől a 18 éves csodatinit, Leny Yorót, valamint érkezett Joshua Zirkzee, Matthijs De Ligt és Noussair Mazraoui is. A négy új szerzeményre összesen 150 millió fontot költött a United. Bár a keret egyértelműen erősödött tavalyhoz képest, az előszezonban megmutatkozott, hogy még nem állt össze ez a csapat. Ráadásul még a tartalékos Manchester City ellen sem sikerült megszerezni a szezon első trófeáját, miután tizenegyesekkel kikaptak az angol Szuperkupa döntőjében. Vélhetően a holland edzőnek most gyorsan el kell eloszlatnia a kételyeket egy jó szezonkezdéssel, mivel egy újabb kudarcot már sem a szurkolók, sem a vezetőség nem fog elnézni neki.

Manchester United v Liverpool FC - Pre-Season Friendly
Erik ten Hagnak a 2024/25-ös szezonra is bizalmat szavazott a vezetőség
Fotó: Getty Images via AFP

A sorsolás a Liverpoolnak kedvez

A jó kezdés nagyon fontos, mivel a bajnokság eleje meghatározhatja, miért fog küzdeni a hátralévő részében. Eddig csupán háromszor fordult elő az a bravúr, hogy úgy esett ki egy csapat (Wolverhampton, Hull City, West Bromwich Albion), hogy két győzelemmel kezdett a Premier League-ben.

Az első öt fordulót tekintve a Liverpoolnak van a legkönnyebb sorsolása – már ha a Premier League-ben ki lehet ilyet jelenteni. 

A Vörösök először a PL-be 22 év után visszajutó Ipswich Town otthonába lépnek pályára, aztán a Brentfordot fogadják, ami után jön a Manchester United elleni rangadó az Old Traffordon, majd a Nottingham Forest és a Bournemouth látogat az Anfieldre. Vagyis elképzelhető, hogy szeptember közepén még veretlenül fog állni a Liverpool.

liverpool, arsenal
A Liverpool sorsolása tűnik a legkönnyebbnek, az Arsenalé a legnehezebbnek a topcsapatok közül
Fotó: AFP

Az élcsapatok közül az Arsenalnak lesz a legnehezebb a rajtja, ugyanis a Wolverhampton elleni hazai nyitómérkőzés után a tavaly BL-szereplést kiharcoló Aston Villa, a Tottenham és a Manchester City ellen is idegenben kell pályára lépnie Mikel Arteta együttesének. A Premier League történetében a Manchester United az első csapat, amely nyolc egymást követő szezonban is otthon kezd. Erik ten Hag csapata péntek este azt a Fulhamet fogadja, amely februárban hatalmas meglepetésre 20 év után tudott ismét nyerni az Old Traffordon.

Premier League, 1. forduló:

  • Manchester United-Fulham
  • Ipswich Town-Liverpool
  • Arsenal-Wolverhamtpon Wanderers
  • Everton-Brighton
  • Newcastle United-Southampton
  • Nottingham Forest-Bournemouth
  • West Ham United-Aston Villa
  • Brentford-Crystal Palace
  • Chelsea-Manchester City
  • Leicester City-Tottenham Hotspur

Ki nyeri a Premier League következő idényét?

Ami a bajnoki esélyeket illeti, a statisztikákkal foglalkozó Opta 10 ezer alkalommal "szimulálta le" a szezont, ezeknek a 82,2 százalékában a számítógép a Manchester City címvédését vizionálta. A képzeletbeli második helyen az Arsenal van (12,2), míg a harmadik a Liverpool (5,1). Ez persze csak statisztika, a szezon még hatalmas fordulatokat és meglepetéseket hozhat. 

Erling Haaland, Szoboszlai Domiik
Szoboszlai Dominik Erling Haaland  ellen, avagy indul az őrült versenyfutás a PL-győzelemért
Fotó: AFP

Nagy kérdés lesz tehát, hogy a nemzetközi versenysorozatokban is érintett topcsapatok közül ki bírja majd jobban erővel, lesznek-e hátráltató sérülések, és hullámvölgyek. Mivel a három leginkább bajnokesélyes csapatnál is világklasszis játékosok szerepelnek, nagyon nehéz megjósolni a végső győztest. Azonban Szoboszlai Dominiknak minden esélye megvan rá, hogy idén még több trófeát nyerve a második PL-szezonja még az elsőnél is csodásabb legyen.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!