Vágólapra másolva!
A tavaly nyári óriási játékosmozgás, a szakmányban igazolt világsztárok után, idén jószerével már nyoma sincs annak az esztelen költekezésnek, amit egy éve láthattunk. Lehet, hogy kipukkadni készül a nagy szaúdi focilufi? Könnyen lehet, ahogy az is, hogy kicsit visszavettek a tempóból és inkább a hosszabb távú építkezésre váltanak át.

Tavaly nyáron minden a Szaúdi Pro League nevet viselő bajnokságról szólt: Cristiano Ronaldo 2022. novemberi váratlan, néhány napig az egész futballvilágot lázban tartó átigazolása az Al-Nasszr csapatába valóságos sztárdömpinget zúdított a végtelen pénzekkel kibélelt, de legfeljebb ázsiai szinten számottevő bajnokságra. Erre mi történt idén: kis túlzással senki nem igazolt a tejjel-mézzel folyó Kánaánba, szemlátomást máris kipukkadni látszik a lufi.

Kipukkadni, Saudi Arabia's Al-Nassr welcome Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldót bemutatja új klubja, a rijádi Al-Nasszr 2023. január 3-án
Fotó: Anadolu via AFP

Persze azért lassan a testtel, mert könnyen lehet, hogy az első nagy bumm után a szaúdiak csak taktikát váltottak, és a gyors helyett most a lassabb sávban próbálnak a mezőny elé kerülni.

  • Ronaldo volt a kezdet
  • Egymás sarkát taposó világsztárok
  • Sportwashing
  • Messi nemet mond
  • Valami megváltozott
  • Padlófék vagy csak visszaváltás?

Mindenki Szaúd-Arábiába!

A szaúdi élvonalban persze már Ronaldo előtt is szerepeltek légiósok, még, ha nem is Európából és Dél-Amerikából, vagy, ha igen, akkor sem top ligák, top csapataitól érkeztek, és pláne nem voltak világsztárok. A Pro League-nek volt és van egy légiós korlátja - jelenleg ez nyolc fő, amit az idei szezonban 11 csapat ki is merít -, de 

a légiósok többnyire a szomszédos arab országokból, esetleg Afrika valamelyik muszlim országából érkeztek.

Ronaldo előtt a legismertebb légiós a brazil Anderson Talisca volt, aki szintén az Al-Nasszrban lőtte és lövi mindmáig a gólokat immár 2021 óta. Mellette Bafétimibi Gomis, Odion Ighalo vagy egy-két argentin válogatott (Ramiro Funes Mori, Éver Banega) neve lehet ismerős.

Al Hilal Saudi FC v Al Duhal SC - AFC Champions League 2022
Odion Ighalo gólkirály is volt az Al-Hilal csapatában
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Noushad Thekkayil/NurPhoto

2021-22 körül azonban új szelek kezdtek fújni az addig roppant zárt királyságban. Az ország vezetése úgy döntött, hogy a sporton keresztül igyekszik tisztára mosni az emberrablásokkal, gyilkosságokkal, emberi jogok lábbal tiprásával bemocskolt hírnevét - ez a már jól ismert sportwashing. A szaúdi állam felöltötte legszebb mosolyát, és bármiről is volt szó, annyi pénzt ajánlott, aminek szinte lehetetlen volt ellenállni. Így kerültek az országba a koronavírus-járvány alatt a UFC (egyébként nagyon jó) muszlim bunyósokkal felturbózott profi gáláinak sora, olasz és spanyol szuperkupameccsek, sőt ma már nyolc csapatos minitornák, globális érdeklődésre számot tartó profi bokszmeccsek (Fury-Ngannou, Fury-Uszik), de van már profi golftorna (LIV) és persze a Forma-1 is szépen megtalálta a számításait Rijádban. A királyi család érdekeltségei pedig eközben végtelen pénzekkel kecsegtetve különböző Premier Leagu-klubok (pl. Newcastle United) körül jelentek meg.

A nagy pénzek ellenére azonban még a muszlim országok között is ultraszigorú törvényeiről és 50 Celsius-fokos hőhullámairól hírhedt ország mégsem volt vonzó a sztárok számára. Egészen Ronaldo érkezéséig! A portugál ugyanis nem véletlenül rúgatta ki magát a Manchester Unitedtől, hanem azért, hogy aláírhassa évente 200 millió dollárt garantáló szerződését a (királyi család által felügyelt) Al-Nasszrnál. Ronaldo óriási fogás volt, és, ahogy arra nyilván számítottak is Rijádban, mindjárt kívánatossá tette a bajnokságot az európai top klubokban valamiért elégedetlen sztárok számára.

Karim Benzema, N'Golo Kante, Al-Hilal
Karim Benzema és N'Golo Kante is 2023 nyarán igazolt a szaúdi ligába
Fotó: AFP

Sztárok sora érkezett, a nevek önmagukért beszélnek: a brazil Neymar a Paris Saint-Germaint, Jordan Henderson és Roberto Firmino a Liverpoolt, Karim Benzema a Real Madridot, Sadio Mané a Bayern Münchent hagyta ott egy jó ajánlatért. De ekkor érkezett Alekszandar Mitrovics és Szergej Milinkovics-Szavics, N'Golo Kante és Rúben Neves is. A kispadokra pedig olyan edzők ültek, mint a Pool-legend Steven Gerrard, a korábbi horvát kapitány, Slaven Bilic, vagy a szinte valamennyi, edzőt kereső európai top csapattal hírbe hozott Marcelo Gallardo.

Messi nemet mond és az első apró repedések

Nem volt azonban mindenkinek csábító a szaúdi légkör. A pénzzel szintén jó viszonyban lévő Lionel Messit például hiába csábították, ő többször is nemet mondott, és végül inkább Miamiba ment levezetni. Ez komoly presztízsveszteség volt, ahogy az is, hogy hiába környékezték meg Mohamed Szalahot, 

de Szoboszlai Dominik csapattársa inkább Premier League-re szavazott, mintsem a Pro League-re.

A liverpooli csatár korábbi klubtársa, Jordan Henderson pedig egy fél szezon után hagyta faképnél a ligát és Steven Gerrard klubját, az Al-Ettifaqot. Ő gond nélkül kijelentette, hogy nem érezte jól magát, és inkább két és fél évre aláírt az Ajaxhoz. De a hírek szerint ugyancsak nem érzi igazán jól magát Benzema sem az Al-Ittihadban, a tavaly nyáron 150 millió eurós fizetéssel szerződtetett Neymar pedig lassan egy éve ápolja otthoni bulizgatással 2023 októberében elszakadt térdszalagját. 

Kipukkadni készül a szaúdi lufi?

Lehet, hogy igen, de az is lehet, hogy másról van szó. Az mindenesetre tény, hogy idén nyáron sokkal csendesebb volt a Pro League az átigazolási piacon, mint egy évvel korábban. A rekordigazolást az Aston Villától 70 millió euróért megvett (jócskán túlárazott) 11-szeres francia válogatott, Moussa Diaby jelentette, mellette a Real Madridtól 14 idény és 26 trófea után elköszönő Nacho, valamint az Olympique Marseille-t elhagyó francia-gaboni csatár, Pierre-Emerick Aubameyang, a Firenzéből Rijádba (Al-Sabab) költöző Giacomo Bonaventura és a Rómát Dzsiddára (Al-Ittihad) cserél Houssem Aouar érdemel említést. 

FC Internazionale v Al Ittihad - Pre-season Friendly
Az, hogy Moussa Diaby a Pro League idei legdrágább igazolása még nem biztos, hogy azt jelenti, kipukkadni készül a szaúdi lufi
Fotó: NurPhoto via AFP

És persze a Paksot elhagyó magyar válogatott kapus, Szappanos Péter, akinek átigazolása pénteken vált hivatalossá. Szappanos az előző idényt a 7. helyen záró Al-Fateh csapatához igazolt, így fentebb sorolt igazi világsztárok ellen mutathatja meg a tudását. A magyar kapus épp csak aláírt, már be is mutatkozott új csapatában, amely 3-0-ra kikapott az Al-Kadszijától a szaúdi bajnokság 1. fordulójában.

Szappanossal ellentétben azonban egy olyan sztár, mint Vinícius Jr. megszerzésének esélye a Real Madridtól, még a vicc kategóriát is alig meríti ki. A szaúdiaknak meg kellett érniük, hogy már egy Brentford is nemet mond nekik az angol válogatott csatárért, Ivan Tooney-ért tett 35 millió fontos ajánlatra.

Talán csak más irányt vettek

Aligha kell a foci világát követőket emlékeztetni arra, hogy mi lett a kínai vagy az indiai szuperliga ötletével. Hiába volt pénz és óriási piac, egyik hatalmas ország sem tudott olyan bajnokságot építeni, amivel felvehette volna a versenyt az európai top ligákkal, sőt még a középmenytől is messze voltak. A szaúdiak annyival jutottak közelebb, hogy ők legalább tudtak valódi, aktív világsztárokat a bajnokságukba csábítani. Ebben a pénz mellett nyilván az is szerepet játszott, hogy az ország sokkal közelebb van Európához, mint India vagy Kína, nem kell a fél világot átutazni, ha egy európai sztárnak például válogatott kötelezettsége van.

A szaúdiak a bajnokságuk közvetítését is képesek voltak értékesíteni Európában (Magyarországon is lehetett nézni a Pro League rangadóit), de valós kihívónak őket sem mondhatjuk - egyszerűen nem rúgnak labdába a Premier League-gel, a La Ligával, pláne a Bajnokok Ligájával szemben. 

Bajnokok Ligája, Real Madrid, BL-döntő, Borussia Dortmund
Ezzel a nagyfülű ezüstvödörrel nem lehet versenyezni
Fotó: AFP

Alighanem rájöttek, hogy hiába költenek el minden nyáron közel 800 millió eurót (ahogy tették azt 2023-ban), az nem garancia a sikerre, sőt sokkal inkább lesz gazdaságilag és morálisan is romboló hatása. Ha a hazai játékosokat kiszorítják a kisebb-nagyobb sztárok, az lehet, hogy jó a klubok ajándékboltjainak, de biztos, hogy nem tesz jót általában az ország focijának.

A szaúdiak most láthatóan megelégszenek azzal, hogy meg tudták tartani külföldi sztárjaikat, és az is jól mutat a nevük mellett, hogy 14 játékost tudtak küldeni a nyári foci-Eb-re. Az ország vezetése továbbra is szeretne erős, az európai top ligákkal versenyző bajnokságot, de van egy ennél is nagyobb cél: a 2034-es labdarúgó világbajnokság olyan pompás megrendezése, amitől mindenkinek eláll a szava, és mást sem akar majd, mint Szaúd-Arábiában focizni - akár ingyen is.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!