Egyszerű trükk, ami segít gyorsabban elsajátítani egy új készséget

Ez az egyszerű trükk segíthet gyorsabban elsajátítani egy új készséget
Ez az egyszerű trükk segíthet gyorsabban elsajátítani egy új készséget
Fotó: SYC PROD
Vágólapra másolva!
Mi lenne, ha akkor is megtanulhatnánk dolgokat, amikor nem próbálkozunk aktívan? Legyen szó egy hangszeren való játék megtanulásáról, egy új sport kipróbálásáról vagy akár csak a kertészkedésről, egy új készség elsajátítása ugyanis mindig gyakorlást igényel.
Vágólapra másolva!

Különböző módon sajátíthatunk el egy készséget

Az Oregoni Egyetem legújabb kutatása kimutatta, hogy a releváns ingereknek való passzív kitettség jelentősen javíthatja a tanulást, még az összetett feladatok esetében is. Bár az eLife folyóiratban publikált tanulmányt egereken végezték, a kutatás emberekre is hatással lehet.

A Christian Schmid, Muhammad Haziq és munkatársaik által vezetett tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy az ingereknek való passzív kitettség hogyan befolyásolhatja a tanulást egy aktív kategorizálást igénylő feladatban. 

Ez az egyszerű trükk segíthet gyorsabban elsajátítani egy új készséget
Ez az egyszerű trükk segíthet gyorsabban elsajátítani egy új készséget
Fotó: SYC PROD / Shutterstock

A szakemberek olyan kísérletet terveztek, amely a hangok kategorizálására épült: egy olyan feladat, amelyben az állatoknak különbséget kellett tenniük a különböző frekvenciamodulált hangok között. 

A kísérlet több szakaszra oszlott: az egereket kezdetben egy hangkategorizálási feladatra trenírozták, amelynek során azonosítaniuk kellett, hogy egy frekvenciamodulált hang meredeksége pozitív vagy negatív. A tréning felépítését egyszerűnek tervezték, így az egerek az orrukat egy középső nyílásba tették, mire egy hang megszólalt. A hang meredekségétől függően kellett két oldalsó nyílás közül választaniuk, hogy jutalmat kapjanak.

Ennek tesztelésére az állatokat három csoportra osztották:

  • az egyik csoport csak aktív tréninget kapott (gyakorlással történő tanulás),
  • egy másik csoport aktív tréninget és passzív expozíciót is (a hangok hallgatása anélkül, hogy reagálniuk kellett volna),
  • egy harmadik csoport pedig passzív expozícióban részesült, mielőtt bármilyen aktív tréningbe elkezdtek volna.

 

Érdemes odafigyelni a passzív tanulásra is

Az eredmények végül szembetűnőnek bizonyultak. Azok az egerek, amelyek bármilyen formában passzívan találkoztak a hangokkal, gyorsabban megtanulták kategorizálni azokat, mint azok, amelyek kizárólag az aktív képzésre támaszkodtak. Ez attól függetlenül megtörtént, hogy a passzív expozíciót aktív tréninggel váltogatták, vagy teljesen az aktív tréning megkezdése előtt történt.

Az egyik legfontosabb megállapításunk, hogy a hangoknak való passzív kitettség lehetővé tette az egerek számára, hogy gyorsabban tanuljanak, amikor végül aktív képzésben vettek részt. Ezeknek az állatoknak a teljesítménye gyorsabban javult, ami arra utal, hogy az agyuk már ismerte a hangokat, még akkor is, ha még nem gyakorolták a feladatot. Ez tette lehetővé tette, hogy inkább magára a kategorizálási feladatra koncentráljanak, mint a hangok újbóli feldolgozására

 – magyarázta James Murray, a tanulmányt vezető idegtudós a ZME Science online tudományos portálnak.

A passzív tanulás elemeinek bevezetése felgyorsíthatja az új készségek elsajátítását
A passzív tanulás elemeinek bevezetése felgyorsíthatja az új készségek elsajátítását
Fotó: Pexels

Hozzátette: ez arra utal, hogy a passzív tanulás elemeinek bevezetése (például a releváns információknak vagy ingereknek való kitettség az aktív gyakorlatokon kívül) felgyorsíthatja az új készségek elsajátítását. A nyelvtanulóknak például előnyös lehet, ha a célnyelven folytatott beszélgetéseket vagy szókincset hallgatnak, még akkor is, ha nem aktívan tanulnak. Hasonlóképpen, 

a zenészek is gyorsabban fejlődhetnek, ha passzívan hallgatják azt a zenét, amelyet éppen játszani tanulnak.

Az eredmények tehát arra utalnak, hogy egy adott teljesítményküszöb viszonylag kisebb erőfeszítéssel érhető el, ha az alacsony erőfeszítésű passzív expozíciót aktív gyakorlással kombináljuk.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!