Zirci rém: kígyószerű, világító szemű szörny sokkolta a megdöbbent kerttulajdonost

A leander ágai között akadtak a ijesztő jövevélnyre
Fotó: Veol-Veszpém Vármegyei Hírportál/ Rimányi Zita/Napló
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi látványban volt része egy zirci kert tulajdonosainak, akik egy szokatlanul nagy méretű és élénk zöld színű, kígyószerűen tekergő lényre figyeltek fel a kertjükben.
Vágólapra másolva!

Megrémültek attól, amit a kerti leander ágai között találtak

Egy zirci kert gazdáit ijesztette meg az az igazán furcsa és nagy méretű hernyó, amit az egyik kerti leanderük ágán fedeztek fel – írja a veol.hu a különleges felfedezésről. Az első döbbenetből felocsúdva óvatosan levágták a növénynek azt virágos szárát, amelyen a furcsa lény ült, majd azzal együtt betették egy dunsztosüvegbe. A különleges leletet a Bakonyi Természettudományi Múzeumba vitték, ahol a Zircikon keretén belül éppen egy különleges ízeltlábúakat bemutató alkalmi kiállítást lehet megtekinteni. 

A leander ágat levágva, azzal együtt fogták el a furcsa vendéget
Fotó: Veol-Veszpém Vármegyei Hírportál/ Rimányi Zita/Napló

A tárlaton tartózkodó Kutasi Csaba etmológus, a múzeum rovartannal foglalkozó szaktudósa, rögtön meg is tudta határozni, hogy valójában mi is a riadalmat kiváltó lény. A szakember az oleanderszender (Daphnis nerii ) hernyójaként azonosította a különleges kerti „leletet”, megnyugtatva a kerttulajdonosokat, hogy ez egy teljesen ártalmatlan hernyó. 

Az oleanderszender hazánkban nem számít őshonos lepkefajnak és csak nagyon ritkán fordulhat elő a nyári időszakban. 

A lepkék rendjébe (Lepidoptera ) és a szenderfélék családjába (Sphingidae) tartozó rovar valódi hazája a dél-európai mediterrán térség. Elterjedésének nem pontosan tisztázottak a határai, de bizonyíthatóan egészen Kelet-Indiáig elterjedt, és Afrikában is előfordul. Száraz és különlegesen meleg nyarakon pár példány Magyarország területére is eljuthat  a mediterrán térségből, és lerakhatja itt a petéit.


Hatalmas világító szemfoltok teszik rémisztővé az óriási hernyót

A zirci természettudományi gyűjteményben eddig csupán egyetlen példányt őriztek, a múzeum szakemberei ezért is örültek meg a nem várt ajándéknak. De nem csak ők örültek, hanem a kerttulajdonosok is, akiknek így sikerült megszabadulniuk a náluk vendégeskedett óriáshernyótól. A múzeum munkatársai most abban reménykednek, hogy ha a hernyó bebábozódik, talán a lepke is ki fog kelni. Az oleanderszendernek Európában Kréta-szigetén, Cipruson és Szicíliában élnek állandó populációi, a Kárpát-medencében viszont csak alkalmi, rendkívül ritka vendégnek számít. A petéből frissen kikelt lárvák még meglehetősen aprók, átlagosan csak 3-4 mm hosszúak.

A kifejlett hernyók óriásiak, közel 15 cm hosszúra is megnőhetnek
Fotó: Wikimedia Commons/Sindhu Ramchandran -

A teljesen kifejlett hernyók viszont már óriásiak, amelyek hossza elérheti a 10-13 centimétert is. A kifejlett állapotú hernyók teste vaskos és hengeres, öt pár lábbal, és a törzs végén az alap zöld színtől elütő élénk narancsos színű farokszerű vékony nyúlvánnyal rendelkeznek. 

Ami a hernyót igazán ijesztővé teheti, az a két élénken világító kékben pompázó szemfolt. 

Ez a harmadik szelvényen található fehér szegélyű és kék színű folt védelmi célokat szolgál. Ha a hernyót zaklatják, a fejét behúzva és az első szelvényeit feldomborítva villantja elő a szemfoltjait, amelyek ilyenkor meglepően nagyra nőnek és ijesztő hatásúak.

Az oleanderszender csak a dél-európai mediterrán térségben rendelkezik állandó populációkkal
Fotó: Wikimedia Commons/Shantanu Kuveskar 

Optimális hőmérsékleti viszonyok mellett a lepke kevesebb mint 30 nap alatt kikelhet. A Magyarországra átrepülő példányok nyárutón, augusztus végén vagy szeptember elején visszavándorolnak délre. Az oleanderszender rendkívül gyors röptű lepkefaj, amely akár 50-60 km/órás sebességgel is képes repülni.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!