Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott a Németország elleni vereség után Telkiben készül a Bosznia-Hercegovina elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre. Hétfőn délután Marco Rossi szövetségi kapitány és Szoboszlai Dominik csapatkapitány egy sajtótájékoztató keretében válaszolt az újságírók kérdéseire.

A magyar válogatott szövetségi kapitányaként szinte napra pontosan hat évvel ezelőtt bemutatkozó Marco Rossi a szombaton, Németországban elszenvedett 5-0-s vereség után rendkívül csalódottan értékelt. A düsseldorfi találkozó óta azonban már a Hollandia ellen szintén öt kapott góllal záró Bosznia-Hercegovina válogatottjára koncentrálnak Szoboszlai Dominikék, ezzel kapcsolatban is beszélt a hétfőn a 60. születésnapját ünneplő magyar-olasz szakember.

Marco Rossi, Szoboszlai Dominik, sajtótájékoztató, Telki
Marco Rossi és Szoboszlai Dominik vett részt a Bosznia elleni Nemzetek Ligája-meccset megelőző telki sajtótájékoztatón
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Marco Rossi nyilatkozata

„Az egyedüli kiút a győzelem egy ilyen meccs után. Nem lesz egyszerű, mert ez az 5-0-s vereség elcsúfítja az eddigi utat, beleégett az emlékeinkbe. Ha összességében szeretnénk mérleget vonni, akkor a pozitív serpenyőbe is sok szép emlék kerül, sőt abból van több. A 2021-es Eb után is elszenvedtünk egy 4-0-s vereséget Angliából, és abból fel tudtunk állni, most is ez a cél – mondta Marco Rossi. – Németország ellen voltak félreértések a taktikát és a kommunikációt illetően. Noha a játékosok között is lesz módosítás a kezdőcsapatban, főleg a makroelvek terén kell lennie változtatásnak, és ez a folyamat már évek óta zajlik. A keddi meccs előtt a legfontosabb, hogy a pofonon, amitől ég az arcunk, túl kell lépnünk.

Nem szabad tisztán a taktikára koncentrálni, és egy ilyen pofonon csak akkor tudunk túllépni, ha tökösek vagyunk. 

A modern futball nem csak a támadásról szól, a mai divat mögött vannak elvek. Ugyanakkor ehhez is tudni kell labdát szerezni, megnyújtani a vonalakat, magasan letámadni. A németek ezt jól csinálták ellenünk. Azt viszont el kell ismerni, hogy a németek ellen mi is a modern futballt próbáltuk meg játszani. Összességében vállalom a felelősséget, de úgy érzem, az, hogy szinte minden párharcot elveszítettünk, az már nem csak az edző hibája, és ezt a játékosok is belátták. Bosznia ellen nagyon fizikális lesz a játék, és Demirovic és Dzeko mellett is vannak kiváló képességű játékosaik, így nehéz, kiegyenlített mérkőzésre számítok. Tiszteljük az ellenfelet, de győzni szeretnénk!"

Marco Rossi, sajtótájékoztató, Telki
A hétfőn 60 éves Marco Rossi hat éve irányítja a magyar válogatottat
Fotó: Csudai Sándor -  Origo

Szoboszlai Dominik nyilatkozata

Marco Rossi mellett a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik vett részt a sajtótájékoztatón. A Liverpool középpályása vasárnap a közösségi oldalán a szurkolóknak üzent, hétfőn Telkiben pedig szintén fontos dolgokat emelt ki.

„Csapatkapitányként a németek elleni meccs után megpróbáltam felrázni a többieket, volt megbeszélésünk a játékosok és a vezetőség között is, arról is, hogy min kellene változtatni. 

A 14 meccses veretlenségi sorozatunkkal magasra tettük a lécet, szinte már elvárás lett, hogy a nálunk erősebbek ellen is pontot szerezzünk. 

Mikor 14 meccset nyertünk, mi voltunk a legjobbak, most meg mi vagyunk a legrosszabbak. Túl szélsőségesek velünk az emberek, realizálni kell a dolgot, olyan helyre kell tennünk magunkat, ahol valóban vagyunk. Kedden meg akarjuk mutatni. Engem lehet savazni, én akkor is minden egyes alkalommal ki fogok menni a pályára és megpróbálom a maximumot nyújtani. Ez a nyomás persze nem lehet kifogás egy 5-0-s vereség után, ahogy az sem, hogy új taktikával próbálkoztunk a németek ellen, de tényleg el kell gondolkodni azon, hogy hogyan térhetünk vissza a korábbi formánkhoz" – mondta Szoboszlai Dominik, aki elárulta, igyekszik kizárni az őt érő negatív hangokat, de ha a csapatot éri kritika, azt jobban magára veszi, mert szerinte az senkinek nem segít. – Ilyen időszakban derül ki, hogy ki az, aki tényleg mellettünk áll. 

Szükségünk van türelemre és minden ember támogatására, mert ez mentálisan hatalmas segítség lenne a csapatnak. 

Nem szeretném elárulni, hogy mi hangzott el a játékosok közti megbeszélésen, de azt elmondom, hogy jól sikerült a megbeszélés, és közös nevezőre jutottunk, ami a csapat segítségére lehet a továbbiakban, már kedden is. Voltunk már gödörben, és ha most is jól reagálunk egy ilyen vereség után, az sokat elárul a csapatról. A bosnyák válogatott remek csapat, nem véletlenül vannak az A divízióban, több játékost is ismerek, nagyon oda kell figyelni rájuk, mert hozzánk hasonlóan küzdős, kompakt csapatot alkotnak. Az fog dönteni, ki akarja jobban a győzelmet."

Szoboszlai Dominik, sajtótájékoztató, Telki
Szoboszlai Dominik elmondta: ő tűri a kritikát, de a csapatot ért kritikát jobban magára veszi
Fotó: Csudai Sándor -  Origo
  • A Magyarország–Bosznia-Hercegovina Nemzetek Ligája-mérkőzés kedden 20.45 órakor kezdődik a budapesti Puskás Arénában, a találkozót az Origo Sport élőben közvetíti.

Kapcsolódó cikkek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!