Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia
Vágólapra másolva!
Mint ismert, a hollandok szövetségi kapitánya, Ronald Koeman a lengyelek elleni 2-1-re megnyert meccsen gusztustalankodott, a holland kapitány az orrát túrta, majd lenyalta az ujját, amit természetesen a kamera is rögzített. A szakembertől egyébként sem áll távol az ilyen undorító viselkedés, a 36 évvel ezelőtti Eb-n olyan botrányt okozott, amire a mai napig sokan emlékeznek.

Hollandia vasárnap Hamburgban játszotta az Európa-bajnoki nyitányát Lengyelország ellen, és nyert 2-1-re. Ott, ahol a hollandok szövetségi kapitánya, Ronald Koeman a torna történetének egyik legnagyobb botrányát okozta a 36 évvel ezelőtti, Németország elleni elődöntőben. A történteket a mai napig sajnálja.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group D Poland v Netherlands
Ronald Koeman nem bír magával Hamburgban 
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A Welt beszámolója szerint a viselkedéskutatók azt feltételezik, hogy az emberek naponta körülbelül 20 000 döntést hoznak tudatosan vagy éppen tudatlanul. Vannak döntések, amelyeket tíz perccel később elfelejtünk, néhányat nem is érzékelünk választási lehetőségként. Azonban vannak olyan döntések is, amelyek életünk végéig velünk maradnak.

Amikor Koeman megtörölte a fenekét a német mezzel

Ronald Koeman, a hollandok szövetségi kapitánya is jól tudja ezt. A 61 éves szakember a 36 évvel ezelőtt a labdarúgó Európa-bajnokság történetének egyik legmeghatározóbb pillanatát okozta. 

Most visszatér a korábbi botránya helyszínére, ahol újabb hibás döntést hozott hozott: az orrát túrta, majd lenyalta az ujját.

Ám mi volt a 36 évvel ezelőtti alakítása?  Nos 1988. június 21-én Hamburgban került sor a Németország-Hollandia Európa-bajnoki elődöntőre. Az Oranje 2-1-re megnyerte a meccset, Koemannak aztán nem sikerült győztesként viselkednie. 

A holland a lefújást követően megragadta Olaf Thon mezét, és mindenki számára jól látható módon megtörölte vele a fenekét. Egy botrány, amit Koeman még ma is sajnál.

Ronald Koeman
Ronald Koeman Olaf Thon mezével törölte meg a fenekét
Fotó: IMAGO/Laci Perenyi

„Nagy hiba volt és rosszul tettem

– ismerte el az egykori focista a Sport Bildnek adott interjújában, amelyet nem sokkal a mostani torna előtt adott. „Sajnálom, de régen volt. Nem akarok többet mondani róla."

Thon nem haragszik Koemanra

Az akció csak tovább fokozta a Németország és Hollandia közötti rivalizálást. Még akkor is, ha maga Thon soha nem akart ebből nagy ügyet csinálni. „Csak másnap olvastam az újságban, mi történt a pályán” – emlékezett vissza Thon. – Addigra kicsit már megnyugodtam. Koeman tudja, hogy hibát követett el."

Vasárnap Koeman visszatért a hamburgi gyepre, de megint nem bírt magával. A gusztustalan viselkedését pedig rögzítették a kamerák, így újra sokáig beszédtémát szolgáltat majd a viselkedésével, még ha talán újabb 36 év elteltével azért erre már nem fogunk emlékezni.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről