Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A D-csoport első meccse nyitotta a foci-Eb harmadik játéknapját, Hamburgban Lengyelország-Hollandia összecsapást rendeztek.

A hollandok a franciák mögött egyenes ágon jutottak ki a tornára, ezzel szemben a lengyelek csak pótselejtezőn, a walesiek ellen megnyert idegőrlő tizenegyes-párbajt megnyerve tudtak kvalifikálni. Ez és a keretek közötti minőségi különbség előrevetítette, hogy milyen mérkőzésre számíthatunk.

 A lengyelek ráadásul nem számíthattak egyetlen igazi világsztárjukra, a kisebb sérüléssel bajlódó, de a kispadra azért leülő Robert Lewandowskira.

Első félidő

A lengyelek gyorsan megérezték, hogy mi vár rájuk, ugyanis Wojciech Szczesnynek már a második percben bravúrt kellett bemutatnia, Cody Gakpo lövése után. A 10. percben Xavi Simons gurított centikkel  gurított a bal kapufa mellé gurított, a kettő között pedig alig-alig találkoztak a labdával a lengyelek. A 11. percben azért ők is mutattak valamit, akkor a Lewandowski helyettesítésének hálátlan feladatával megbízott Adam Buksa tudott helyzetbe kerülni, de lövésig már nem jutott el.

Erre föl aztán mi történik a 16. percben? 

Piotr Zielinski remekül betekert szöglete után éppen Buksa volt az, aki Dumfriest és Van Dijkot megelőzve a holland kapuba fejelt (1-0).

Hollandia, Lengyelország, Adam Buksa
Verbruggen kapus hiába nyújtózkodott Buksa fejese után
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Nyilván rákapcsoltak a hollandok, és Szczesny kapuja elé szögezték a lengyeleket. Erőfeszítéseiknek a 29. percben lett meg a gyümölcse, amikor 

Ake cselei után Cody Gakpo elé került a labda, ő pedig 17-ről lőtt, a labda megpattant egy lengyel védőn, Szczesnynek így esélye sem volt hárítani.

Az egyenlítés után egy időre kicsit kiegyensúlyozottabb lett játék, de a 42. percben nem sokon múlt, hogy Gakpo nem szerezte meg a második gólját. Sőt a játékrész ráadásában még Depay is lőhetett volna, de egy arasznyival eltévesztette a kaput.

Második félidő

A szünet után is a hollandok tűntek élesebbnek, és ugyan Szczesnynek nem kellett bravúrokat (sőt védéseket sem) bemutatnia, mégis benne volt a gól Louis Van Gaal csapatának a játékában. 

Lengyelország, Hollandia, Memphis Depay, Wo
Wojciech Szczesny (sárgában) és a fejpántos Memphis Depay jó kis különmeccset vívott Hamburgban
Fotó: AFP

Az 58-59. perc fordulóján aztán a lengyelek is jelezték, hogy képesek helyzetek kialakítására, fél percen belül kétszer is védenie kellett Verbruggennek: előbb Kiwior próbálkozott közelről, majd Zielinski a 16-os vonaláról. Válaszul a 65. percben Dumfries lőtt jobbról jobblábbal, de a labda elsüvített a kapu előtt.

A 60. perc után nagyon beszorultak a lengyelek, akik a beadásokat magabiztosan fejelgették ki, a földön azonban a Dumfris, Depay, Malen trió nem egyszer megkeverte őket. A 81. percben Van Gaal beküldte Wout Weeghorstot és Jeremie Frimpongot, 

előbbinek pedig alig két perc kellett, hogy Ake újabb gólpasszából megszerezze a győztes gólt a hollandoknak.

 A lengyelek óriási rohamokba kezdtek, Verbrüggennek a 90. percben, sőt még a ráadásban  be is kellett mutatnia nem egy óriási védést, de, ha nem is könnyen, a hollandok végül begyűjtötték a három pontot. 

A második fordulóban a hollandok a franciákkal, míg a lengyelek az osztrákokkal találkoznak június 22-én pénteken.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, D csoport:
Lengyelország-Hollandia 1-2 (1-1)
Hamburg, Volksparkstadion, 48 111 néző, v.: Soares Dias (portugál)
gól: A. Buksa 16., ill. Gakpo 29., Weghorst 83.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről