Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Román csillag a NOB egén

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Román Olimpiai Bizottság (COR) elfogadta Ion Tiriac elnök ajánlatát, miszerint Nadia Comaneci képviselje Romániát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjelöltjeinek listáján. A nemzetközi fórum a jövő esztendőben választja újra tagjait.

Az egykori román tornászcsillag is részt vett a COR keddi összejövetelén, s az ezt követő sajtótájékoztatón bevallotta, hogy nagyon megtisztelő gesztusnak tartja Ion Tiriac elnök ajánlatát. "New Yorkban ért utol a hír, hogy Ion Tiriac tárgyal a NOB elnökével, Jacques Rogge-val, és hogy a 2002-es választásokon én képviselhetem Romániát a NOB tagjelöltjeinek listáján. Ki sem tudom fejezni, mekkora megtiszteltetés ez számomra. Mint egykori olimpiai bajnok úgy érzem, ha a NOB tagjai közé választ, ezzel Románia is feljebb kerülhet a világsport értéklajstromán" - idézte a Mediafax Nadia Comaneci nyilatkozatát.

Jacques Rogge és Ion Tiriac lausanne-i találkozóján a NOB elnöke elismerte, Románia kiérdemelné, hogy a nemzetközi fórum tagjai között képviseltesse magát. Tiriac ugyanakkor felajánlotta az elnöknek, hogy a NOB 2002-es ülésszakát Bukarestben rendezzék, mely alkalomból esetleg Nadia Comaneci elnyerheti a szavazatok többségét és ezáltal tagja lehet az olimpiai bizottságnak. A NOB története során Romániát eddig hárman képviselték a fórumon: Bibescu herceg (1899-1901 között), George A. Plagino (1909-1947) és Alexandru Siperco (1955-1998). Ion Tiriac kétszer próbálkozott a jelöltek közé kerülni (2000, 2001), ám a NOB egyszer sem fogadta el a nevezését.

A COR Végrehajtó Bizottságának ülésén napirendre került Mihaela Melinte ügye is. A román kalapácsvetőt doppingvétség miatt két évre felfüggesztette a Nemzetközi Atlétikai-szövetség. A COR törvényei szerint a doppingvizsgálatokon lebukott sportolókat örökre kizárják az olimpiai keretből, viszont a román szövetség elnöke, Sőtér-Balázs Jolán kijelentette, hogy Melintét nem zárhatja ki a COR mielőtt a lausanne-i Törvényszékről meg nem érkezik a hivatalos határozat.

Korábban:

Népszavazás is elképzelhető az olimpiáról

Balla István

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről