Vágólapra másolva!

Veszélyessé vált a Tisza-tó jege

Az elmúlt napok enyhe időjárása miatt veszélyessé vált a jégen való tartózkodás a Tisza-tavon, ezért a víztározó egész felületén tilos a korcsolyázás és a lékhorgászat - tájékoztatott a rendőrség.

Busi László alezredes, a Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályvezetője elmondta: egy hatályos belügyminisztériumi rendelet szerint ha a jég olvad, mozog vagy nem kellő szilárdságú, akkor nem szabad rajta közlekedni, és a Tisza-tóra most ez az állapot jellemző.

Aki a tilalmat megszegi, először szóban figyelmeztetik, második alkalommal azonban már 10 ezer forintig terjedő helyszíni pénzbírság is kiróható rá - fűzte hozzá.

Az alezredes megjegyezte: ezen a télen egyébként igen szeszélyes volt a tó, jegének vastagsága nagy eltéréseket mutatott. Az Abádszalóki-öbölnél például elérte a 20, Poroszlónál a 25 centimétert is, de a csatornáknál, illetve a vízmozgásos részeken csupán néhány centiméter vastagon tudott befagyni a víz. A halak vermelőhelyei között pedig akadt olyan is, amely az állatok hőtermelése miatt egyáltalán nem fagyott be - tette hozzá.

Busi László elmondta, hogy az olvadó jég a korcsolyázókat visszatartja, de nem rettenti el a orvlékhorgászokat, akik nemritkán éjjel próbálnak illegális módon halat fogni.

Számuk szerencsére egyre kevesebb, mert a vízi rendészeti járőrök az idén a megelőzés érdekében a helyi rendőrkapitányságok állományának tagjaival, valamint a horgászszövetség embereivel szinte folyamatosan szemmel tartották a lékhorgászatra kedvező tórészeket, illetve az oda vezető gátakat és utakat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!