Vágólapra másolva!

Tanácsok sífelszerelés vásárlásához

A sílécek közül a gyártók már csak carving lécet gyártanak, melynek eleje és vége is kiszélesedik. Ezek a lécek sokkal fordulékonyabbak, mint az alpesi lécek. Vannak, akik azt tanácsolják, ezekből a lécekből a testmagassággal megegyező méretűt kell venni, de van, aki akár a 30 centiméterrel is rövidebb méretre esküszik. A legtöbb gyártó azonban már maga ellátja bizonyos magassági intervallumokkal a léceket, megkönnyítve így a vásárlást. A carving lécek lehetnek: extrém (vagy fun) , easy (könnyített), race (versenylécek). Az extrém carving lécekkel jobban lehet kanyarodni, az easy puhább léc, a versenylécnek két fajtája van: a szlalom és az óriás, mellyel gyorsabban lehet síelni. Az extrém carving léc sugara: 9-10 méter vagy ennél is kevesebb, maximális hossza 150 cm, a puhább easy carving sugara: 17-20 m. Az easy léceket sérült lábra, gyenge izomzatúaknak és idősebbeknek ajánlják.

Alpesi léceket ma már szinte alig gyártanak, ennek ellenére lehet még vásárolni olyan boltokban, ahol még maradt raktáron vagy használtsíléc-boltokban is találhatunk. A szakemberek a tanulóknak 5-10 centiméterrel rövidebbet, haladóknak 10-15 centiméterrel, profiknak pedig akár 20 centiméterrel is hosszabb lécet ajánlanak. A hosszabb lécek ugyanis jobban tartják az irányt, míg a rövidebbek gyorsabban fordulnak.

sícipő

A mai sícipők sokkal egyszerűbbek, mint régebbi társaik. Nem lehet rajtuk állítani olyan sok mindent, ami azt a célt szolgálja, hogy ne romoljanak el rajtuk az egyes részek. A sícipők különböző lábtípusra készülnek, majdnem mindegyiken lehet állítani x-lábat és o-lábat. (A legpuritánabb versenycipőknél azonban nem.) A cipők különböző keménységűek lehetnek, a keményebbeket a profiknak és a versenyzőknek, a puhábbakat a hölgyeknek, az idősebbeknek és a kezdők egy részének ajánlják. A keménységet a gyártók dinben adják meg, 60-150 közötti számozással.

Síkötésa tudás, a testsúly és a magasság

A gyermekkötések beállíthatóságát 5-6-os, az általánosét 8-10-es, a versenykötésekét 12-14-es számozással látják el. Az extrém carving lécekre magasabb kötés illik, ezáltal hosszabb a sífék is. A komolyabb típusú kötéseknél a sarok és az orr-rész össze van kötve, amely biztosabb kapcsolatot eredményez, és jobban rögzíti a sícipőt.

A síbot kiválasztása nem kíván nagy szaktudást. Jelenlegi tendencia szerint a síbotok egyre kisebbek, annak ellenére, hogy a sílécen egyre magasabban állunk (a sílécen lévő emelések miatt). A lényeg, hogy olyan hosszú legyen a bot, hogy behajlított kézben fogva, a földre leérve derékszög alatt 5-8 cm-rel helyezkedjen el. A legjobb, ha valamilyen könnyű, alumíniumötvözetet választunk, aminek nem hegyes a vége, jól kiképzett a markolata, és nem hiányoznak róla a műanyag hótányérok. Sokan nem gondolnak rá, de fontos a markolatszíj beállítása is, hogy síkesztyűben is könnyedén beleférjen kezünk.

Elengedhetetlen a síszemüveg megléte, amely legyen UV-védelemmel ellátva, a hegyekben ugyanis a nap - noha alig érezzük - sokkal erősebben éri bőrünket. A síszemüveg a szemgödrön kívül feküdjön fel a homlok- és a halántékrészen, esetleges sérülés esetén így nem okoz balesetet. Síkesztyűből válasszunk vízhatlant, az extrém carvingozók pedig hosszabb szárú, végén gumírozott típusút.

Korábban:

Ajánlat:

Szegő Attila

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!