A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Hatvan éve, 1944. november 17-én született Budapesten Monspart Sarolta, az első magyar világbajnok tájfutó, a magyar amatőr futóélet egyik alapítója.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematika-fizika szakán tanult, a diploma megszerzése után mindössze másfél évig dolgozott tanárként, mert a sportolást nem tudta összeegyeztetni a tanítással. Évekkel később, 1989-ben szakedzői oklevelet is szerzett a Testnevelési Főiskolán. A futást 1960-ban kezdte, a Budapesti Pedagógus sportklubnál. 1969-ben igazolt a Spartacushoz, s e klub színeiben 1977-ig tizennégy alkalommal nyert magyar bajnoki címet tájfutásban. Minthogy a sportágat havas terepen nem lehet űzni, télen kipróbálta magát sífutásban is, ebben a sportágban hat bajnoki érmet sikerült szereznie.

Az 1970-es tájfutó-világbajnokságon még ezüstérmes volt váltóban, 1972-ben azonban már az övé volt az egyéni világbajnoki cím. Ugyanebben az évben sporttörténetet írt: ő volt az első nő, aki három órán belül futotta a 42 kilométeres maratoni távot, ez a futásnem akkor még nem szerepelt az olimpián. 1976-ban világbajnoki bronzérmes volt a magyar tájfutóváltóval. Az 1978. évi nem hivatalos női maratoni világbajnokságon második helyezést ért el, de még ebben az évben be kellett fejeznie az aktív versenyzést.

Egyik nyilatkozatában azt mondta, egy tájékozódási futó minden edzés után tucatjával szedi ki a testéből a kullancsokat, de ezzel soha senki nem törődött, mert az őt ért tragédiáig nem okozott problémát. Ennek a vérszívónak a csípése nála súlyos betegséget okozott, hosszú hónapokat töltött kórházban - ráadásul mivel nem ismerték a probléma okozóját, más irányban folytatták a gyógykezelést. Teljes felgyógyulásról ma sem beszélhetünk, fogyatékkal kell élnie, mert egyik lába félig merev maradt, ő maga "másfél lábúnak" mondja magát.

Állapotával sikerült kibékülnie, sőt szerencsésnek tartja magát, mert tudja, hogy alakulhatott volna rosszabbul is. Alázatot is tanult, immár képes beletörődni abba, hogy futásnál ő ér utolsónak, sántikálva a célba. Addigi életét átértékelte, férjhez ment, gyermeket szült. Férje Feledy Péter, a Magyar Televízió ismert riportere, Botond nevű fiuk egyetemre jár.

Monspart Sarolta 1980-84 között társadalmi munkában, utána 1990-ig a tájfutó-válogatott szövetségi kapitánya volt. 1990-től a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet életmódprogramjának vezetője. Jelenleg az Országos Egészségfejlesztési Központban dolgozik, ahol a Johan Béla Népegészségügyi Program egyik alprogramját koordinálja, ezenkívül a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke.

A mozgásra, egészséges életmódra való nevelést fontos feladatának tartja. A magyar amatőr futóélet egyik alapítójaként ő kezdeményezte a kocogóversenyeket és a Futapest-mozgalmat. Társadalmi munkában edzője a Női Futó-Gyalogló Klubnak. Miltényi Mártával együtt írt könyve A futás csodálatos világa címmel jelent meg.

Számos kitüntetés birtokosa: kétszer kapta meg a Magyar Népköztársaság Sport Érdemérem arany fokozatát, Kiváló Sportoló, Érdemes Sportoló, Fair Play-díjas, tavaly megkapta a köztársaság elnökének érdemérme kitüntetést. Jelenlegi pozíciójában azért harcol, hogy méltóképpen elismerjék a nem olimpiai sportágakat és hogy a nők egyenrangú szereplői legyenek a sport világának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!