Vágólapra másolva!
Több ezer síelő és hódeszkás bandukolhatott le gyalog tavaly Ausztria sípályáiról, mert sportfelszerelésüket egyszerűen ellopták.

Az utóbbi napokban az osztrák sajtóban több olyan írás is napvilágot látott, amelyben arra figyelmeztették a síelőket, hogy bizony az osztrák sípályáknál (is?) lopják a - nem ritkán százezreket érő - sífelszereléseket, hódeszkákat. A Kurier című napilap szerint a tavalyi téli üdülési szezonban 8800 pár síléc és hódeszka ellopását jelentették be az osztrák hatóságoknak, azaz 1800-zal többet, mint egy évvel korábban.

A tolvajok dolga nem nagyon bonyolult. Az osztrák sípályák mentén is számtalan étterem, kávézó és menedékház kínálja szolgáltatásait a síelőknek, akik mielőtt betérnének a melegedőkbe, egyszerűen csak lerúgják lábukról a sporteszközüket, amelyet aztán - nem ritkán több száz síléc között - az épületek előtt, a pályák közvetlen közelében hagynak őrizetlenül. A tolvajok így aztán nyugodtan válogathatnak e sajátos síléckiállítás darabjai között, a kutya sem hederít rájuk. A hatóságoknak nagyon nehéz a dolguk a tettesek lefülelésére, tavaly például mindössze 142 síléctolvajt sikerült azonosítani.

A Kronen Zeitung című bulvárlap szerint Kaprunban már külön rendőrségi kommandó próbál tenni valamit a pályák mentén elszaporodott lopások ellen. Le is füleltek például egy német állampolgárt, aki - valószínűleg emlékként - magához vette Juan Pablo Montoya Forma-1-es autóversenyző 1800 eurós hódeszkáját. A kapruni tapasztalatok szerint a léctolvajok többsége német állampolgár, ugyanis a turisták többsége is Németországból érkezik arra a vidékre. A Kurier szerint az ország egész területén lefülelt tettesek többsége is német vagy osztrák állampolgár, jóllehet a közfelfogás és a sajtó egy része általában a keleti országokból érkezőket gyanúsítja a bűncselekmények elkövetésével.

A sajtó szerint ma már sílécbiztosítást is lehet kötni Ausztriában: a biztosítási díj az első évre a sífelszerelés árának a 10, a második évre pedig a 13 százaléka. A melegedők is egyre több helyen szerelnek fel egyeurós érmével működő lécmegőrzőket, és videokamerákkal is szeretnék biztonságosabbá tenni a sífelszerelések őrzését. De maguk a síelők is elővigyázatosabbak lehetnének, hiszen sokszor órákig őrizetlenül hagyják a felszerelésüket. Ne tegyék! - tanácsolják a szakértők.