A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Ahogy az várható volt, legnagyobb riválisai kiválásával a Nicorette nyerte a 60. Sydney-Hobart vitorlásversenyt. A majdnem 30 méter hosszú ausztrál hajó 2 nap 16 óra 0 perc és 44 másodperc alatt teljesítette a 630 tengeri mérföldes távot, vagyis jelentősen elmaradt az 1 nap 19 óra 48 perc 2 másodperces rekordtól, amit a dán Nokia állított fel - igaz, lényegesen jobb körülmények között - 1999-ben.

Két legnagyobb riválisa, a tavaly 2 nap 15 óra és 14 perces idővel győztes ausztrál Skandia és az új-zélandi Konica Minolta kiállásával az ugyancsak ausztrál Nicorette lépett elő első számú esélyessé a Sydney-Hobarton, s nem is hibázott a hajrában.

A legnagyobb, majd 30 méter hosszú szupermaxik a vasárnapi rajt óta a mezőny élén haladtak, közülük kettő azonban komoly károkat szenvedett az óriási, 80-100 km-es szélben, valamint az 5-7 méteres hullámokban. A Skandia legénységének a mentőcsónakot is igénybe kellett vennie.

A viadalnak 116 hajó vágott neki, ezek közül azonban 53 állt ki hivatalosan, illetve további 11 jelezte, hogy a közeli kikötőbe tart. A hat halálos áldozatot követelő 1998-as verseny óta nem voltak ilyen rossz körülmények az új-dél-walesi metropoliszt Tasmánia központjával összekötő versenyen. A hajrában az addiginél is nehezebb feltételek között, rendkívül hidegben és tovább erősödő szélben kellett vitorlázniuk a még versenyben maradottaknak.

A Ludde Ingvall irányította Nicorette-et, amelyet rekordidő, mindössze hat hónap alatt építettek meg Sydneyben, csupán három hete bocsátották vízre. Mögötte a két kategóriatárs kiállásakor a Sean Lagman és a Brindabella haladt a második, illetve a harmadik helyen. Ingvall egyébként egy másik, de ugyancsak Nicorette névre keresztelt hajóval 2000-ben már megnyerte a versenyt.

Végül pedig ahogy az várható volt, legnagyobb riválisai kiválásával a Nicorette nyerte a 60. Sydney-Hobart vitorlásversenyt. A majdnem 30 méter hosszú ausztrál hajó 2 nap 16 óra 0 perc és 44 másodperc alatt teljesítette a 630 tengeri mérföldes távot. A 630 tengeri mérföldes távot eddig a dán Nokia teljesítette a leggyorsabban: az 1999-ben elért rekord 1 nap 19 óra 48 perc és 2 másodperc.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!