Vágólapra másolva!

Hóágyú a visegrádi Nagyvillámon

"Megkezdték az ország harmadik hóágyújához az infrastruktúra kiépítését a visegrádi Nagyvillám sípályáján, s néhány napon belül a hóviszonyoktól függetlenül megnyithatják a pályát." - közölte Gutbrod Rezső csütörtökön.

- Jelenleg is csupán három centi az 500 méteres pályát borító hó vastagsága, ezért egyelőre nem alkalmas síelésre, ám a hóágyú beindítása után a jelenlegi átlag évi 15-ről 60 naposra bővíthető a szezon. - mondta a Nagyvillám Sípálya Kft. vezetője. - A 30 millió forintos beruházás keretében egy magasnyomású vízvezeték rendszerrel hálózzák be a pályát, s egy ventillátorral felszerelt speciális kocsiról permetezik a hóvá dermedt vízcseppeket a pályára. Ily módon 30-40 centi vastagságúra növelhető a hótakaró.

A nagyvillámi sípálya most két új felvonóval is bővül, így egy időben öt ilyen szerkezet húzza fel a sportolókat a hegy tetejére. A terv szerint nyárra műanyagpályát építenek ki, így szinte egész évben lehetőség nyílik itt a lesiklásra. A szezonban naponta átlag 400-500 síelő keresi fel a pályát. A világítást is megoldották, ezért esténként is lehet itt sportolni - hívta fel rá a figyelmet a szakember.

Számítások szerint a hóágyú beruházásnak költségei 10 éven belül térülnek meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!