Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország
Vágólapra másolva!
Nem kell sokat vacakolni a módszerekkel, úszni kell - és minden más mindegy - mondják a gyakorlott, öreg úszók. Ez így azért nem teljesen igaz. Évről évre egyre többen ússzák át a Balatont, azonban ez a kihívás is alapos felkészülést igényel. Lássuk, mit javasol a sportorvos közvetlenül a verseny előtt!

1. Aludjunk egy nagyot a verseny előtt!
Nagyobb feladatok előtt ajánlatos az éjszakát mély alvással (de semmiképpen sem bulizással) tölteni.

2. Evés, ivás
Energiaszükségletünket alaposan megtervezve készüljünk az ilyen megmérettetésekre. Ne teli hassal szálljunk vízbe, hiszen ez magas rekeszállással jár, nehezíti a légzést, és hamar elfáradunk. Három órával az úszás előtt bőséges étkezés nem okozhat gondot, azonban kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, az alkoholt! Minden keményebb fizikai teljesítmény előtt fél-egy órával be kell fejezni az étkezést. Az ételek minősége attól is függjön, milyen évszakban történik az esemény. Pépes, jól emészthető ételeket kell magunkhoz venni, amelyek sok szénhidrátot (cukrot) tartalmaznak. Ideálisak ilyenkor a szezongyümölcsök és a sok folyadék (cukros, csokoládés italok). A tejérzékenyek ne kísértsék a sorsot: kerüljék a tejtartalmú enni-inni valókat. Verseny közben is fel lehet tölteni a szénhidrátraktárakat. Az energiát szolgáltató táplálékok mellett gondolni kell a verseny alatti fokozott vitaminbevitelre és a mikromennyiségű járulékos anyagokra is. Szénsavas italokat sem előtte, sem a verseny közben ne fogyasszunk.

3. Vegyük komolyan a bemelegítést!
A verseny előtt alaposan melegítsünk be (különösen a hobbiúszókra vonatkozik)! Ez az ízületeket, izmokat jól átmozgatja és alkalmassá teszi a váz- és izomrendszert a hosszabb igénybevételre.

4. Olajozzunk, zsírozzunk!
A környezet hőmérsékletének (a víz és a levegő) megfelelően a bőrünket zsírral, krémmel vagy - a napsütés ultraibolya sugarait kivédendő - olajréteggel kenjük be! Ha meleg a víz (kb. 24-25 fokos), alig kell zsírzással foglalkozni. Ha a víz tehát 22 foknál hidegebb, már komolyan kell venni a zsírzást.

Forrás: Sportpiac

A felkészülés után irány a víz





6. Ne lőjünk túl a célon!
A szél által erősen felkorbácsolt hullámzó vízben teljesen más úszni, mint a megszokott, uszodai edzéseken. Nyílt vízen három-négy kilométert pihenő nélkül, úszni - ez még a gyakorlott úszót is megterhelheti. Reálisan mérjük fel képességeinket!

7. Úszószemüveg
Természetes vizekben nem szükséges az úszószemüveg használata, a kötőhártyát ilyenkor nem a (főleg klórt tartalmazó) fertőtlenítőszerek irritálják, inkább a vízről visszaverődő ultraibolya sugarak.

8. Dopping
Semmiképpen ne használjunk doppingszereket, még verseny alatt sem. A sok haláleset megalapozza a gyanút, hogy az elhunyt versenyzők doppingszereket használtak. Na jó, ne gondoljunk rögtön a halálra, de arra mindenképpen, hogy érik az idő a mind keményebb doppingellenőrzésekre. Az olimpiai játékok tapasztalatai alapján kerülnünk kell a gyanú árnyékát is!

Mindent egy helyen az Eb-ről