Brutális kiütések, elképesztő rekordok: minden idők legnagyobb vereségei az NBA történetében

Vágólapra másolva!
A Memphis Grizzlies kosárlabdacsapata idén decemberben megsemmisítő csapást mért az Oklahoma City Thunder együttesére. A győztes klub 73 pont különbséggel, 152-79-re ütötte ki ellenfelét, amely az NBA létezése óta a legnagyobb arányú vereségnek számít a ligában. A történelmi eredmény 30 éve tartó rekordot döntött meg, így ennek kapcsán bemutatjuk az amerikai profi kosárlabda-bajnokság történetének legsúlyosabb vereségeit.

Memphis Grizzlies-Oklahoma City Thunder 152-79

2021. december 3-án az NBA alapszakaszában a Grizzlies hazai pályán fogadta az Oklahomát. A mérkőzés történelmi sikert hozott, ugyanis a hazai együttes a legnagyobb vereséget mérte ellenfelére, mióta csak létezik az észak-amerikai profi kosárlabdaliga. A győztes csapat ráadásul egyik legnagyobb sztárja, Ja Morant nélkül állt ki, és egyetlen kezdőjátékosa sem töltött 21 percnél többet a parketten, de így is minden összejött számára a meccsen.

De'Anthony Meltonék már az első negyedet is magabiztosan megnyerték, a félidőben pedig már 72-36-ra vezettek. A folytatásban még nagyobb tempóra kapcsoltak a Grizzlies játékosai, további 80 pontot szereztek, és 152-79-re ütötték ki a vendég együttest.

A mérkőzésen dobott 152 pontjuk franchise-rekord, de ennél is fontosabb, hogy megdöntöttek egy NBA-rekordot is:

73 pontos győzelmük abszolút csúcs, korábban még egyetlen csapat sem nyert ilyen megdöbbentő különbséggel a liga fennállása során.

A dobott pontok és a hatalmas különbség mellett a Grizzlies többek között klubcsúcsot döntött a 62,5 százalékos mezőnymutatójával, a mezőnyszázalékon belüli gólpasszaival (41) és a kispadról érkező pontokkal is (93). Érdekesség, hogy a Memphis cserejátékosai több pontot szereztek, mint az ellenfél teljes csapata, valamint a győztes együttes második félidei teljesítménye is túlszárnyalta a Thunder egész meccsen elért pontszámát.

Mindenki részt vett a sikerben, mindenki nagyot küzdött és beleadta a maximumot. Ez mindig felemelő érzés"- nyilatkozta a győzelem után a Grizzlies 19 pontig jutó sztárja, De'Anthony Melton.

A vesztes csapatot hatalmas sokként érte ez a súlyos vereség, ráadásul egyszer sem vezetett a meccsen, amelynek akadt olyan periódusa is, amikor 78 pontos hátrányban volt. Bár az Oklahoma a Memphis elleni mérkőzés előtt zsinórban hétszer kapott ki, azok lényegesen szorosabb összecsapások voltak, legfeljebb 13 ponttal szenvedtek vereséget a megalázó kiütés előtt.

nyilatkozta a mérkőzés után a Thunder vezetőedzője, Mark Daigneault.

A hihetetlen végeredményt követően a közösségi médiában rengeteg bejegyzést, kommentet tettek közzé a sportolók és a szurkolók egyaránt. Rengetegen méltatták a Grizzlies elképesztő teljesítményét, de sokan odaszúrtak a vesztes csapatnak is. Talán az alábbi, kissé rosszindulatú mém szemlélteti legjobban, hogy azon az estén mekkora volt a különbség a két együttes között.

Cleveland Cavaliers-Miami Heat 148-80

Az Oklahoma történelmi veresége 30 éve tartó rekordot döntött meg, ugyanis 1991. december 17-én a Miami Heat 148-80-ra kapott ki a Cleveland Cavalierstől, ez az eredmény jelenleg a második helyet foglalja el minden idők legnagyobb arányú NBA-vereségei között. Sokáig ez a 68 pontos különbséggel elveszített mérkőzés tartotta a csúcsot a ligában, amely szintén meglepte a sportág szerelmeseit.

Mindkét klub stabil csapat volt akkoriban és egyik sem kezdte rosszul az 1991/1992-es szezont, ráadásul mindkettő bejutott a rájátszásba, ezért is számított nagy szenzációnak a jelentős különbség.

A Heat legjobbja abban az időben Glen Rice volt, aki 22 pontot átlagolt az idényben, de a Cavaliers elleni mérkőzésen csak 9 pontot dobott.

A Cleveland abban az idényben a bajnoki címre is esélyes volt, főcsoportdöntőig jutott a playoffban, de a legendás Michael Jordan vezette Chicago Bullstól kikapott.

Glen Rice csak 9 pontig jutott a Cleveland elleni történelmi meccsen Forrás: 305sports.net

A Heat a félidőben még nem volt annyira tetemes hátrányban, ekkor a Cavs még csak 20 ponttal vezetett, amely a folytatásban lemosta a pályáról az ellenfelét, 75-27-re nyerte meg a második félidőt, a meccset pedig 148-80-ra. A 68 pontos siker megdöntötte a Los Angeles Lakers Golden State Warriors ellen 1972-ben felállított 63 pontos rekordját (162-99).

Sokkal jobb teljesítményre számítottam, de néha megtörténhet az ilyesmi" - mondta a megalázó vereség után a Heat edzője, Kevin Loughery.

Indiana Pacers-Portland Trail Blazers 124-59

1998. február 27-én a Portland csapata Indianába látogatott, de kifejezetten kellemetlen élményt hozott számára az idegenbeli mérkőzés, mert történelmi vereséget szenvedett. Az 1997/1998-as idényben a Blazers sem volt rossz csapat, mert bejutott a rájátszásba, de a Pacers más szintet képviselt.

Az Indiana egészen a konferenciadöntőig jutott, amelyben hatalmas csatában, 4-3-ra kapott ki a világsztárokat - köztük Michael Jordant - felvonultató Chicago Bullstól.

Reggie Miller (jobbra) a korszak egyik legjobbja volt az NBA-ben Forrás: AFP/John Ruthroff

A két csapat februári meccsén hatalmas különbség volt a felek között, a Blazers támadásban és védekezésben is szenvedett, három olyan játékosa is volt, aki pontot sem dobott.

A 90-es évek egyik legjobbja, a legendás Reggie Miller vezette Pacers kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, a kezdők közül mindenki legalább 10 pontig jutott és a cserék is sokat hozzá tudtak tenni a kiütéses győzelemhez. A mérkőzés egy szempontból egyedüliként tart rekordot az NBA-ben:

ez az eddigi egyetlen összecsapás, amely során a győztes csapat több mint kétszer annyi pontot dobott, mint vesztes ellenfele.

Los Angeles Lakers-Golden State Warriors 162-99

Sokáig a Warriors tartotta a negatív rekordot az NBA-ben, 1972. március 19-én hatalmas pofonba szaladt bele a Lakers otthonában. A vesztes fél védelmében érdemes megemlíteni, hogy abban az évben

a Los Angeles-i sztárcsapat nyerte meg a bajnokságot, és a szakértők minden idők egyik legjobb NBA-klubjai közé sorolják az akkori Lakerst.

A bombaerős együttes a fenomenális trió, Jerry West, Gail Goodrich és Wilt Chamberlain vezérletével erődemonstrációt tartva, 63 pontos különbséggel semmisítette meg a Warriorst.

Jerry West, Wilt Chamberlain és Gail Goodrich voltak a Lakers legnagyobb sztárjai Forrás: newarena.com

A Golden State nem számított rossz csapatnak, hiszen 1972-ben bejutott a playoffba, de azon az összecsapáson esélye sem volt a Lakers ellen. A Warriors legjobbja a 15 pontig jutó Jim Barnett volt, míg a túloldalon a 30 pontos Gail Goodrich volt a mezőny legeredményesebb kosarasa. A vesztes csapat nagy arányú veresége közel 20 évig tartotta az NBA-rekordot, majd a Heat korábban említett 68 pontos veresége taszította le az első helyről 1991-ben.

Golden State Warriors-Sacramento Kings 153-91

A lista ötödik helyén is szerepel a Warriors, ám ezúttal győztesként hagyhatta el a parkettet, ugyanis 1991. november 2-án 62 ponttal verte meg a Kings együttesét. Erre a mérkőzésre az 1991/1992-es szezon elején került sor, előtte a csapatok csak egy meccset játszottak, amelyet mindketten megnyertek.

A 90-es évek eleje nem a Sacramento Kingsről szólt az NBA-ben Forrás: thesportsrush.com

Első idegenbeli meccsét nyomasztó különbséggel veszítette el a Kings, és az azt megelőző idényben sem ment jól neki a játék az otthonától távol,

mert akkor csak egy meccset tudott idegenben megnyerni 40 vereség mellett, ami a mai napig negatív rekordnak számít.

A Warriors a 32 pontos Chris Mullin vezérletével száguldott át a Kingsen, de volt még három játékosa, akik legalább 20 pontig jutottak a kiütéses győzelem során. A Sacramento szezonját megpecsételte ez a súlyos vereség, az 1991/1992-es idényben is szenvedett, idegenben 8 meccset tudott csak megnyerni, míg 33-at elveszített.

Forrás