Vágólapra másolva!
A Boston Celtics az egyedüli rekordot jelentő 18. bajnoki címére hajt az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) magyar idő szerint péntek hajnalban rajtoló nagydöntőjében, ahol a Dallas Mavericks lesz az ellenfele. A döntő első meccse előtt a Boston edzője, Joe Mazzulla egy különleges vendéggel találkozott, ugyanis az angol bajnok Manchester City labdarúgócsapatának menedzsere, Pep Guardiola látogatta meg.

A 24. fináléjára készülő, 64/18-as mérleggel alapszakaszgyőztes Boston vezetőedzője, Joe Mazzulla nagy futballrajongó hírében áll, amit jól mutat, hogy februárban meglátogatta a Manchester City csapatát, hogy testközelből tanulmányozhassa Pep Guardiola bajnokcsapatát. Mazzulla akkor a The Athleticnek elmondta, hogy minden sportágat figyelembe véve a spanyol szakembert tartja "a világ legjobb edzőjének". 

Pep Guardiola
Guardiola idén hatodszor nyerte meg a Premier League-et a Manchester Cityvel
Fotó: AFP

Guardiola edzői pályafutása során eddig 38 trófeát nyert és háromszor választották meg az év edzőjének. 2009-ben, mindössze 37 évesen Bajnokok Ligája-győzelemre vezette a Barcelonát, amivel ő lett a valaha volt legfiatalabb edző, aki megnyerte a legrangosabb európai kupasorozatot. A Barcelona és a Bayern München korábbi trénere hatszor nyerte meg az angol bajnokságot, idén sorozatban negyedszer, emellett ő az első edző, aki kétszer is triplázott a csapatával egy szezon alatt.

Az ESPN beszámolója szerint Guardiola szerdán - egy nappal az NBA-döntő rajta előtt - Bostonban utazott, hogy viszonozza Joe Mazzulla februári látogatását. Morey Hershgordon, a 7News Boston WHDH újságírója a közösségi oldalán osztott meg egy képet, amelyen Guardiola és Mazzulla a TD Garden pályáján beszélget egymással. A két edző ezután összeállt egy közös képre is, amelyen Mazzulla a Manchester City mezét, míg a spanyol sztáredző a Boston Celtics trikóját tartja a kezében.

A nagydöntő előtti sajtótájékoztatón megkérdezték Mazzullát, mit gondol arról, hogy olyan edzőktől tanul, akik nem a kosárlabdázásban, hanem más sportágakban sikeresek.

Függetlenül attól, hogy milyen sportágról van szó, szerintem ugyanazok a dolgok vezetnek a sikerhez. Keménység, egység, jó kapcsolat, megfelelő mentalitás. Minden ugyanaz.

 Csak az a lényeg, hogy a megfelelő embereket a megfelelő helyre kell irányítani, majd minden nap megpróbálni fenntartani ezt a mentalitást. Mindenből és mindenkitől lehet tanulni, én próbálok olyan nyitott lenni, amennyire csak tudok" – tette hozzá az eső bajnoki címére hajtó NBA-edző.

Lehetetlen megállítani Doncicékat

Az NBA idei nagydöntőjében a Boston Celtics és a Dallas Mavericks csap össze. A pályaelőnyt élvező bostoniak jelenleg a Los Angeles Lakersszel együtt tartják a csúcsot 17-17 sikerrel, igaz, legutóbb 16 éve ünnepelhettek. Mazzulla egyébként bizakodva várhatja a szezon végjátékát, mivel Tatum a playoffban 26 pontot, 10,4 lepattanót és 5,9 gólpasszt, míg Brown 25 pontot, 6,1 lepattanót és 2,6 asszisztot átlagol. 

Dallas Mavericks v Minnesota Timberwolves - Game Five
Doncic az alapszakasz legponterősebb játékosa volt
Fotó: Getty Images via AFP

A Dallas legnagyobb sztárja, a szlovén Luka Doncic 28,8 pontos átlagnál tart a rájátszásban. A még mindig csak 25 éves kosárzseni úgy költözött át 2018-ban a tengerentúlra, hogy az Európa-bajnoki aranyérem mellett a Real Madriddal három spanyol bajnoki címet, két kupaaranyat és egy Euroliga-diadalt ért el, ráadásul utolsó európai évében ő lett az Euroligának és az Euroliga négyes döntőjének is a legjobbja. Az NBA-ben ötszörös All Star-válogatott, 2019-ben az év újoncává választották, s a texasiak 2027-ig 215 millió dollárt (84,9 milliárd forint) fizetnek neki, így három év múlva hazája leggazdagabb embere lehet. Doncic mellett a korábban botrányairól elhíresült Kyrie Irvingre is főszerep várhat, aki a tavalyi érkezése után igazi otthonra lelt Dallasban, és 22,8-as pontátlaggal büszkélkedhet. 

 "Mindenki arról beszél, hogy ezt a két játékost hogyan lehet megállítani, pedig egyáltalán nem lehet. Csak minél jobban lehet ellenük védekezni" - jelentette ki elismerően Joe Mazzulla. 

Mindent egy helyen az Eb-ről