A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Különleges fagylaltok a világ minden tájáról

fagylalt, desszert, gasztro, gyümölcs, különlegesség
Szinte minden kultúra sajátos fagylaltszemlélettel büszkélkedhet.
Fotó: Branislav Nenin
Vágólapra másolva!
Ha beleássuk magunkat a fagylaltok világába, akkor azt tapasztaljuk, hogy az olasz fagylalt és a török dondurma mellett a japán mochitól az indiai kulfiig úgy tűnik; a nyári sorbetek és fagylaltok típusai végtelen variációban ismertek a világszerte és szinte minden kultúra sajátos fagylaltkínálattal büszkélkedhet. Mutatjuk, hogy a különleges fagylaltok közül melyek a legízletesebb, legnépszerűbb hűsítő szerte világon.
Vágólapra másolva!

Különleges fagylaltok a világ minden tájáról: Olasz gelato, török dondurma, amerikai csavaros, indiai kulfi

Amerikai fagylalt: Az Egyesült Államok számos fagyivariációval büszkélkedhet, különleges fagylaltok számos variációját találhatjuk meg a kontinensen. A legelterjedtebb változat philadelphiai, New York-i, vagy egyszerűen amerikai fagylaltként ismert hűsítő, amelyet tejjel, tejszínnel és cukorral készítenek, de tojást nem adnak hozzá. Híres továbbá a New England-stílusú fagyi is, (gondoljunk csak a Ben and Jerry's-re), amely egy gazdag keverék, amelyet tojásból és hozzáadott tejfehérjéből, valamint lágy, krémes pudingból készítenek. És ne feledkezzünk meg a soft-serve-ről sem, egy tojásmentes, viszonylag alacsony zsírtartalmú desszertről sem, amelyet mechanikusan vernek fel, hogy különlegesen légies állagot kapjon!

fagylalt, desszert, gasztro, gyümölcs, különlegesség
Különleges fagylaltok: az Egyesült Államok számos fagyivariációval büszkélkedhet
Fotó: Rimma Bondarenko / Shutterstock/ Rimma Bondarenko

Gelato

A gelato a fagylalt olasz változata, és jóval sűrűbb, mint az amerikai testvére, hiszen kevesebb vajzsírt tartalmaz, ugyanakkor édesebb. Fagyasztott tejből, tejszínből és egyéb összetevőkből áll, néha tojássárgájával, néha anélkül készül. Mivel az olasz fagyi sűrűbb, íze intenzívebb, mint a fagyié, ráadásul valamivel melegebben tálalják, amely szintén felerősíti az ízeket, így lesz igazán különleges az olasz gelato készítése és főként az elfogyasztását kísérő ízélmény.

fagylalt, desszert, gasztro, gyümölcs, különlegesség
Sokak szerint a gelato a legfinomabb fagyi a világon.
Fotó: Shutterstock/Jack7_7 / Shutterstock/Jack7_7

Semifreddo

Míg a fagylalt és a gelato esetében a tejet, a tejszínt és a cukrot fagyasztás előtt lassan keverjük össze, addig a semifreddo úgy készül, hogy a hozzávalókat gyorsan habszerű állagúra keverjük, így a végeredmény sokkal könnyebb és szellősebb, mint a fagyié. Ezt a fagyit először formákba fagyasztják, majd felszeletelik, mint egy tortát.

fagylalt, desszert, gasztro, gyümölcs, különlegesség
Ebben a nagy hőségben igazán ellenállhatatlan a semifreddo
Fotó: MariaKovaleva / Shutterstock/ MariaKovaleva

Mochi

A Japánban széles körben fogyasztott fagylaltot valójában az 1990-es évek elején egy japán-amerikai üzletasszony találta fel a Los Angeles-i Little Tokyo-ban. A Mochit úgy készítik, hogy a fagylaltgolyókat nyálkás rizslisztből készült édes tésztába csomagolják. A fagyitöltelék népszerű ízei közé tartozik a vanília, a csokoládé és az eper, valamint a zöld tea, a vörös bab, a fekete szezám, a szilvabor és a mangó is.

fagylalt, desszert, gasztro, gyümölcs, különlegesség
A Japánban nagyon népszerű Mochit egy japán-amerikai üzletasszony találta fel a Los Angeles-i Little Tokyo-ban.
Fotó: AntAlexStudio / Shutterstock/ AntAlexStudio

Török dondurma

A dondurma hagyománya Törökország -szerte keresett, amely tulajdonképpen egy kecsketejből készült török ​​fagyasztott desszert, amely jellegzetes ízt és aromát kölcsönöz, ráadásul olvadásállóságáról is ismert, ez pedig lehetővé teszi, hogy a dondurma alapanyag tésztaszerűen nyújtható és csavarható legyen. A török fagyi egy hosszú, fém rúdon nyúlik tovább, így kapván meg a jellegzetes rugalmasságát, és olyan vastag, hogy gyakran egy nyársra tekerik, mint egy döner kebabot, és úgy tálalják, hogy egy késsel lehessen szelni.

fagylalt, desszert, gasztro, gyümölcs, különlegesség
Ezért a fagyiért őrülnek meg a törökök.
Fotó: BGStock72 / Shutterstock/ BGStock72

Kulfi

Az indiai kulfi egy sűrű, krémes, fagyasztott desszert, amely elsősorban Indiában, Pakisztánban, Srí Lankán és Dél-Ázsiában és a Közel-Keleten népszerű. Úgy készítik, hogy édesített tejet, dióval és fűszerekkel együtt addig főznek, amíg a felére csökken a térfogata, így besűrűsödik és karamellizálódik is. A keveréket ezután jég és só keverékébe merített keskeny fémformákban lefagyasztják, hogy az édes finomságot szilárd alakra hűtsék; ezt követően legtöbbször pálcán tálalják.

fagylalt, desszert, gasztro, gyümölcs, különlegesség
Kulfi
Fotó: Shutterstock/ Food Shop / Shutterstock/ Food Shop

Spaghettieis

A különleges fagyit egy Németországban élő szeszélyes olasz készítette el először az 1960-as években. Ez a fagyasztott desszert úgy készül, hogy a fagylaltot burgonyarizs- vagy spaetzle-nyomón spagetti formájú vékony szálakra préselik, majd paradicsomszószra hasonlító eperszósszal töltik fel, és a végén megszórják a parmezán sajthoz hasonló fehércsokoládé-reszelékkel. Igazán ínycsiklandó!

fagylalt, desszert, gasztro, gyümölcs, különlegesség
Spaghettieis
Fotó: stockcreations / Shutterstock/ stockcreations

I-Tim-Pad

A tekercselt fagylaltként, vagy rántott fagylaltként is ismert thai fagyi valójában egy fagyasztott desszert, amely tej, tejszín, cukor és egyéb ízesítő összetevők összekeverésével készül. A masszát ezután egy vékony jéglapra öntik, ahol egyfajta „fagylaltréteggé fagy”, amelyet egy spatulával lekaparnak, és ezzel egyidejűleg üreges, spirál alakú hasábokká sodorják, majd tálban, vagy csészében szolgálják fel, amelyet további feltétekkel, például gyümölccsel, csokoládészósszal, sütivel és tejszínhabbal díszítenek.

fagylalt, desszert, gasztro, gyümölcs, különlegesség
I-Tim-Pad 
Fotó: Shutterstock/cFascinadora / Shutterstock/cFascinadora

Sorbetero

Ez a fagylalt a Fülöp-szigetek kedvence. Hagyományosan egy őshonos vízibivaly, a carabao tejéből készült, de modern változata készülhet akár tehéntejből is. A népszerű ízek közé tartozik a mangó, a dinnye, a kókusz, az avokádó és az eper, valamint a csokoládé, a keksz és a tejszín, sőt a sajt is, és a sorbeteros néven ismert árusok árulják, akik színes kocsikkal járják a városokat, portékájukat pedig kúpokban, csészékben és zsemlében

fagylalt, desszert, gasztro, gyümölcs, különlegesség
A Sorbetes a Fülöp-szigetek nagy kedvence.
Fotó: Shutterstock/ Natalya Ugryumova / Shutterstock/ Natalya Ugryumova

 szolgálják fel.

Sült fagylalt

A sült fagylaltot különféle konyhákban, köztük a japán, a kínai, a mexikói és az észak-amerikai konyhákban is előszeretettel készítik, és nem világos, honnan származik. 

fagylalt, desszert, gasztro, gyümölcs, különlegesség
Nem tudni, honnan származik a sült fagyi. 
Fotó: Shutterstock/ Sumastre Photography / Shutterstock/ Sumastre Photography

Az alaprecept szerint a fagylaltot valamilyen tésztába mártják, majd rövid időre forrásban lévő zsírba merítik, amely ily módon barnává és ropogóssá teszi a tésztát, miközben a fagylalt még fagyott marad. Az így kapott péksüteményt ezután porcukorral meghintik, csokoládé-, karamell- vagy pudingszósszal locsolják meg, vagy egyéb körettel együtt tálalják a nagyérdeműnek.

Forrás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!