A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) bejelentette, hogy jövőre Belgrádban rendezik a női világbajnokságot, amire a párizsi olimpia újabb botrányai miatt óriási figyelem fog szegeződni.

Mivel a sportág ötkarikás jövőjéről 2025-ben dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), ezért az IBA-nak és a helyi szervezőknek roppant fontos az esemény. A világbajnokság márciusban lesz, a férfiak májusi vb-helyszínéről majd csak idén év végéig döntenek.

A NOB és az IBA kapcsolata viharos. 

Az ötkarikás testület az IBA-t 2019-ben megfosztotta olimpiai jogaitól, például a szövetség nem szervezhette és nem rendezhette meg a 2021-es tokiói, illetve az idei párizsi játékok boksztornáját,

mert az IBA vezetősége az orosz elnökkel, Umar Kremljovval az élen nem teljesítette a NOB előírásait. A NOB kijelentette, négy év múlva semmiképpen sem akarja megrendezni a boksztornát, ahogy azt a japán és a francia fővárosban tette.

Az algériai Iman Helif botránya beárnyékolta a párizsi olimpiát
Fotó: AFP/Mauro Pimentel

Az IBA mellett tavaly létrejött egy másik nemzetközi szövetség is, de ennek egyelőre csak 42 tagszervezete van.

Thomas Bach NOB-elnök - aki jövőre távozik hivatalából - jelezte: legkésőbb 2025-ben döntenek arról, hogy az ökölvívás szerepel-e a 2028-as Los Angeles-i játékok programjában.

A múlt vasárnap zárult párizsi olimpia ökölvívótornáját beárnyékolta, hogy két olyan versenyző, 

az algériai Iman Helif és a tajvani Lin Jü-tin is szerepelt (és végül lett aranyérmes), akiknek szervezetében magas a tesztoszteronszint és a férfiakra jellemző XY kromoszómáik vannak, mégis a női mezőnyben indulhattak.

 Előbbi Hámori Lucát búcsúztatta a női 66 kilogrammos súlycsoport szombati negyeddöntőjében. Az IBA a két férfias kinézetű bokszolót nem engedte indulni az általa szervezett világbajnokságon kromoszóma-rendellenességek miatt.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!