Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Óriási áttörés előtt áll az SSD ára és kapacitása

samsung ssd sony playstation 5 ps5
Fotó: Samsung Memory / Unsplash
Vágólapra másolva!
Pár éven belül a merevlemezeknél is olcsóbbá válhatnak a meghajtók.
Vágólapra másolva!

Az egymásra halmozott rétegből felépített NAND memóriachipeknek köszönhetően már évekkel ezelőtt jelentős áttörés történt a szilárdtest-meghajtók ár-érték aránya terén, a bennük dolgozó lapkák négyzetmilliméterre vetített tárolókapacitása megtízszereződött az elmúlt nyolc évben.

A Kioxia szerint a feszített tempó kitart még egy darabig, a vállalat szeretné már 2027-ben piacra dobni az első 1000 rétegből álló NAND memóriachipjeit. 

Elméleti síkon a technológiával lehetséges volna csupán 250 dollárért, olyan nettó 93 ezer forintért 20 TB kapacitású SSD-ket piacra dobni.

Kontextusként itthon olyan bruttó 150 ezer forintba kerül egy 20 TB-os merevlemez, a legnagyobb kapható SSD „csak” 16 TB-os, és olyan 950 ezer forintba kerül.

A chiptervező cég jelenlegi legnagyobb kapacitású NAND chipjei 162 rétegűek, de hamarosan tömeggyártásba kerülnek az első 218 rétegűek. A rivális Samsung szintén beszélt már az 1000 rétegű NAND chipekről, azonban 2030 előtt nem számít rá, hogy képes lesz ilyen lapkákat piacra dobni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről