Meghackelték az egyik legnagyobb patikaláncot

patika gyógyszertár patikus pharmacy
Fotó: National Cancer Institute / Unsplash
Vágólapra másolva!
Kétmilliónál is több ügyfél személyes adatai kerültek rossz kezekbe.
Vágólapra másolva!

Súlyos kiberbiztonsági incidensről számolt be az Egyesült Államok harmadik legnagyobb patikalánca. A Rite Aid tizenhat amerikai államban 1700-nál is több gyógyszertárat üzemeltet, a június elejével befejeződött legutóbbi negyedévében 5,7 milliárd dollár forgalmat bonyolított.

A cég szerint zsarolóvírusos helyett megszemélyesítéses támadás történt, a hacker magát a Rite Aid dolgozójának kiadva hozzáférést szerzett az ügyviteli rendszeréhez. A biztonsági eseményt 12 órán belül detektálták, azonban addigra már letöltötte 2,2 millió ügyfél személyes adatait, többek közt a nevüket, a születési idejüket, a lakcímüket, a jogosítványuk számát.

Olyan személyeket érint az adatlopás, akik 2017. június 6. és 2018. július 30. között vásároltak vagy próbáltak vásárolni a Rite Aid patikákban.

A sötét weben a RansomHub nevű csoport vállalta a felelősséget a támadásért, állítása szerint ráadásul előrehaladott tárgyalásokat folytatott a Rite Aid illetékeseivel az adatlopás kapcsán, mikor a patikalánc váratlanul megszakította a kapcsolatot. Erre az állításra a hírünk írásáig nem reagált a Rite Aid, de most minden szükséges hatóságnál és szervezetnél jelentette az incidenst, így biztosan nem lesz hajlandó fizetni a zsarolóknak, már ha tényleg megfontolás alatt állt ez a lehetőség.

A kiszivárgott adatok komoly bűnözésre önmagukban nem használhatóak, a valós veszélyt inkább az áldozatok célzott támadása jelenti, az információk felhasználásával sokkal könnyebb lehet például meggyőző adathalász üzeneteket küldeni számukra.

Az egészségügyi iparban dolgozó cégek támadása nem példátlan, a közelmúltban egy brit állatorvosi lánc működésében okoztak súlyos nehézségeket a hackerek, nemrég pedig elítéltek egy férfit, aki mentális betegeket zsarolt az orvosi titkaik kiszivárogtatásával.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről