A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00VízilabdaMagyarország-Ausztrália
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország
NyílNyíl

Ilyen a cigicsikkeket felszippantó robotkutya

vero robotkutya cigarettacsikk
Mind a négy lábával képes porszívózni a Vero
Fotó: Italian Institute of Technology
Vágólapra másolva!
Az ötlet szerint segíthetne rendet tartani a közterületeken. Ha a csikkek mellett a kutyapiszkot is feltakarítaná, még hasznosabb lenne.
Vágólapra másolva!

A becslések szerint évente és világszerte 4500 milliárd darab cigarettacsikk landol a kuka helyett a földön. A probléma nem pusztán esztétikai, jelentős környezetkárosító hatással bír, a cigarettacsikkekből kikerülő vegyületek és mikroműanyagok különösen az élővizeket képesek nagy mértékben szennyezni.

A genovai Olasz Műszaki Intézet kutatói most előálltak egy kísérleti projekttel a csikkek összegyűjtésének a segítésére, porszívót erősítettek egy robotkutyára, amely a kijelölt területeken haladva képes felszippantani a csikkeket és egyéb kisebb szemétdarabokat. A kísérleti VERO robotkutya gépi tanulásos rendszert használ a tárgyfelismerésre, mind a négy lábán található egy-egy porszívó gégecső, a lábait a megfelelő pozícióba helyezve képes felszippantani a csikkeket.

A kutatók szerint a csikkszívó robotkutya olyan 90% körüli hatékonyságot tudott felmutatni a hatféle tesztkörnyezetben, ami egészen jónak tűnik. A sebességét tekintve nem tartozik az élmunkások közé, az akkus üzemidejéről pedig nem esett szó, pedig a porszívók motorjai meglehetősen nagy fogyasztású eszközök.

Egyelőre látszólag jégre került a kísérleti projekt, jelen formájában és életszagú körülmények között a VERO nem tűnik elég praktikusnak a célra. Viszont a kutatók szerint átprogramozható lehet egyéb feladatok elvégzésére, így talán menthetőnek bizonyulhat a fejlesztésébe eddig beletett munka egy része.

Az elmúlt időszakban már sok mindent próbáltak ráerősíteni a fogyasztói piacon kapható robotkutyákra, az amerikai hadsereg például rakétavetővel turbózta fel a sajátját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!