Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Hogyan hűljünk le gyorsan: 4 meglepő, tudományosan alátámasztott mód, hogy megbirkózzunk a hőhullámmal

Az emberek valószínűleg először az arcukat hűsítik, de nem ez a leggyorsabb módja a lehűlésnek. Az arcunkat érő minden szellő stimulálja az ott lévő hideg receptorokat, ami egy nagyon erőteljes komfort érzetet nyújt. De ez nem vonja el a hőt a testünktől. Jobb hűlési stratégia, hogy kezünket hideg vízbe merítjük 15-20 percig.
Fotó: Svitlana Hulko
Vágólapra másolva!
Mindenki tudja az alapvető dolgokat: forróság idején sok vizet inni, árnyákban maradni, és behúzni a függönyöket. De van sok más, tudományosan alátámasztott egyszerű technika, ami segít hőség idején, Mike Tipton a Portsmouthi Egyetem fiziológia professzora most megoszt néhányat az olvasókkal a BBC Science Focus magazin honlapján.
Vágólapra másolva!

1. Először a kezeinket hűtsük, ne az arcunkat

Az emberek valószínűleg először az arcukat hűsítik, de nem ez a leggyorsabb módja a lehűlésnek. Az arcunkat érő minden szellő stimulálja az ott lévő hideg receptorokat, ami egy nagyon erőteljes komfort érzetet nyújt. De ez nem vonja el a hőt a testünktől.

Jobb hűlési stratégia, hogy kezünket hideg vízbe merítjük 15-20 percig. Kezünk felszíni területe nagy a tömeg területéhez képest – sok vér folyik benne, amikor melegünk van. Ha maghőmérsékletünk forró, testünk vért küld a végtagokba, hogy hőt veszítsen.

Ha a kezeinket hideg vízbe merítjük, nem lesz olyan kellemes érzés, de még egy jégfürdőnél is sokkal hamarabb lehűt. Fontos, hogy különbséget tegyünk azok között a dolgok között, amik hűsebb érzetet keletenek és azok között a dolgok között, amik valóban lehűtenek.

 

2. Kerüljük a hideg zuhanyt

Csábító a hideg zuhany alá ugrani egy perzselő nyári napon. De az egész testet hirtelen hideg vízbe meríteni nagyon lassú módja annak, hogy egy hőhullám idején lehűtsük a testünket.

Az rendben van, ha egy testrészünket hideg vízbe tesszük, de túl nagy testfelületünket tesszük hideg vízbe, a testünk csökkenti a bőrünket elérő vérmennyiséget. A hűlés titka az, hogy a vért a bőrfelületre hozzuk és aztán finoman elvonjuk a hőt.

Röviden: Hagyjuk ki a jégfürdőt és válasszuk a langyos zuhanyt. Az ideális hőmérséklet a testünktől és a külső hőtől függ, de a legjobb választás a viszonylag melegnek érzett víz.

Olyan víz kell, ami eléri és fenntartja a maximum bőráramlást. Maximalizálni kell a hőmérsékletk ülönbséget a testünk és a víz között anélkül, hogy lezárjuk a bőrhöz áramló vért.

Az emberek valószínűleg először az arcukat hűsítik, de nem ez a leggyorsabb módja a lehűlésnek. Az arcunkat érő minden szellő stimulálja az ott lévő hideg receptorokat, ami egy nagyon erőteljes komfort érzetet nyújt. De ez nem vonja el a hőt a testünktől. Jobb hűlési stratégia, hogy kezünket hideg vízbe merítjük 15-20 percig. 
Fotó: Svitlana Hulko / BBC Science Focus

 

3. Válasszunk forró italokat

A meleg ital gyorsabban lehűt, mint a jeges víz.

Nem az a cél, hogy közvetlenül lehűtsük a testünket, hanem, hogy aktiváljuk azokat a rendszereket, amik lehűtik, mint például izzadás, a vér bőrhöz való áramlása. A Forró curry fogyasztása ily módon hűti a testet.

Ez nem azt jelenti, hogy csak forró italt kell inni. Bármilyen hőmérsékletű vízivással hidratáljuk magunkat, segít hűteni a testet az izzadás által és azzal, hogy a hőt az aktív szövetektől a bőrhöz szállítja. Csak tudnunk kell, hogy a hideg víz nem valószínű, hogy gyorsan lehűti a belső hőmérsékletet. Az emberi test körülbelül 60%-a víz, ez körülbelül 40 liter. Ha ehhez adnunk egy pohár folyadékot, nem sokat változtat. Egy csepp az óceánban.

Van egy nagy kikötés a forró ital taktikánál. Ha gőzölgő italt választunk, a legjobb, ha az nem kávé, vagy tea. A koffein, és az alkohol is fokozza a metabolikus rátát, ami több hő generálásával jár. Ráadásul a koffein vízhajtó, így testünk gyorsabban veszít folyadékot, mint más italok esetén. Igyunk például mentateát.

Amikor forró italt iszunk, a hő egyenesen a maghoz megy és a test melegebbnek véli magát, mint amilyen valójában. 
Fotó: BBC Science Focus

4. Légárammal fokozzuk az izzadást

Minél nagyobb testfelületünket tegyük ki a szellőnek. A légáram nem hűti le a testünket, csak elmozdítja a meleg levegőt, hogy ne érintkezzen a bőrünkkel és ez segíti az izzadás párolgását is. De ha csak az arcunkat legyezzük, a testünknek csak egy nagyon kis részére korlátozzuk a párolgás fokozását.

Nagy hőhullám idején ez nagy probléma. Amikor a hőmérséklet eléri a 35 Celsius-fokot, az egyetlen igazi módja a hűlésnek az izzadás.

Ez azért van, mert a párolgás nem függ a hőmérséklettől, a párolgás a levegő és a bőr közötti vízgőznyomás különbségtől függ. A légáramlás ebben segít.

Ha lehet, nem-elektromos kézi ventilátort használjunk a frissítő szellő létrehozásához, vagy nyissunk ki több ablakot. Kizárólag a légkondicionáló használata nem segíti a klímaváltozás enyhítését, a légkondicionálók a probléma egy nagy részét képezik.

(Forrás BBC Science Focus:  https://www.sciencefocus.com/)



 



 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről