A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNValter Attila
16:32KerékpározásVerseny
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:35AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Idegen lényeket találtak a nemzeti parkban

Vágólapra másolva!
A Yellowstone Nemzeti Park forró vizében élő mikrobák két új csoportját azonosították. Az élőlények létezéséről már korábban is tudtak, mert kimutatták a DNS-üket, de részleteiben nem ismertük eddig működésüket. A kutatók szerint ezek az organizmusok rendkívül egyediek, és nem hasonlíthatók egyetlen más mikrobához sem.
Vágólapra másolva!

Egészen a közelmúltig az egysejtű Euryachaeotákat tartották az egyetlen olyan életformának, amely természetes életciklusa részeként képes metánt termelni. Azonban tíz évvel ezelőtt a metil-koenzim M reduktáz (MCR) enzim termelésére szolgáló géneket mutattak ki hőforrásokban. Ezt az enzimet minden ismert metántermelő használja, de ebben az esetben egyértelműen valami egészen másból származott - írja az IFL Science.

Yellowstone hőforrás
A hőforrásokban mutatták ki a szokatlan géneket
Fotó: NurPhoto via AFP

Eddig ezeknek az élőlényeknek csupán a DNS-ét ismertük. Maguknak a metanogéneknek a sejtjeit senki sem látta, így azt sem lehetett tudni, valóban használják-e ezeket a géneket, vagy egészen más módon növekednek”

 – mondta dr. Roland Hatzenpichler, a Montanai Állami Egyetem munkatársa a kiadott közleményében.

A genetikai információk alapján a vizsgált organizmusok nagyon meleg környezetben élnek, elterjedésüknek korlátai vannak, így nem valószínű, hogy felborítanák a globális metánegyensúlyt. Mindazonáltal, valami, ami ennyire különbözik az életfa többi részétől, mindenképpen tanulmányozásra érdemes.

Hatzenpichler és munkatársai a Yellowstone Nemzeti Park hőforrásaiból vettek mintákat. Ezeknek a vizeknek a hőmérséklete 61-72 Celsius-fok között mozog. Az extremofil lényeket (a nagyon forró, savas vagy sós körülményeket kedvelő organizmusokat) általában nehéz laboratóriumban tenyészteni, de most ezt is sikerült kiviteleznie a szakembereknek.

Mit derítettek ki a különös élőlények vizsgálata során?

Megállapították, hogy az általuk Methanomethylicia és Methanodesulfokora névre keresztelt két új organizmuscsoport valóban metántermelő. Meglepő módon úgy tűnik, hogy a Methanomethylicia nem korlátozódik kizárólag vulkanikus környezetre, a szennyvíztisztító telepeken is kimutatták jelenlétét. Ráadásul a Methanomethylicia a kérődzők gyomrában és a vizes élőhelyeken is jelen van. Ez nem jelenti azt, hogy a Methanomethylicia felelős az ilyen környezetekből származó metán egy részéért. Lehetséges, hogy csak a forró környezetben termeli a gázt, és más körülmények között eltérő módon növekszik.

Arra tippelek, hogy bizonyos esetekben metántermeléssel gyarapodnak, máskor viszont eltérő utat választanak a növekedéshez, ennek részletei ugyanakkor nem ismertek. Most azt kell kiderítenünk, mikor járulhatnak hozzá a metán körforgásához és mikor nem”

 – magyarázta Hatzenpichler.

A Methanomethylicia és a Methanodesulfokora eredete ismeretlen, de a gyanú szerint nagyon ősiek, és valószínűleg hasonlítanak a Föld első életformáihoz. Ha ez beigazolódik a jövőben, az segítheti az idegen élet keresését is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!