Kalózkirály: kódnyelven írhatta utolsó üzenetét a rejtélyesen eltűnt kalandor

A Fancy és kapitánya, a kalózkirály
Fotó: Wikimedia Commons
Vágólapra másolva!
Fiatal korában tengerészként szolgált John Avery, akit Hosszú Bennek is neveztek. A „kalózok királya” címet is kiérdemelte, pályafutása során legalább 11 hajót fosztott ki, legnagyobb zsákmánya pedig mai árfolyamon 115 millió fontot ért.
Vágólapra másolva!

Henry Averynek (vagy Everynek) hívták, de sok más megszólítását is ismerték a kortársai és az utókor egyaránt. Más kalózokhoz hasonlóan eleinte ő is hivatalos úton igyekezett karriert csinálni, de később a hajós szakma kevésbé tűnt jövedelmezőnek. 1671 környékén, 12 évesen, már a Királyi Haditengerészet kötelékében szolgált, megjárta a Karib-tenger térségét is. 

Gyorsan lépdelt felfelé a ranglétrán, és hajóinasból hamar első tisztté vált. 

Őt és társait csempészek és kalózok ellen vetették be, de egy alkalommal a csapat a rossz körülményeket megelégelve fellázadt. A fiatal és tehetséges, jó szervezőképességgel megáldott Avery vezette a zendülést, és miután kapitányukat a Zöldfoki-szigeteknél partra tették, saját kezébe vette a hajó és az emberek irányítását. A kalózzá lett legénység fosztogatni kezdett, egyre jövedelmezőbb zsákmányokat ejtve. 

Henry Avery, a hírhedt 17. százdi kalózkirály foglyul ejti Aurangzeb nagymogul unokáját
Henry Avery, a hírhedt 17. százdi kalózkirály foglyul ejti Aurangzeb nagymogul unokáját
Fotó: Wikimedia Commons

A törvényt és társait is kijátszotta

A „kalózkirály” megnevezést elsősorban a legnagyobb zsákmánya miatt nyerte el. 1695. szeptember 7-én, már a Fancy fedélzetén garázdálkodó tengeri banditák kapitányaként figyelt fel egy 25 hajóból álló konvojra, amely Mekkába tartott zarándoklatra. Más kapitányokkal összefogva dolgozták ki a támadás tervét, Avery pedig társainak megígérte, hogy a zsákmányt majd Madagaszkárra érve szétosztják egymás között. Az értékes ékszereket és nemesfémeket is szállító hajót, a Ganj-i-Sawai-t, illetve az azt kísérő Fateh Muhammedet kétórányi küzdelem után foglalták el. A konvoj az indiai nagymogul tulajdonában volt, aki az őt ért kár miatt embargót hirdetett az angol kereskedelemre.

A kalózkirály zászlóshajója, a Fancy elfogja a mesés kincsekkel megrakott indiai hajót  Ganj-i-Sawai-t
Fotó: Wikimedia Commons

 Ez a lépés komoly hátrányt okozott volna számukra, ezért a Brit Kelet-indiai Társaság is érdekelt lett a zsákmány és Avery kézre kerítésében. A társait is kijátszó Avery végül maga szerezte meg a legnagyobb zsákmányt, amire kalóz valaha szert tett. 

A történet itt azonban nem ért véget, a diplomáciai botrányt is okozó tengeri banditákat mindenképp kézre akarták keríteni a hatóságok. 

A Fancy legénységének egy részét elfogták, a kapitány azonban szerencsésen elmenekült az igazságszolgáltatás elől. Eltűnt üldözői szeme elől, és a híres rablást követően nem is említi őt hiteles beszámoló. Sorsa ismeretlen, a feltételezések szerint 1714-ben halhatott meg. 

A kalózkirály öröksége

Csak találgatni lehet, hogyan töltötte életének utolsó éveit. Mint egy jó kalóz, elpazarolta vagyonát vagy visszavonultan élt egy eldugott szigeten? Biztos információk nem maradtak róla. Egy biztos, a kalózkirállyal együtt a felfoghatatlanul értékes kincse is eltűnt a föld színéről. Egy nemrég talált levél viszont választ adhat Avery rejtélyes eltűnésére. A kalózkirály életének két kutatója ugyanis azt állítja, egy általa írt levélre bukkantak egy skót levéltárban. Az üzenetet kódnyelven írták, és a dátumozás alapján 1700-ban kelt, négy évvel Avery eltűnése után.

Avery eladja kincseit
Fotó: Wikimedia Commons

 Ez alapján a kutatók szerint a kalóz a brit titkosrendőrség kötelékébe került és kémnek állt a korona szolgálatában. A hírhedt bűnözőt övező legendárium még életében kialakult, dalok és könyvek születtek róla. Daniel Defoe The King of the Pirates ( A kalózok királya) című műve röviddel Avery feltételezett halála után, 1719-ben jelent meg: ebben az angol kalózkapitány a főszereplő. Alakját az utókor is megőrizte a populáris kultúrában. Az elmúlt évtizedekben kultikussá váló Ki vagy, doki? több epizódja is említi, de más, a kalózok világát feldolgozó alkotások (mint a Fekete vitorlák című sorozat) is megemlékezik a tengeri banditáról. 

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.



 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!