A kutyatartás megdöbbentő hatással bír az egészségre

A mentális egészség a második leggyakrabban említett ok a kutyatartás mellett, rögtön a társas kapcsolat után
A mentális egészség a második leggyakrabban említett ok a kutyatartás mellett, rögtön a társas kapcsolat után
Vágólapra másolva!
Sokan egyenesen azt állítják, hogy „egészségesebbnek érzik magukat”, akiknek van kutyájuk, és sokat azt is megengedik négylábú kedvencüknek, hogy a hálószobájukban aludjanak. A mentális egészség a második leggyakrabban említett ok a kutyatartás mellett, rögtön a társas kapcsolat után.
Vágólapra másolva!

A tanulmányok szerint a kutyatartást hosszú távon alacsonyabb halálozási kockázat kíséri. Egy szisztematikus áttekintés hetven év alatt közzétett bizonyítékokat gyűjtött össze, amelyek közel négymillió egyedi orvosi esetet érintettek. A szakemberek megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik kutyát tartottak, 24 százalékkal alacsonyabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata azokhoz képest, akiknek nem volt kutyájuk.

A mentális egészség a második leggyakrabban említett ok a kutyatartás mellett, rögtön a társas kapcsolat után
A mentális egészség a második leggyakrabban említett ok a kutyatartás mellett, rögtön a társas kapcsolat után
Fotó: AdobeStock

A kutyatartás összefüggött:

  • a fokozott fizikai aktivitással, ami
  • csökkentette a vérnyomást, és 
  • segített mérsékelni a stroke és
  • a szívbetegségek kockázatát.

A felülvizsgálat megállapította, hogy azoknál a gazdiknál, akiknek korábban szívvel kapcsolatos egészségügyi problémáik voltak (például szívroham), a kutyával való együttélés 35 százalékkal csökkentette a halálozás későbbi kockázatát, szemben azokkal, akiknek ugyanilyen előzményeik voltak, de nem volt négylábú házikedvencük.

 

A kutyatartás és az egészségügyi kockázatok

Egy másik, nemrégiben készült brit tanulmány szerint a felnőtt kutyatulajdonosok majdnem négyszer nagyobb valószínűséggel teljesítik a napi fizikai aktivitási célokat, mint a nem kutyatulajdonosok. A kutyás háztartásokban élő gyermekek is aktívabbak és több strukturálatlan játékban vettek részt, mint azok, akiknek a családjában nem volt eb.

A szabadból bevitt szennyeződésnek és mikrobáknak való kitettség szintén erősítheti az immunrendszert , és kevesebb antibiotikum-használathoz vezethet a kutyákkal együtt felnövő kisgyermekeknél, de a felnőtteknél is

 – magyarázta Tania Signal, az Egészségügyi, Orvosi és Alkalmazott Tudományok Iskola pszichológia professzora a ScienceAlert online tudományos portálnak. 

Tény azonban, hogy a kutyák jelenthetnek kockázatokat. A kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai számára az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma az allergia. A kutyák nyála, vizelete és korpa (az általuk leválasztott bőrsejtek) allergiás reakciókat válthat ki, amelyek a szemviszketéstől és orrfolyástól kezdve a légzési nehézségekig számos tünetet okozhatnak.

A kutyák agya szinkronba kerül a miénkkel, amikor a szemükbe nézünk
A kutyák agya szinkronba kerül a miénkkel, amikor a szemükbe nézünk
Fotó: Westend61 / SERGIO NIEVAS

De vissza az egészségügyi előnyökhöz: több gazdi számol be arról, hogy nagyobb biztonságban érzi magát, ha együtt alszik a kutyájával; az érzelmi előnyök ráadásul felülmúlják az alvászavarok vagy a bolhacsípések lehetőségét. A megfelelő állatorvosi ellátás és higiéniai gyakorlatok azonban elengedhetetlenek a kockázatok minimalizálásához.

Társként a kutyák jelentős érzelmi támogatást nyújthatnak, segítve a szorongás, a depresszió és a poszttraumás stressz tüneteinek enyhítését. Jelenlétük vigaszt és céltudatosságot nyújthat a mentális egészségügyi kihívásokkal küzdő egyéneknek 

– mutatott rá Tania Signal, kiemelve, hogy a kutyafuttatóban az állatok megkönnyíthetik a beszélgetésfelvételt idegenekkel; a társas interakciók segíthetnek a közösséghez tartozás érzésének kialakításában és a társadalmi elszigeteltség érzésének csökkentésében.

A szakember szerint a kutyasétáltatás ráadásul értékes stratégia lehet az idősebb felnőttek számára az elmagányosodás ellen, amely ösztönzi a szomszédokkal való társas érintkezést, miközben megakadályozza a csökkenő fizikai aktivitást.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!