Hihetetlen összeget kereshet az, aki gondolásként dolgozik Velencében

Vágólapra másolva!
A legtöbb ember már a történelmi idők óta Velencére asszociál a gondolákról, a kis hajók népszerűsége pedig mai napig töretlen, épp ezért az olasz város olyan emberek jelentkezését várják, akik szívesen dolgoznának gondolavezetőként. A jó hír, hogy tetemes összegeket lehet megkeresni ezzel, azonban sajnos nem mindenki alkalmas a pozícióra.
Vágólapra másolva!

Elképzelni sem lehetne ikonikusabb és egyben romantikusabb hivatást, mint a velencei vízitaxisok, azaz a gondolások munkája. Ahogy évszázadok óta köztudott róluk, tengerészcsíkos pólóban evezik körbe Velencét minden nap, miközben időnként szerenádot is adnak a csónakban utazó turistáknak.

A velencei városházán pedig nemrég bejelentették, hogy 

új jelentkezőket várnak erre a pozícióra, ráadásul évente közel 60 millió forintnyi fizetség fejében.

Azonban - bár sokak számára igazi álommunkának tűnhet - szigorú feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy valaki alkalmas legyen az állás betöltésére. Mindenekelőtt fontos a fizikai állapot és az életkor is: 

kiváló egészségi állapotban lévő, életerős fizikumú, 18 évet betöltött személyeket keresnek.

Azonban ha mindez igaz ránk, akkor sem dőlhetünk hátra, ugyanis minden jelentkezőnek részt kell vennie 

egy komoly, fél éves kiképzésen, ahol meg kell tanulniuk a csónak evezésének és irányításának fortélyait,

 ez átlagosan 400 órát vesz igénybe. Emellett el kell sajátítaniuk Velence történelmét, továbbá különféle életmentési praktikákat. A gondolásoknak emellett gondoskodniuk kell a munkaeszközként kapott csónak állandó karbantartásáról és takarításáról is.

gondola, velence, olaszország, csatorna

Fotó: Marco Di Lauro / Marco Di Lauro/Getty Images

Tavaly december óta pedig elengedhetetlen feltétel a kellő nyelvismeret is, ekkor ugyanis komoly baleset történt, ugyanis egy csapat kínai turista kis híján vízbe fulladt, amikor megkérték őket, hogy üljenek le, ehelyett tovább folytatták a szelfizést, ami miatt a csónak felborult.

A gondolás közlekedés egészen a 16. századtól kezdve része Velence történelmének.

Akkoriban még közel 10 ezer gondola volt használatban a városban, ebből ma már mindössze 433 maradt. A város vezetői reménykednek abban, hogy idővel sikerülhet újra megnövelni a számukat, ehhez azonban több vezető is szükséges, ez a fő oka annak, hogy minél több embert keresnek erre a munkára.

gondola, velence, olaszország, csatorna

Fotó:  Marco Di Lauro/Getty Images /  Marco Di Lauro/Getty Images

Velence évente több, mint 30 millió látogatót vonz, akiknek többsége rendkívül élvezi, ha gondolás evezi körbe velük a várost, miközben ők csónakban ülve gyönyörködhetnek a látnivalókban. 

Egy gondola 11 méter,  és körülbelül 590 kg súlyú, ezért is elengedhetetlen a megfelelő fizikum,

azonban évszázadokkal ezelőtt, korszerű módszerek híján még nehezebb volt gondolásnak lenni.

Egy 30 perces gondolaút közel 32 ezer fizetést jelent a vezetőnek, ám este 7 után ez közel 40 ezerre emelkedik, ha pedig a turisták azt szeretnék, hogy a gondolás énekeljen, illetve hangszeren is játsszon nekik, azért extra árat kell fizetni.

A gondolások foglalkozása régebben kizárólag apáról fiúra öröklődött, ma már azonban bármelyik európai uniós polgár választhatja ezt a hivatást, aki megfelel az előírt szabályoknak.

 A jelenleg meghirdetett pozíciókra augusztus 13. és 27. között lehet jelentkezni.

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!