Minden képzeletet felülmúl a Himalájára tervezett lélegzetelállító építmény

Vágólapra másolva!
Elképesztő épület koncepcióterve született meg: a Himalájára tervezett Sárkány odúja elnevezésre hallgató különleges építmény egyszerre lenne menedékhely, kilátó és a félrevonulás céljait szolgáló meditációs objektum a hófödte hegycsúcsok között.
Vágólapra másolva!

Ha megépülne, ferde szemmel néznénk erre a projektre, mert jókora környezetszennyezéssel járna kiönteni ennyi betont a Himalája szirtjein. Koncepcióként viszont lenyűgöző az Envisarch építésziroda és Rohit Dhote vezető építész terve, a Sárkány odúja.

A formát természetesen a mitikus sárkány ihlette, amely nyers betonba öntve magasodna a Himalája-hegység mélyén.

Egyfelől a helyszín tökéletes elvonultságot biztosítana, másfelől lenyűgöző kilátópontot, míg a külső szemlélő azonnal ráismer a sárkányra, ami egyben menedékházat is jelent a zord vidéken.

A Roadster kiemeli, hogy a minimalista formanyelv és az extrém terepviszonyok merész, de működő párost alkotnak, a látványt pedig az esti fények fokozzák, amikor a kiszűrődő világítás akár a sárkány szájából kicsapó lángokat is szimbolizálhatja.

A Sárkány odújának koncepcióterve 
Fotó: Amazing Architecture/Envisarch/Rohit Dhote

Különleges tervezési koncepciók persze a világ minden részén születnek. Norvégiában például nagy hagyománya van az erdőkbe épített faházaknak. Ahogy az Origo megírta, a Bolder Starlodge elnevezésű három faház a norvégiai Lysefjord felett, Stavangertől nem messze található.

A tervezésnél az volt a cél, hogy a faházak illeszkedjenek a környezetbe, a vendég pedig minél jobban összekapcsolódjon a természettel, és olyan érzése legyen, mintha a fjord felett lebegne.

A szállás persze nem olcsó, egy éjszaka 3900 koronától, azaz 141 ezer forinttól kezdődik. Ezért a pénzért azonban minőségi belső kialakítást kap a látogató, valamint panorámát a Lysefjordra, ahol többek között a híres Szószék-szikla is található.

Emellett különleges kirándulóhelyet kínál Németország délnyugati részén, a baden-württembergi Seelbach falu, ahol úgy gondolták, a túrák kiindulóhelyének önálló látványosságot építenek.

A 's Baumhaus Dörfle nevű „üdülőparadicsom” tíz, helyi fából készült, fatörzseken álló házból áll, amelyek kibérelhetők, és hatalmas kirándulásokat lehet tenni a környező tájon.

A kempinget a tulajdonos, Robert Schwörer hozta létre helyi faipari munkásokkal, akik egy központi kilátótorony köré emelték a tíz faházat, ezzel együtt mindegyik építményből egyedülálló kilátás nyílik a környező hegyekre és völgyekre. Miután a környék a Fekete-erdő, bőven van mit felfedezni.

Mindegyik faház kétszintes, két hálószobával, egy fürdőszobával, három erkéllyel, mosogatógéppel felszerelt konyhával, valamint egy kanapés-tévés ülősarokkal. Minden házhoz két parkolóhely, privát terasz, internet-hozzáférés és elektromosautó-töltőállomás tartozik.

 

 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!