A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szent István Napok: koncertek, tűzijáték és kézműves vásárok

Vágólapra másolva!
Augusztus 20-a körül minden évben rengeteg ingyenes program várja az érdeklődőket, legyen szó koncertekről, vagy éppen gasztronómiai fesztiválokról. Ez idén sem lesz másképp, főleg hogy most négy napon keresztül is elvezhetjük mindezt. Mutatjuk azt az 5 ingyenes programot, amire természetesen az esti tűzijáték mellett érdemes kilátogatni a Szent István Napok keretein belül.
Vágólapra másolva!

Szent István Napok a hagyományok házában: Kézműves programok, mesterségbemutatók a Hagyományok Házában

Szent István Napok a hagyományok házában
Szent István Napok a hagyományok házában
Fotó: Facebook / Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza programjain kézműves foglalkozásokkal, mesterségbemutatókkal, bábszínházzal, gyerektánctanítással, koncertekkel, mesemondással, valamint népi játszótérrel várják a látogatókat augusztus 17. és 20. között a Mesterségek Ünnepe alakalmából, a budai Várban. A rendezvény mind a négy napján a kicsiket és nagyokat egyaránt várja a Fabatka porta népi játszótér, az Aprók tánca nevű program és az élőszavas mesemondás. A rendezvényen bárki belekóstolhat a kézműveskedésbe, lesznek gyorsan elkészíthető és hazavihető tárgyak, valamint a helyszínen kipróbálható, ott elsajátítható mesterségek is. A programokról bővebb információ a Hagyományok Háza honlapján olvasható.

 

Szombaton lesz a Repülőtér éjszakája

Fotó: Facebook / Aeropark

Repülőtéri járművekkel, hajtóműindításokkal és koncerttel is várja a látogatókat a Repülőtér éjszakája szombaton az Aeropark Repülőmúzeumban Budapesten. A 15 órától éjfélig tartó rendezvény programjai között pályaválasztási foglalkozások, repülős talkshow, Vincze Lilla koncertje és éjszakai reptérlátogatások is szerepelnek. Az egyik fő látványosság az idén 67 éves Il-14-es utasszállító 1900 lóerős motorjának beindítása lesz 18, 20 és 22 órakor, emellett a látogatók testközelből nézhetik meg, hogyan üzemel egy kisméretű sugárhajtómű. A repülőmúzeum szakemberei a Kamov 26-os helikopter motorját is működésbe hozzák.  Idén többek között pilótaiskolák is kitelepülnek a repülőmúzeumba. Szakavatott oktatók ismertetik, hogy milyen út vezet a vitorlázó repülőgépektől a mai nagy utasszállítók pilótafülkéjéig, milyen képzéseken vesznek részt a leendő pilóták. A közönségtalálkozón az érdeklődők beszélgethetnek Szüle Zsolt kapitánnyal, aki a világ egyik legnagyobb repülőgépén dolgozik, az egyik legmodernebb utasszállítót vezető Hajdu Gergellyel és Józsa Dórával, aki szinte egész pályafutását stewardessként töltötte.

 

Szent István Napok Esztergomban

Fotó: Facebook / Esztergomi Szent István Napok

Négynapos rendezvénysorozattal ünnepli Esztergom az államalapítás ünnepét, augusztus 17. és 20. között a Szent István Napokon egész estés koncertek, gasztroudvarok és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket. Augusztus 19-én este az István, a király című rockoperát láthatja a közönség Feke Pál rendezésében. A Crescendo Music Management által létrehozott, különleges látványvilággal, technikai megoldásokkal, színpadi és díszletelemekkel, pirotechnikai effektekkel színpadra állított produkcióban Feke Pál mellett fellép Dolhai Attila, Malek Andrea és Miller Zoltán. A helyi és térségi alkotók kézműves foglalkozásain a kisebbek olyan mesterségeket ismerhetnek meg, illetve sajátíthatnak el, mint a horgolás vagy a szappankészítés.  A helyszín megközelítését a vasútállomásról és a Prímás-szigeten található Zöld Parkolóból elektromos kisbuszokkal segítik, melyek menetrend szerint közlekednek és a négy nap alatt ingyenesen használhatók. Az esztergomi Szent István Napok részletes programja ITT érhető el.

 

Szoboravatóval és Europa Nostra-díjátadóval kezdődnek a 15. Kolozsvári Magyar Napok 

Fotó: Facebook / Kolozsvári magyar napok

Az erdélyi magyarság számára jelképes ünnepségekkel, a belvárosban visszaállított Mária-oszlop megáldásával és a Szent Mihály-templom Europa Nostra-díjának átadásával kezdődnek csütörtökön a 15. Kolozsvári Magyar Napok (KMN) előrendezvényei. Az augusztus 18. és 25. között tartott 15. KMN előrendezvényei csütörtökön, Nagyboldogasszony napján a belvárosban visszaállított barokk fogadalmi szobor, a Mária-oszlop megáldásával kezdődnek. A 26. Szent István-napi Néptánctalálkozó szombattól tértáncokkal, kedden a több országból érkező kisebbségi táncegyüttesek felvonulásával és néptáncgálájával zajlik. A hétvégén nyílnak meg a Művészeti Múzeumban a hagyományos kiállítások; a 110 éve született Kós András szobrászművész emlékkiállítása, Incze Mózes festőművész kiállítása, T. Szűcs Ilona és Tóth László retrospektív tárlata. Idén kétnaposra bővülnek a családi sportnapok, szombaton és vasárnap a sportklubok tartanak bemutatókat, versenyeket kicsiknek és nagyoknak. A főtéri nagyszínpadon jövő szerdától a Zanzibár, a Neoton Família, a Parno Graszt, az Elefánt, a Debrecen Big Band és Vastag Tamás lép fel. 

Tizenkétféle lecsó kóstolható a Csárdafesztiválon

Fotó: Facebook / Csárdafesztivál

Tizenkétféle lecsó kóstolható a Csárdafesztiválon a budapesti Vörösmarty téren augusztus 17. és 20. között Szent István-nap alkalmából. A klasszikus magyar fogások mellett székely étkek és vadételek, hagyományos kolbászok, sertéshúsból készült különlegességek is megjelennek az eseményhez csatlakozó csárdák kínálatában. Minden csárda egy csak rá jellemző étellel és 1500 forintos menüvel is készül. Minden rendezvényhelyszínen lesznek olyan ételek, amelyek nem tartalmaznak glutént, illetve laktózt. Az érdeklődők autentikus néptáncbemutatókon és népzenei koncerteken is részt vehetnek. A fesztiválon a helyi régiók ízeit mutatják be és tizenkétféle lecsót, közte a tökös lecsót is megkóstolhatják az érdeklődők. A gasztronómia mellett kulturális programok, a hagyományokat őrző és ápoló zenekarok, táncegyüttesek, énekesek, előadóművészek fellépése várja a közönséget. Az ünnepségsorozatról ITT tájékozódhat. 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!