A szelfiturizmus tönkreteheti a világörökségi helyszíneket

Machu Picchu, felfedezőút, Bingham, Peru
Machu Picchu közel száz évvel a felfedezése után
Fotó: DIEGO RADAMES
Vágólapra másolva!
A „szelfiturizmus” negatív hatásai drámaian megnőttek az elmúlt években, ezért az UNESCO most arra figyelmeztet, hogy ha ez a tendencia tovább folytatódik, akkor komoly pusztítást okozhat a kulturális látnivalókban és közösségekben.
Vágólapra másolva!

Az UNESCO szerint a szelfiturizmus „arra a tendenciára utal, hogy az utazók elsősorban azért keresnek fel úti célokat, hogy fotókat készítsenek magukról az ikonikus helyszíneken, amiket aztán megosztanak magukról a közösségi médiában. Az Eiffel-toronyhoz hasonló helyszínek előtt készült hagyományos családi fotókkal ellentétben a „szelfiturizmus” növekvő tendenciája azt mutatja, hogy a nyaralók egyszerűen azért választanak ki egy úti célt, mert az „esztétikusnak” tűnik, és ideálisnak az Instagram-oldalukra. Ennek eredményeként egyes úti célok túlzsúfoltak, ami negatívan hat a helyi közösségre és kultúrára - számolt be a Mirror.

„Ez a jelenség a közösségi média platformok térnyerésével kapott jelentős teret, ahol a vizuálisan tetszetős tartalom ösztönzi a felhasználók elköteleződését” – magyarázta az UNESCO szóvivője. 

Miközben az emberek mindig is készítettek fényképeket a nyaralásuk során, a hangsúly az emlékek megörökítéséről a megosztható pillanatok létrehozására helyeződött át, gyakran azzal a céllal, hogy kedveléseket, követőket és hírnevet szerezzenek a közösségi médiában.

Aerial,View,Of,Natural,Scenery,At,Trang,An,Landscape,Complex.trang
A Trang An az UNESCO világörökség része különösen híres a csónaktúráiról, ahol a látogatók szűk barlangokon keresztülhajózva fedezhetik fel a tájat
Fotó: Dong Nhat Huy / Shutterstock/ 

Ennek a folyamatnak több negatív hatása is van.

 A szelfiturizmus hatása az úti céltól függően változik. Sok esetben túlzsúfoltsághoz vezetett bizonyos helyeken, nyomást gyakorolva a helyi infrastruktúrára, ami aztán hozzájárult a látogatók általános élményének romlásához

– mondta az UNESCO szóvivője a Mirrornak.

„Néhány, korábban kevésbé ismert úti cél a közösségi médián keresztül került reflektorfénybe, ami a látogatók számának növekedésével járt, ami aztán hatással lehet a környezetre és a helyi közösségekre is."

Emellett a tökéletes fénykép elkészítésére való összpontosítás néha tiszteletlen vagy káros viselkedéshez, például birtokháborításhoz, vandalizmushoz vagy akár balesethez is vezethet, mivel az emberek mindent megtesznek az ideális fotóért.

A koncentrált gyalogos forgalom felgyorsíthatja a történelmi helyszínek, a természeti tájak és az infrastruktúra elhasználódását.

Az UNESCO arra is figyelmeztetett, hogy az emberek, akik megpróbálják megörökíteni a „tökéletes” pillanatot, „elronthatják az autentikus utazási élményt, csökkentve ezzel a hely kulturális és történelmi jelentőségéhez való kötődést”. Sajnos ez elégedetlenséget okozhat a helyi közösségekben, és bizonyos esetekben, mint például a spanyolországi Mallorcán, tiltakozásokhoz és tüntetésekhez vezethet.

Sajnos egy olyan világban, amelyet a telefonjainkon keresztül élünk meg, úgy tűnik, hogy a „szelfiturizmus” jó ideig marad. 

„A „szelfiturizmus” hatásának korlátozására irányuló stratégián túlmenően – amely csak egy tünete a túlzott turizmusnak – az UNESCO a fenntartható turizmus előmozdítása érdekében hozott szabályok végrehajtására buzdít.

"Sok helyen látogatókezelési stratégiákat kezdenek bevezetni, mint például a látogatók számának korlátozása, időzített belépőjegyek bevezetése."

„Az UNESCO arra kéri a látogatókat, hogy tisztelettel és kíváncsisággal közelítsék meg ezeket a helyszíneket, arra ösztönzi őket, hogy szánjanak időt arra, hogy valóban megtapasztalják a különböző régiók egyedi kultúráját és örökségét, és ne feledjék, hogy tevékenységük hatással van a helyszínek állapotára és a környező közösségek jólétére.” – tette hozzá az UNESCO szóvivője.

Míg a „szelfiturizmust” a turizmus fenntarthatóbb formájává alakítani lehetetlennek tűnik, az UNESCO szerint ez könnyebb, mint gondolnánk.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!