A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

"A mi új fedett uszodánk..."

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Népsport:

- Vajon hol lenne a legjobb helye az új fedett uszodának? ... - találgatja három kiváló úszónk a Városligetben. Balról jobbra: Magyar László, Boross Katalin és Tumpek György.

Ezen a májusi délelőttön is a megszokott látvány fogadja a látogatót a margitszigeti nyitott uszodában: a smaragdzöld vizet lankadatlan szorgalommal szelik a versenyzők, a medence szélén versenyórával a kézben edzők kísérik úszóikat. A pihenés közben beszélgetnek egymással versenyzők és edzők.


A második ötéves terv irányelveinek ismertetése óta most a legfőbb beszédtéma az új 50 méteres fedett uszoda, amelyről így beszél úszóink apraja-nagyja:


- A mi új fedett uszodánk...


Most azok nyilatkoznak, akik az új 50 méteres fedett uszodában töltik el majd idejük jó részét. Elmondják: mennyire örülnek annak, hogy az új ötéves terv irányelvei között szerepel az új fedett uszoda megépítése is.


Rajki Béla, mint szakvezető és mint a Sportuszoda igazgatója, így beszél:


- Az új sportlétesítmény


elősegíti majd az úszásnak, mint tömegsportnak a fejlődését is. Elsősorban meg kell oldani az alapfokú tömeges úszóoktatást. Többek között azért van szükség fedett uszodára, mert az úszás megtanulására az iskolás ifjúság különösen alkalmas a tanítási időszakban. A versenyszerű továbbképzésre számba vehető ifjúság legnagyobb részét évek óta az általános iskolák úszótanfolyamairól kapják az egyesületek. A tanfolyamokról kikerülők száma azonban ma már nem fokozható - uszodahiány miatt. Az új fedett uszoda segít majd ezen a hiányon. Nagy távlatok nyílnak ezenkívül a testnevelő tanárok továbbképzésében és az egyetemi ifjúság úszóoktatásában is. Végső fokon minőségi sportunk is nagy lehetőségekhez jut, amikor a 25 yardról 50 méterig szabályozható medencében behozhatjuk majd azokat az előnyöket, amelyeket a kisméretű, úgynevezett "gyors medencékkel" rendelkező országok úszói élveznek a felkészítés és eredményesség tekintetében...
Két reménységünk,


Boross Katalin és Magyar László


szünetet tart az edzésben. Nekik is van megjegyzésük új fedett uszodájuk terveire. Boross Kati még ifjúsági korban lesz, amikor felépül az új 50 méteres fedett uszoda. Ő is nagyon várja már ezt az időt. Így beszél:


- A fiatal úszók fejlődésére is nagy hatással lesz majd, hogy télen is ötvenméteres uszodában edzhetnek nap mint nap. 50 méteres pályán télen még sohasem tudtam edzeni rendszeresen. Erre is lehetőséget ad majd az új uszoda...


Magyar László fiatal hátúszóbajnokunk és 57,4-es 100 méteres gyorsúszónk arról beszél, hogy moszkvai látogatása során az 50 méteres fedett uszodában tartott edzései sokat használtak fejlődésének.


- Egészségi szempontok miatt is nagyon örülök, hogy 50 méteres fedett uszodát kapunk a második ötéves terv során: késő ősszel és kora tavasszal, ha kedvezőtlen is az időjárás, a nyitott uszodában edzünk és bizony sűrűn előfordul ilyenkor, hogy meghűlünk, ami kiesést jelent a felkészülésben. Én magam különben ötben méteres uszodában tudom kiúszni legjobb eredményemet. Sok versenyzőtársam nevében is kérem: 50x25-ös legyen a mi új fedett uszodánk...

http://www.hajosalfred.hu

A margitszigeti Sportuszoda és építésze, Hajós Alfréd




Kádás Géza


is megragadta az alkalmat, hogy hozzászóljon a kérdéshez:
- A második ötéves terv egyik nagy ajándékával, az új ötven méteres fedett uszodával úszósportunknak új fejezete kezdődik... Budapestről szinte az egész világon úgy beszélnek, mint fürdővárosról és az uszodák városairól. Ma már azonban, úszósportunk fejlődésével kinőttük uszodáinkat. Tömegsportunk és minőségi sportunk ugrásszerűen fog fejlődni az új uszodával, amelyben télen is lehet rendezni bajnokságot. Nagy figyelemmel kísérem az új ötéves terv vitájában elhangzó javaslatokat. Szerencsés megoldásnak tartanám például, ha az új fedett uszoda tetőzete üveglapos, szétnyitható lenne, mint a londoni Wembley Pool tetőzete... Ezáltal minden időben biztosítható az uszoda levegője... Nekünk, egri úszóknak kérésünk is van, építsenek egerben a második ötéves terv során egy kisebb méretű fedett uszodát! Eger iskolaváros, sok a diák Egerben. Újra fellegvára lenne úszósportunknak Eger, ha lenne fedett uszodája...


Tumpek György


is javasolja: 50 méteres legyen a medence. És még valamit javasol:
- Hasznos lenne, ha tornatermet is építenének az uszoda épületében. Szovjet mintára bordásfallal, izomerősítő tornaszerekkel...

Füttyszó hangzik el, a versenyzők folytatják az edzést a nyitott 50 méteres uszodában. Remélhetőleg nemsokára új 50 méteres fedett uszodájukban edzhetnek, amely a tervekből ítélve a világ egyik legkorszerűbb 50 méteres fedett uszodája lesz. Hiszen a tervezők, építők felhasználják majd azokat a tapasztalatokat, újításokat, amelyeket a világ több korszerű uszodájában szereztek.

Fekete Pál

Az uszodát Hajós Alfréd építészmérnök, az első magyar olimpiai bajnok tervezte, aki az 1896-os athéni olimpián a 100 és az 1200 méteres gyorsúszásban szerzett aranyérmet. Klebelsberg Kunó kultuszminiszter 1930. március 17-én tette az első kapavágást. Európa legnagyobb fedett uszodáját december 7-én Horthy Miklós kormányzó és felesége jelenlétében avatták fel. A télen-nyáron egyaránt használható fedett sportlétesítmény lehetővé tette a magyar sportolók folyamatos felkészülését. Csonka Pál tervei szerint a sportuszodát 1937-ben egy 50x20 méteres nyitott versenymedencével bővítették ki. Egy évre rá elkészült a 20x15 méteres és 5,5 méter mély műugrómedence, amelyhez több trambulin, valamint egy öt és egy tíz méter magas ugrótorony tartozott. A Népsport cikkében megfogalmazott remények csak részben valósultak meg: két évvel később, 1958-ban egy kisebb, 33,3x22 méteres, ráadásul nyitott medence épült meg.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!