Az első lépések a fociban

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!


Az Országos Testnevelési és Sportbizottság és az Országos Társadalmi Labdarúgó Szövetség közös nyilatkozata az első lépést jelenti labdarúgósportunk hibáinak kiküszöbölésére, hiányosságainak megszüntetésére. Ez a nyilatkozat ugyan csak a válogatásra és a válogatott csapatok körüli teendőkre vonatkozik, de sok minden mást is érint labdarúgásunkban.


Forrás: MTI
Bukovi Márton

A labdarúgás iránt érdeklődők nagy tábora helyesléssel fogadta a csütörtökön nyilvánosságra hozott döntést, s bizakodással tekint a Bukovi Márton vezetésével működő öttagú válogató és előkészítő bizottság munkálkodása elé. Nem lesz könnyű munkája ennek a bizottságnak, mert hiszen nemcsak a válogatásban fordultak elő hibák, nemcsak a labdarúgó-utánpótlás biztosítása volt rendszertelen, hanem igen sok hiba történt a labdarúgók felkészítésében, az edzésvezetés és a nevelés fontos munkájában is. Bukovi Márton és négy társa elvállalta a megtisztelő, de egyben igen nagy feladatot is jelentő megbízatást és valamennyien most dolgoznak azon: mi és milyen legyen a javítás, a helyrehozás munkája.


Elsősorban is meg kell szűnnie annak a rendszernek, hogy a válogatott együttesekben "bérelt helyek" legyenek, hogy egyes játékosok akkor is helyet kapjanak a válogatott együttesekben, ha nem készülnek, nem élnek megfelelően, ha nincsenek megfelelő formában, s közben tehetséges fiatalok nem juthatnak szóhoz, nem fejlődhetnek kellően. Meg kell szűnnie annak, hogy játékosokat nekik szokatlan helyeken szerepeltetnek tiltakozásuk ellenére, csak azért, mert az utánpótlás tagjaiban nem bíznak. Meg kell szűnnie annak a helytelen kapkodásnak is, ami abban nyilvánult meg, hogy néha ugyan beállítottak egy-egy fiatalt valamelyik mérkőzésre, de mert elsőre nem nyújtott kiemelkedőt, azonnal el is ejtették. A tavaly ilyen módon szerepeltetett közel húsz új játékos példája szomorú bizonysága mindennek. Előfordult, hogy egyes fiataloknak elég időt adtak arra, hogy bebizonyítsák képességeiket - például Tichy, Csordás és Fenyvesi -, de másoknak (Kertész, Mátrai, Hegyi, Dudás stb.) nem. Másokat néhány gyengébb mozdulat után kicseréltek és idegileg tönkretettek (pl. Sándor). Voltak olyan idősebbek, akiknek csak az életkorát nézték, nem pedig a hétről hétre mutatott teljesítményét és - minden további nélkül kihagyták a válogatott csapatból (Kovács I., Börzsei, Zakariás stb.).


Ilyen hibákat a jövőben nem szabad elkövetni, mert ártanak labdarúgó-válogatottjaink szereplésének, s egyben egész labdarúgásunk jó hírének. A külföld ugyanis elsősorban válogatott csapataink - főként pedig A-válogatottunk - eredményeiből ítéli meg labdarúgásunk színvonalát. Csak az az elv érvényesülhet, amelyet a szovjet szakvezetők olyan sokszor hangoztatnak, s ez az egyedüli helyes elv: a nagyválogatott keretekből mindig azok a játékosok játsszanak, akik éppen a legjobb formában vannak, tekintet nélkül arra, hogy fiatalok-e, vagy idősek. Ha az angolok például mindig az életkort nézték volna, akkor Matthews már 35 éves korában sem lehetett volna válogatott, nemhogy 42 éves korában!


Gondolni kell arra, hogy egészen alulról építsük fel a válogatott kereteket: legyen már az ifjúsági válogatottnak is egy fiatalabbakból álló második kerete, az ifjúsági korból kikerülőket sem szabad elhanyagolni, az A- és B-keretekben pedig kapjon helyet minden odavaló játékos, tekintet nélkül életkorára és sportkörére. Sok tehetséges játékos van az NB II-ben is, ezekkel is rendszeresen törődni kell a jövőben.

www.sportmuzeum.hu

Feltétlenül fokozni kell az edzések erősségét, fokozni kell különösen a gyorsaság és a különleges állóképesség fejlesztését




A válogatott keretek edzőinek szoros és állandó kapcsolatban kell lenniük a sportköri edzőkkel, hiszen a keretek tagjai elsősorban a sportkörökben fejlődnek, ott van képzésükre, nevelésükre a legtöbb lehetőség. A válogatott keretek edzőinek és a sportköri edzőknek és vezetőknek a közös munkája eredményezheti csak azt, hogy a keretek tagjai megfelelően fejlődjenek és a szükséges időpontokra jó formában legyenek.


Mindezen felül a válogatott keretek közös edzéseinek céltudatosabbaknak, rendszeresebbeknek kell lenniük. Ne elégedjünk meg azzal, hogy csak játszadoznak a válogatott csapatok egy-egy előkészületi mérkőzésen valami könnyebb ellenféllel szemben. Legyenek mindig különféle feladatok is ezeken az edzőmérkőzéseken. Az önelégültség oda vezetett, hogy az utóbbi időben ezt a szempontot is nagyon elhanyagolták a legjobbjainkkal foglalkozó vezetők. Az olaszok elleni mérkőzés előtt például - noha tudták, hogy az olaszok elsősorban védekezni fognak, s tömörülnek majd a kapujuk előtt - a Vasas Elektromost nem kérték arra, hogy hasonlóan játsszék, mint az az olaszoktól várható volt, s a válogatottak sem törekedtek a szárnyjáték fokozottabb gyakorlására, a szélsők foglalkoztatására, a távoli lövésekre, amelyek - jó ellenszerek a tömörülés leküzdésére.


Feltétlenül fokozni kell az edzések erősségét, fokozni kell különösen a gyorsaság és a különleges állóképesség fejlesztését. Bukori Márton elmondta, hogy a rövid- és középtávfutóktól sokat tanulhatnak a labdarúgók. Elmondta, hogy Neszmélyi Vera például sokkal erőteljesebb edzéseket végez, mint a labdarúgók zöme!


Az első lépéseket jelenti az OTSB és a labdarúgó szövetség elnökségének közös nyilatkozata. De mint a fentiekből is kiderül, ezek az első lépések csak akkor jelentenek valóban haladást a javulás felé vezető úton, ha a sportkörök vezetői, az edzők, a sportorvosok és a játékvezetők, ha maguk a játékosok és a labdarúgás kedvelőinek hatalmas tábora is segíti az új válogatóbizottság munkáját!

Korábban:

Beszélgetés Bukovi Mártonnal, az új szövetségi kapitánnyal

A Közép-európai Kupa labdarúgó-mérkőzések előkészületeiről

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!