A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A 14-16 éves fiatalok munkába állásáról

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

Az egyszerűsítésről, a 14-16 éves fiatalok munkába állásáról és a levelező oktatásról tárgyalt a Minisztertanács


www.rev.hu
A műszaki egyetemeken a levelező hallgatóknak munkagyakorlaton kell részt venniük.

A Minisztertanács pénteken ülést tartott. Megtárgyalta az ipar, a kereskedelem, a közlekedés és az egyéb népgazdasági ágak tervezésének egyszerűsítését és jelentős határozatokat hozott.


Az ipari tervezésben, a jövőben negyedéves jóváhagyásra csak a legfontosabb mutatók kerülnek.


A munkaügyi tervben is megszüntetik a negyedéves jóváhagyást, továbbá a létszám- és a béralap-állomány csoportonkénti és népgazdasági ágankénti részletezését. Ez az intézkedés az egyszerűsítésen túl, a minisztériumok és a vállalatok számára lényeges hatáskör-bővülést is jelent.


A Minisztertanács minden tervfejezetben jelentősen csökkentette a kiemelt mutatók számát: így például a termelésben kiemelt cikkek száma mintegy 30-35 százalékkal, a központi anyagellátási tervben szereplő cikkek száma pedig mintegy 35-40 százalékkal csökken.


A határozat értelmében foglalkozott a 14-16 éves fiatalok munkába állításával és ebben a kérdésben is több jelentős határozatot hozott, amely a közeljövőben nyilvánosságra kerül.


A Minisztertanács az oktatásügyi miniszter előterjesztése alapján megtárgyalta a levelező oktatás színvonalának emelése és a tanulmányi feltételek megjavítása érdekében intézkedett, hogy a műszaki egyetemeken


a nagyüzemi gyakorlattal nem rendelkező levelező hallgatók a későbbiekben öthónapos munkagyakorlaton vegyenek részt.


A határozat értelmében a műszaki egyetemek levelező tagozatán a gazdasági és műszaki irányító munkát végző dolgozók számára hároméves továbbképző tanfolyamot szerveznek. A levelező hallgatók tanulmányi előmenetelének érdekében instruktorokat állítanak be.


Az oktatási intézmények székhelyére, kötelező foglalkozásra, vizsgákra az utazási költséget - a határozatban előírt esetekben - a munkáltató köteles megtéríteni.


A Minisztertanács megtárgyalta az országgyűlés határozatai végrehajtásának két hónapra szóló intézkedési tervét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!