Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A színjátszás is újraéled Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Égett a Nemzeti Színház épülete Kabulban, ezúttal azonban az előadás részeként, s nem a polgárháborús harcok következtében. A színház ugyanis hat év szünet után megnyitotta kapuit.
Vágólapra másolva!

A tálibok hat évvel ezelőtti hatalomra kerülésükkor ugyanis a szórakoztatás minden formáját betiltották. Az Északi Szövetség előrenyomulásával és Kabul felszabadításával egy időben megmaradt eszközeikkel újra vetíteni kezdtek a mozik, s mint arról nemrég hírt adtunk már a nemzeti filmgyártás is éledezik.

Kedden pedig a kabuli színház társulata is megtartotta a tálibok hatalomra jutása óta első előadását. Hogy fellépésük szabad-, vagy zárttérinek számított-e, azt nehéz lenne eldönteni, ugyanis mint Kabulban majdnem minden épület, úgy a színház is romokban áll. Beomlott a tető, ledőltek a falak.

A szokatlan körülmények azonban a rendezőnek is hatalmas szabadságot adtak. Így eshetett meg, hogy a tálib rezsim felemelkedéséről és bukásáról szóló darab utolsó jelenetében a főszereplő felgyújtotta a színpadot. Így a távollétéből visszatérő főhős lángokban állva találja színházát, otthonát - a mű szimbolikája szerint egész Afganisztánt.
A darab utolsó képe - egy esküvői ruhába öltözött nő - szebb jövőt sugallt, s a közönség, melynek sorai közt ott ült az átmeneti kormány kulturális minisztere is, kitörő lelkesedéssel fogadta - adta hírül a BBC.

"Büszkék vagyunk, hogy ilyen hosszú idő után újra fel tudunk lépni" - mondta Nadzsibullah Arian producer. A darab főszereplője szeretné, ha a világ figyelmét is felhívhatná a kabuli színház nyomorúságos helyzetére. Segítséggel talán újraindíthatnák a színjátszást, és még új darabok is születhetnének. "Álmom, hogy egyszer újra lesz igazi színházunk, igazi székékkel, tetővel … talán még függöny is lenne benne."

Korábban:

Újra forgatnak az afgán filmesek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről