Celldömölkön működik az Év Könyvtára

Vágólapra másolva!
A celldömölki Kresznerics Ferenc Könyvtár nyerte el az idén az Év Könyvtára kitüntető címet.
Vágólapra másolva!

Az indoklás szerint a celldömölki városi könyvtár munkatársai új, korszerű szolgáltatásokat alakítottak ki, megoldották a környező falvak korszerű könyvtári ellátását, szoros kapcsolatot építettek ki az olvasókkal, valamint a város civil szervezeteinek otthonává, műhelyévé tették az intézményt.

A könyvtár a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma telematikai pályázatán nyert forrás felhasználásával integrált számítógépes könyvtári rendszert épített ki. Ennek köszönhetően például az országos dokumentum-ellátás keretén belül a könyvtárközi kölcsönzést már interneten végzik a szakemberek.

Az Év Könyvtára címre a korszerű működési formákat alkalmazó, magas szintű szolgáltatásokat kínáló bibliotékák pályázhattak, immár ötödször. A cím elnyerésére pályázóknak többek között be kellett mutatniuk az intézmény vezetésében megjelenő új menedzselési formákat, a helyi és az országos médiával kialakított kapcsolatot, saját rendezvényeiket, az utóbbi évek fejlesztéseit. A pályamunkákban mindezeken kívül taglalni kellett a szolgáltatások fenntartásában szerepet vállaló támogatókkal ápolt kapcsolatokat. Az ismertetéseket a bibliotéka használóinak visszajelzéseivel is alá kellett támasztani.

Az Év Könyvtára pályázatot első alkalommal 1996-ban hirdette meg a kulturális tárca. Az alapítás évében a gödöllői Juhász Gyula Városi Könyvtár részesült az elismerésben. Azt követően a kecskeméti Katona József Könyvtár, majd a tiszaújvárosi Városi Könyvtár, a kiskunhalasi Városi Könyvtár, tavaly pedig a mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtár nyerte el a kitüntető címet.

Ajánlat:

Kresznerics Ferenc Könyvtár
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!