Sci-fibe illő város: Salgótarján

Vágólapra másolva!
A manapság rosszindulatúan betonrengetegként számon tartott város és a science-fiction kapcsolata a bennfentesek számára nyilvánvaló, hiszen immár tizedik éve Salgótarjánban rendezik a HungaroCon 2002 elnevezésű országos sci-fi találkozót.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGO

A várossá nyilvánításának 80. évfordulóját ünneplő Salgótarján ad otthont az Avana Egyesület által megrendezésre kerülő 22. országos science-fiction találkozónak. A cikk címében rejlő, elsőre talán ellentmondásosnak tűnő állítást az Avana egyesület akadályversenyének kiírása oldhatja fel. A részvételi szabályzat így rendelkezik: A csapatok, valamint az egyének az akadályversenyen csak akkor vehetnek részt, ha dolgozatot írnak Salgótarján történetéről, illetve kreatív fantáziájukat elővéve sci-fishez méltó módon felvázolják a város jövőbeli képét.

A hazai tudományos-fantasztikus élet kedvelőinek és művelőinek közös találkozóját a salgótarjáni József Attila Művelődési Központban július 17. és 21. között tartják.

SF Egyesület hivatalos honlapjawww.avana.hu/hungaroconBabylon 5 hivatalos honlapjahttp://babylon5.warnerbros.com/

A rendezvény amatőr íróversenyét négynapos íróiskola előzi meg, ahol ismert szerzők, szerkesztők és a kiadók képviselői látják el hasznos tanácsokkal az amatőr írókat. Az új tehetségek felfedezésére alkalmat adó rendezvény záródélutánján az elmúlt év legjobb magyar sci-fi regényének és novellájának szerzőjét Zsoldos Péter-díjjal jutalmazzák. A Zsoldos család által elkészíttetett emlékplakett mellé pénzjutalom is jár, melyet a város biztosít.

A város központjában július 19-én tartandó jelmezes felvonuláson a Magyar Star Trek Klub, a Csillagkapu Klub és a Babylon 5 Klub tagjai keltik életre a tudományos-fantasztikus novellák, regények és filmek hőseit. A felvonulást követő ismerkedési est belépőjéül a jelmez szolgál.

Az előadások témái között szerepel a jégkorszak, az özönvíz és Atlantisz, de megemlékeznek a 200 éve született Bolyai Jánosról is. Szó lesz továbbá a román és a cseh sci-fi helyzetéről, és a bejegyzett klubok vezetésével elmélkedhetünk a sci-fi mibenlétét firtató nagy kérdésekről.

A rajongók és az érdeklődők egyaránt találhatnak kedvükre való programot. Míg előbbiek részt vehetnek a szerepjátékversenyeken, az utóbbiak csatlakozhatnak az Eresztvényi Természetvédelmi Parkba induló túrához. A filmvetítés és az amatőr képzőművészeti kiállítás meglehetősen tartalmas és rendkívül szórakoztató kikapcsolódást jelenthet mindenkinek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!