A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Fényírók fesztiválja - Összművészeti rendezvény Közép-Európában

Vágólapra másolva!
A Mediawave Fesztivál Kelet-Közép-Európa egyik legjelentősebb nemzetközi filmversenyévé vált az elmúlt 12 év alatt, de zenei és táncszínházi programjai, képzőművészeti és fotókiállításai, valamint konferenciái miatt egyben jó nevű összművészeti rendezvénynek is számít.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
A Mediawave plakátján szereplő fotó

A Mediawave 2003-ban négy országra kiterjedő regionális bemutatkozást biztosít a programba került művészeknek. Az április 25. és május 6. között párhuzamosan zajló fesztiváleseményeknek Magyarországon Győr, Csorna, Kapuvár, Komárom, Vének; Szlovákiában Dunaszerdahely és Révkomárom; Romániában Kolozsvár; Szerbiában pedig Szabadka a helyszíne. A Mediawave, más néven Fényírók Fesztiválja civil rendezvény, a szervezők szerint a határokon átnyúló kapcsolatok nem hivatalos állami eredetűek, hanem valós művészeti kapcsolatokra épülnek.

Az első fesztivál éve, 1991 óta sikerült Magyarországra hozni Kelet-Európa legjelentősebb filmeseit, köztük Iljenkót, Klimovot, Menzelt, Bukovszkijt, Kusturicát, és Vivi Dragan Vasilét. Idén ötvenhét ország több, mint ezerkétszáz nevezett filmjéből közel kétszázat válogatott ki az előzsűri. Az alkotások a műfaji skála minden részét felölelik a nagyjátékfilmek, kísérleti filmek, animációs művek, kisjátékfilmek, és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek a vetítéseken. A versenyprogramon túl további több tucat filmet választottak ki, amelyeket a Nemzetközi Panoráma nevű program keretében mutatnak be.

A Mediawave hivatalos honlapjahttp://www.mediawave.hu/

A nemzetközi versenyprogram egyik érdekessége Michael Hoffman német rendező Sophiiiie! című játékfilmje, a német új hullámhoz sorolt alkotás, amely egy fiatal lány egymást gerjesztő kalandjairól szól. Sok film érkezett a világ felé filmművészetén keresztül nyitni szándékozó Iránból is. Sarah Sarvini The way to Honour (A becsület útja) című filmje az iráni vidéki életbe enged hiteles betekintést, vagy Sohbatolah Hodayari The Snows of Shahu (Shahu hava) című dokumentumfilmje, amely egy hegyi törzs asszonyainak életét mutatja be. Az idei filmválogatás érdekessége az orosz és volt-szovjet filmek dömpingje. Az izgalmas és humoros animációs filmek közé tartozik többek között Mikhail Aldashin Bookashkis című alkotása, amely a házibogarak és az ufóbogarak találkozását dolgozza fel, vagy Andrey Szokolov Latex című filmje a bika, a tehenek, és az óvszer kapcsolatáról, vagy ugyanezen alkotó Hush (Csitt) című filmje a kismalacokról, a farkasról, és a télapóról.

Az idei Mediawave alcíme A nő a művészetekben, amely témához a fesztivál filmprogramjának legalább a fele kapcsolódik. Az idei specialitás miatt a fesztivál zsűrije 2003-ban kizárólag különböző művészeti ágakat képviselő nőkből fog állni. A testület magyarországi tagjai, Enyedi Ildikó filmrendező és Ladik Katalin költő mellett a szervezők egyesült államokbeli, törökországi, japán, valamint szerbiai művészeket, illetve művészeti szakértőket kértek fel zsűritagnak.

A zene és a színház területén is a női előadók dominálnak. A fesztiválon fellépő vendégek között lesz Susie Ibarra, a kor egyik legjelentősebb dobosának Mephista nevű nemzetközi, csak nőkből álló zenekara; az amerikai Nicole Mitchell & Hamid Drake Ensemble; az idei Grammy-díjra felterjesztett Jane Bunnett & The Spirits of Havana kanadai és kubai zenészekből álló zenekara; a fiatal táncos/énekes, Kema Jamal együttesével; a spanyolos cigányzenét világszínvonalon művelő és terjedelmes énekesnő Vera Bilá; a Babsley nevű, kusturicás hangulatú csupacsaj zenekar Szentpétervárról; az egyszerre finom és energikus zenét előadó morva/lengyel Tara Fuki zenekar, amelyet két fiatal csellós-énekesnő alkot; valamint a kanadai Tom Waitsnek nevezett Kevin Quain; és Wim Mertens világhírű belga zeneszerző, a fesztivál szignáljának zeneszerzője is.

A zenei programrész az elmúlt tizenkét év alatt is főleg a világ jazz, etno, alternatív, valamint új zenei mozgásaiból próbált mind szélesebb képet nyújtani az érdeklődőknek. A koncertprogramokban az eredeti népzenészek rendszeres jelenléte mellett Steve Lacy, Benny Bailey, Alexander Balanescu, Pharoah Sanders, David Murray, Dewey Redman, a Dresch Quartet, Szabados György, a Ghymes együttes is fellépett korábban.

A fesztivál keretében rendezik meg a "Tánchullámok/Dancewave" Nemzetközi Kortárs és Orientális Táncfesztivált, valamint a fesztivál programját képzőművészeti és fotókiállítások is színesítik. A látogatók többek között az Első Magyar Látványtár női tematikájú kiállítását; a szentendrei Vajda Stúdió női tematikájú kiállítását; valamint táncfotográfiákat a századelő Belgrádjából és magyar fotográfusok női tematikájú képeit nézhetik meg a Mediawave fesztiválon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!