A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Miért nem kapni jó avokádót?

7 gyümölcs, amitől garantáltan ragyogó lesz az arcbőröd, trend, avokádó
Vágólapra másolva!
Gyakori kérdések rovatunkban most az avokádó szerelmeseinek próbálunk kedveskedni egy kis információval.
Vágólapra másolva!

Ha valamit szinte egyáltalán nem érdemes Magyarországon venni, az az avokádó. Bár több utóérlelt déligyümölcs kijezezetten ehető állapotban is elérhető, az avokádó vagy betonkemény, vagy már rohadt. Előbbi legalább nem menthetetlen.

Ennek okáról és a nemrég bejelentett avokádórazzia kapcsán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságát kérdeztük. Először a szabályok, aztán a praktikum.

Forrás: Thinkstock

Mi határozza meg egy magyar boltokba kerülő avokádó minőségét?

Az Európai Unió területén csak olyan zöldség és gyümölcs forgalmazható, amely megfelel a forgalmazási
minőség szabványoknak. Tíz termékre (az avokádó nincs köztük) specifikus szabvány vonatkozik, a többire, így az avokádóra is, az általános szabvány előírásai érvényesek. Az általános szabvány megtalálható az 543/2011/EU rendelet I. melléklet A. részében:

Az érettségre vonatkozó minimumkövetelmények

  • A termék legyen kellően fejlett, de ne legyen túlfejlett, a gyümölcsök pedig legyenek megfelelően érettek, de ne legyenek túlérettek.
  • A termék fejlettségének és érettségi állapotának olyannak kell lennie, hogy a termék érési folyamata folytatódhasson, és a termék elérje a megfelelő érettségi fokot.

Az ENSZ szabvány ezt írja az érettségről:

Az avokádó érettsége (fiziológiai állapota) olyan legyen, amely lehetővé teszi, hogy az érési folyamat befejeződjön. (Magyarul lehet kőkemény, az is szokott lenni)

Az avokádó esetében utóérés történik, ami azt jelenti, hogy a termék a betakarítás után tovább érik,
ráadásul puhára éretten rendkívül sérülékeny, ezért kemény állapotban kell forgalomba hozni. Ennek
okán az avokádó érettsége a helyszínen nehezen megállapítható, az ellenőrök a túlérett, lepuhult, esetleg
romlásnak indult termékek esetében viszont intézkednek, ha ilyet találnak.

Hogyan érleljem, ha már megvettem a keményet?

Rosa Maria trükkje Mexikóból, mert néha még ott sem tökéletes az avokádó. A kemény terményt helyezzék egy papírzacskóba és helyezzék a kikapcsolt sütőbe. Pár nap, egy hét alatt beérik. Az érettséget úgy tudják megállapítani, hogy a szárcsonknál finoman megnyomják, és ha ott már puha, akkor jó.

Ha pedig jó, például így készíthetik el.:

Kukorica leves guacamoléval Forrás: Táfelspicc

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!