Mivel szerencsére nem a sötét paleolit korban élünk, a szempontunkból leghasznosabb ételek megtalálására a tudósok kidolgoztak egy számolási módszert. Pontosabban egy tudós, a zöldségek nagy barátjaként számon tartott dr. Joel Fuhrmann, aki már több sikerkönyvet is szentelt az életfogytig tartó diéta témájának.
A Fuhrmann által kidolgozott mutatószám neve: ANDI index – az Aggragate Nutrient Density Index kezdőbetűinek összevonásából. Ez annyit jelent, hogy aggregált tápláléksűrűségi index, de az ATSI-nak semmi értelme, úgyhogy maradjunk mi is az ANDI-nál. Az index minden egyes zöldséghez rendel egy 0 és 1000 közötti számot az alapján, hogy benne az egy kalóriára eső tápanyagok száma mekkora, mennyire sűrű az adott étel szervezet számára hasznos tápanyagkoncentrációja.
A megközelítés elég régóta megjelent a dietetikai szakirodalomban, 2005-ben a Dietary Guidelines for Americans is komolyan foglalkozott vele, és azóta egy csomó helyen emelték be a diétáról, fogyásról való beszédbe a tápanyagsűrűségről szóló elméleteket. Fuhrmann hányadosa a zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható összes vitamint, antioxidánst, flavonoidot számításba veszi, és még egy csomó olyan anyagot is, amit csak leleményes reklámszakemberek írnak bele a rákellenes joghurtreklámjuk szövegébe.
A legtöbb ANDI-pontot kapó zöldségeket fogyasztva nemcsak száz évig élhetünk, de sokkal hatékonyabb lehet a diétánk és a fogyásunk is: ezek a zöldségek ugyanis egytől egyig magas rosttartalmú, nagyon alacsony kalóriatartalmú ételek. A kettő együtt pedig a diétázók kedvenc kombója. Minél magasabb egy zöldség rosttartalma, annál tovább marad az emésztőrendszerben komoly teltségérzetet okozva, a szegény diétázónak tehát jóval kevesebbszer kell megküzdenie azzal az életét fenyegető kínzó érzéssel, amit a lecsökkentett kalóriabevitel okoz. És minél alacsonyabb egy zöldség kalóriatartalma, annál kevésbé rondít bele a gondosan összeállított napi kalóriatáblánkba.
Összehasonlításképpen: az első állati eredetű étel a táblázatban a rák, nyomorult 36 ANDI ponttal, rögtön utána a lazac jön 34 ponttal, és a tojás 31-gyel. Szegény vaníliás jégkrémnek mindössze 9 pont járt.
A zöldségek szupercsapata:
És a gyümölcsök: