Az intézet viselkedéskutatással foglalkozó csoportja friss tanulmányt publikált arról, miszerint az emberek többet esznek, tulajdonképpen túleszik magukat, ha nagy tányérra szolgálnak fel nekik. Mindez elég triviálisnak tűnik, de Dr. Gareth Hollands, a kutatás egyik vezetője szerint az újdonság abban rejlik, hogy
eddig úgy tudták, a túlevés kizárólag az önkontroll hiányának tudható be.
Fontos eredménynek könyvelte el, hogy a fent vázolt körülmények között azok az emberek is 16 százalékkal többet ettek a megszokottnál, akikre egyébként nem jellemző a féktelen étkezés. A professzor szavaival élve, az emberek nem szívesen hagyják ott a tányéron a maradékot, inkább túleszik magukat.
A professzor hozzátette:
„Most már, hogy tudjuk, milyen fontos szerepe van a tálalásnak abban, hogy mennyit eszünk, meg tudjuk előzni a túlevést”.
Kollégája, Dr. Alison Tedstone kiemelte, hogy mindez azért fontos, mert a lakosság nagy része túlsúlyban és annak következményeitől szenved. A vizsgálat eredménye szerint néha talán annyi is elég lenne, ha kis tányérokban, kisebb adag ételt tálalnánk fel otthon, illetve az éttermekben.
A kutatók hozzátették, hogy megfigyelhető, ahogy az ételadagok és az élelmiszerek súlya évről évre nő: kiemelték a sós ropogtatnivalókat, de a pékárukat is.
A kutatást 61 korábbi vizsgálat alapján állították össze, összesen 6700 egyén részvételével.