Van egy üveg kézműves söre? Ne igya meg azonnal!
![sör, kézműves sör, Miskolc, Zip's brewery](https://cdn.origo.hu/2023/12/ekfk-8BZ8NRzdt3s7Jbv2cOpPdOpX8qKvoYYHuL79cc/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NkMDc2NDg4MzEwMTQ3MzNhZjc5ZDZjMDlkYWM3OWI0.webp)
A Dél-Kaliforniában élő Bill Sysak még a hetvenes években kezdett neki a sörök gyűjtésének, mára több ezer tételes készlete van, amelyek között akadnak hatvan éves üvegek is. Sysak szerint a sörök ízén ugyanúgy nyomot hagy az idő, mint a borokén, úgyhogy mindenképpen érdemes a megfelelő fajtákat eltenni pár évre, ha meg tudjuk állni. A jelenséggel foglalkozó, tavaly arról könyvet is író Patrick Dawson szerint teljesen elterjedt, hogy a főzdékben minden tételből eltesznek maguknak pár ládával vagy hordóval. Azért hordóval, mert - akárcsak a boroknál - a tölgyfahordós érlelés a söröknek is különleges zamatot ad.
Mielőtt azonban rohannánk, hogy a belvárosban vásárolt IPÁinkat eltegyük, aztán pár év múlva kisebb vagyont kaszáljunk az ebay-en, érdemes tudni, hogy nem minden sör alkalmas érlelésre. Az IPA például pont nem, de így vannak ezzel a világosabb, könnyebb típusú sörök is. Általános szabály, hogy 8%-os alkoholtartalom alatt fölösleges nekikezdeni. Minél magasabb egy sör alkoholtartalma, annál jobban bírja az időt - nagy szerencse, hiszen akik a könnyebb, gyümölcsös, friss vonalat bírják, azoknak ott az IPSA és a lager, a keményebb ligának, mint a porter, stout, amúgy is jobban állnak a komolyabb, mély ízek.