A rokonlátogatáson, a locsolkodáskor és a húsvéti összejöveteleken gyakran előkerül az ital. Kis sör itt, egy korty bor amott, zárásnak egy stampedli pálinka – ilyenkor nem a matematikára és a biokémiára gondolunk, így pár kör után könnyen kivetkőzhet magából az, aki nem figyel.
Zacher Gábor toxikológus az Origónak elmondta, hogy a legfontosabb óvintézkedés a megelőzés és a racionalitás, ami sajnos a harmadik pohárral megszűnik. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy ne keverjük a különböző alkoholfajtákat, és ne igyunk üres gyomorra.
Sokan mondogatják, hogy egy-két óra alatt kimegy az ital, onnantól ismét lehet vezetni – a valóság viszont nem mindig vág össze ezzel.
Az alkohol kiürülésének ideje hozzávetőleg 10 gramm/óra.
Ez természetesen egy átlagos szám, lehet, hogy önnek csak 5, nekem 6, másnak meg 16 gramm feldolgozására képes a szervezete óránként.”
A véralkoholszintet a szakemberek és a rendőrök is ezrelékben fejezik ki – ez azt jelenti, hogy egy liter, azaz ezer milliliter vérben hány ezrelék az etil-alkohol.
Ha 1000 ml vérben 1 ml alkohol van, akkor beszélünk erről a mennyiségről.
Egy köbcenti etilalkohol tömege 0,8 g. Ennek értelmében:
Sör: Ha egy deciliter 4 százalékos, akkor 4 ml etil-alkohol van benne, ami (4 x 0,8) 3,2 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy korsóban az ötszöröse, 16 gramm található. Ha a 10 g/órás átlagértékkel számolunk, 1,6 óra kell a lebontásához.
Pálinka: Egy deciliter 50 V/V%-os pálinkában 50 ml etil-alkohol van, ez (50 x 0,8) 40 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy felesben 20 gramm található. Ha a 10 g/órás átlagértékkel számolunk, 2 óra kell a lebontásához.
Bor: Egy deciliter 10 V/V%-os borban 10 ml etil-alkohol van, ami (10 x 0,8) 8 g tömegű etil-alkoholnak felel meg, azaz egy pohárnyiban ennek a duplája, 16 gramm található. Ha a 10 g/órás átlagértékkel számolunk, 1,6 óra kell a lebontásához.
Mivel dolgoznak a rendőrök?
Az alkoholos befolyásoltságot legegyszerűbben a kilélegzett levegő etil-alkohol-tartalmának, azaz a légalkoholnak a mérésével végezhetjük el. A másik elterjedt metódus a vérben lévő alkohol, vagyis véralkohol koncentrációjának a meghatározása. Az első szakmunkák a témában M. P. Widmark (1889–1945) svéd tudós nevéhez fűződnek, aki 1922-ben publikálta kémiai analitikai eljárását.
Az első szondát az amerikai Rolla Neil Harger rakta össze, neve Drunkometer volt. A kilélegzett levegő alkoholszintjét kombinálta egyéb klinikai tünetekkel. Az első, rendőrség által is használt légalkoholszondát 1954-ben Robert Frank Borkenstein készítette. Azóta a módszerek sokat fejlődtek:
ma már kémiai oxidációs és kolorimetriás eljárás, gázkromatográfiás és elektrokémiai oxidációs módszerek ugyanúgy elérhetők, mint a több hullámhosszú infravörös spektrofotométer.
Nem, hiszen ezek átlagértékek, vagyis nem érvényesek mindenkire – van, akinél hamarabb, van, akinél jóval hosszabb idő alatt megy végbe a folyamat!
Az alkohol diuretikus, azaz vízhajtó hatású. Igen, emiatt lehetünk pusztítóan másnaposak!
A szárító hatás kivédésére igazán jó megoldás nincs, csak az, ha az italozást eleve jó hidratáltsággal indítjuk
– mielőtt szeszhez nyúlunk, jobb, ha megiszunk fél liter csapvizet.
Naná, elengedhetetlen. Legalább annyi folyadékot kell visszajuttatni, amennyit kihajtunk az alkohollal, tehát egy pohár bor vagy egy feles után vizet is igyunk – ha lehet, kerüljük a cukros italokat.
Nincsenek, az alkohol nem szívódik fel varázsütésre.
„Dacára minden orvosi kezelésnek, a másnaposság előbb-utóbb magától elmúlik. Lesz egy rossz napunk, át kell vészelni. Vannak persze gyógyszerek, amelyek leginkább a gyomor- és bélrendszeri panaszokat enyhítik, de a legegyszerűbb megelőzni a bajt” – részletezte a Táfelspiccnek Zacher Gábor toxikológus.
A zsírok és a tömött gyomor csak a felszívódást lassítja, az alkoholt nem ürítik ki a szervezetből.
A néphit az nem tudomány, ne csodaszerekben bízzunk, hanem magunkban – mondjunk nemet, vagy ne akarjunk volán mögé ülni. Ilyenkor amúgy is minden évben fokozott a rendőri jelenlét az utakon. Az alkohol a gyomorból és a vékonybél első szakaszából szívódik föl. Természetesen, ha van ott egy kis sonka vagy kemény tojás, ha a finom pacalon kell átjutnia a szesznek, lassabban fejti ki a hatását, nem ugrik hirtelen olyan magasra a véralkoholszint, de ezzel csak elodázzuk a hatást, picit csökkentjük a csúcskoncentrációt.”
A szervezet folyadékegyensúlyát a vese és az antidiuretikus hormon (ADH) szabályozza. A működése aránylag egyszerű: ha sokat iszunk, több a vizelet, ha keveset, akkor fordítva. Az ADH kisebb csodákra is képes: ha úgy hozza a sors, a már kiválasztott vizeletből vizet juttat vissza a vérbe, ha szükséges.
Az etil-alkohol gátolja az antidiuretikus hormon termelését.
Fél liter sör vagy két deci bor hozzávetőleg 200 milliliter folyadékveszteséget okoz
– ha nincs víz, a méreganyagok sem tudnak rendesen kiürülni a szervezetből.
Az etil-alkohol lebomlásakor acetaldehid keletkezik, ami a májat és az agyat is károsítja. Toxikus tulajdonsága miatt érezzük a másnaposságot később, időeltolással, vagyis akkor, amikor már lebomlott az alkohol.