Az északi országrész egyik biztos gasztronómiai tippje a G&D Kézműves Cukrászat és Pékség. Nevüket tavaly ismerte meg igazán az ország, amikor Szó Gellért és Dániel a pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortával felhelyezte a Kézműves Cukrászdát a térképre.
Idén sikerült nekik a duplázás: 42 konkurenst legyőztek, a 2016-os díj is az övék lett.
Salgótarján felé lejt a pálya, suttogták páran a szakmában, de a helyzet pont fordított: arra emelkedik csak igazán.
Nem csak földrajzi értelemben, de az ízek szempontjából is – a tavalyi barnás árnyalatokkal játszó, otthonos ízű édesség után idén egy színes, kontrasztos, árnyalatokkal és textúrákkal játszó tortát tettek elénk. 650 forint egy szelet, mi mégis beleszerettünk, de tartok tőle, hogy a receptet megkapó cukrászdák gondban lesznek.
Az Őrség zöld aranya az, amit nem lehet aromákkal és színekkel leutánozni – Szóék rákényszerítik a kollégákat, hogy rendesen megcsinálják, ha már nekiállnak. Pozitív, hogy benne a helyi, magyar értékek: például igazi őrségi tökmagolajjal készül. A tökmagolajos tükörzselé, a fehér csokis ganache, a mandulaliszttel készült felvert, a málnazselé, az ostya és tökmagpraliné együtt telitalálat.
A cukrászda sikere és
remek arányérzékkel megteremtett tortája remélhetőleg nem trükközésre, spórolásra és kamuzásra motiválja majd a többi helyet,
ahol készítik majd, hanem a szint megtartására és emelésére – pont ez kell, hogy a magyar gasztronómia után a hazai cukrászat újjászületése is meginduljon.
A csapat másik fele maradt a fővárosban, hogy
a Magyarország cukormentes tortáját is megkóstoljuk.
A legtöbb ember számára létfontosságú része az életnek a cukor, az édes íz, én is hatalmas torta- és csokirajongó vagyok, ez a kedvenc területem a gasztronómiában. Különösen a savanykás gyümölcsökből készített desszertekért vagyok oda, és nem bánom, ha nem túl édes a sütemény, így aztán elvileg pont nekem készült az idei.
A Tortavár cukrászda Áfonya hercegnő fantázianévre hallgató tortája meggyes-málnás, áfonyás és erdei gyümölcsös ízeket kombinál joghurttal és mandulával. A címet odaítélő zsűri számára az áfonya íze volt legmarkánsabb, és ebben tökéletesen igazuk is van.
A koncepciót Pechtol Zsolt és Szász Kinga közösen találták ki, Szász két éve már hobbicukrászként megnyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány cukormentes országtorta versenyét, azóta végzett cukrászként dolgozik a Tortavárban.
A hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült
sütemény tagadhatatlanul rendelkezik pozitív tulajdonságokkal, és kellemes élményt jelent a látványa, valamint a fogyasztása is. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az egészségesebb összetevőknek köszönhetően alacsony szénhidráttartalmú, összesen 228 kcal-t tartalmaz. Az ára is barátságos, egy szelet csak 490 forint.
Sajnos ennél több jót azonban nem tudok róla elmondani. Ahhoz, hogy igazán érdekes legyen, jóval
bátrabban kellett volna a gyümölcsös összetevőket használni,
inkább lett volna kicsit savanyú, de legalább lenne valamilyen határozott karaktere.
A tortát alkotó textúrák sem különböznek egymástól annyira, hogy valódi izgalmat érezhetnék, miközben eszem, jót tett volna egy kis ropogósság.
A torta külseje kedves, nem különösebben hivalkodó, a színei harmonikusak. Családi étkezés után kifejezetten jó választás lehet, nem töm el, több szeletet is meg lehet belőle enni. A szállítást vélhetőleg nem túl jól bírja viszont a puha joghurtos rész miatt.
Ugyanazt tudjuk mondani, mint tavaly: remek, hogy létezik cukor, fehér liszt és mesterséges adalékanyagok nélkül készült torta, de többet is ki lehetne ebből hozni, igaz, akkor nehezebb lenne 490 forintból kihozni egy szeletet.