Ne féljen játszani a különböző alapanyagokkal! Savanyíthatja a klasszikusokat, mint a hagyma és az uborka, de kipróbálhatja milyen az ecetes édesburgonya, bogyós gyümölcs, barack, kukorica, sütőtök vagy kelbimbó. Használjon bátran friss konyhakerti növényeket és fűszereket – az ecetes áfonyához például fahéjat vagy vaníliát. Az ízélményen felül ezeknek a kiegészítőknek egészségügyi értékei is vannak, hiszen a savanyított zöldségek és gyümölcsök extra enzimeket és vitaminokat adnak hozzá az ételhez.
Merjen párosítani! Fogyassza a savanyúságokat szendvicsekhez, salátákhoz, húsokhoz és tésztákhoz! Kiválóan alkalmasak például az ízben gazdag és nehéz ételek kiegyensúlyozására.
Hozzávalók 750 ml-hez (körülbelül nyolc adag):
Elkészítés:
Tegyük az ecetet, a cukrot, a fahéjat, a chilipaprikát, a borsot és a babérlevelet egy serpenyőbe, és kevergetve fokozatosan olvasszik fel a cukrot. Vegyük le a hőfokozatot, majd adjuk hozzá az áfonyát, és óvatosan rázzuk össze kb. 30 másodpercen át, majd további két percre tegyük vissza a tűzre.
Még forrón tegyük a bogyókat a sziruppal együtt egy kifőzött befőttesüvegbe, majd zárjuk le. Dunsztoljuk egy-két napon át.