A savanyúságokat úgy készítik, hogy kiválasztják a zöldségeket vagy gyümölcsöket, jól megmossák, kivágják a sérült részeket, feldarabolják, majd előzetesen megtisztított befőttesüvegekbe teszik. Ezután elkészítik a sós alaplevet, amivel addig töltik az üvegeket, amíg el nem fedi teljesen az alapanyagokat.
Íme egy alaprecept: 2 evőkanál cukor, 2 teáskanál só, 705 ml víz, 705 ml almaecet vagy fehérecet.
Néhány nap múlva a baktériumok felbontják az alapanyagok cukortartalmát, így jön létre a tejsav. A savanyúságok alacsony kalóriatartalmúak, prebiotikumként viselkednek, elősegítik a jó bélbaktériumok növekedését. A megfelelő emésztéshez és a tápanyagok optimális felszívódásához szükség van ezekre a jó bélbaktériumokra.
Összességében elmondható, hogy a savanyúságok tele vannak vitaminokkal, mint a K- vagy az A-vitamin. Az előbbi megakadályozhatja a véralvadást,
az utóbbinak pedig a látásban
és a sejtnövekedésben van kiemelkedő szerepe. Kellő mennyiségű B-vitamin is van bennük, amely támogatja az egészséges sejtműködést.
1. Hatással vannak a vércukorszintre
Az ecetalapú sóoldat segíthet a vércukorszint kezelésében. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az ecet csökkentheti az étkezés utáni és az éhgyomri vércukorszintet olyan felnőtteknél, akiknél fennáll a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.
2. Kiváló antioxidáns-források
Számos zöldség és gyümölcs, beleértve a savanyúságokat is, nagyszerű antioxidáns-források. Ezek a vegyületek védik a sejteket az oxidatív stressz okozta káros hatásoktól.
3. Segítik az elektrolitegyensúly fenntartását
A sejteknek szükségük van elektrolitokra, mint a nátrium vagy a kálium, az energia előállításához és a megfelelő működéshez. Az elektrolitoknak az izommunkában és a vízszállításban is fontos szerepük van. A savanyúságok gazdagok elektrolitokban.
4. Hatással vannak az izomgörcsökre
A Medicine and Science in Sports and Exercise című kiadványban közzétett tanulmány szerint már egy kis mennyiségű savanyúlé is hatással van a kialakult izomgörcsökre; segíthet feloldani őket.
Próbálja ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tegyük az első 5 hozzávalót egy holland sütőbe és forraljuk fel, hogy feloldódjon a cukor.
Tegyük a fennmaradó összetevőket egy nagy tálba.
Öntsük rá a forró keveréket, azután hagyjuk lehűlni.
Töltsük át befőttesüvegekbe úgy, hogy a lé ellepje a zöldségeket, utána zárjuk le.
Tegyük a hűtőbe 6-8 órára.