Ezeket a növényi tejeket használjuk sütéshez és főzéshez

Vágólapra másolva!
Tejbegríz, mákos guba, eperturmix vagy épp krumplipüré, esetleg egy cappuccino. Elképzelhetetlenek tej nélkül? Pedig mindegyiket elkészíthetjük finom, tápláló, tejtermékmentes változatban is, ha növényi alapú italokat használunk hozzájuk. Sőt, a hazai ízeken túl külföldi konyhák egzotikus fogásainak is jól bevált alapanyagai a növényi tejhelyettesítők! Legyen mandula, rizs, szója, zab vagy kókusz, a növényi italok konyhánk kulcsösszetevői lehetnek. Az AdeZ növényi italkalauza segít, melyik italt mire, hogyan érdemes felhasználni!
Vágólapra másolva!

Hadd szóljon a szója, ha gazdag ízvilágra vágyunk!

A szójaital amellett, hogy bővelkedik fehérjében, igazán gazdag ízvilágot és krémes textúrát nyújt. Igazi jolly joker:

gyakorlatilag minden receptben kiválthatjuk vele a tejet.

Tulajdonságai jól érvényesülnek akkor is, ha magában isszuk, de sütési és főzési alapanyagként is megállja a helyét.

A mandulatej kiváló teába vagy kávéba keverve Forrás: AdeZ

Mandula, ha jól jönne egy kis krémes, finom kényeztetés

Ínycsiklandozó, már önmagában egy finom folyékony desszert lehetőségét kínáló megoldás a mandulaital.

De ha krémességét és enyhén mogyorós ízakkordjait másban is kamatoztatnánk, próbáljuk ki teába, kávéba keverve!

Számíthatunk rá akkor is, ha sütni vagy főzni szeretnénk növényi alapú ital hozzáadásával.

Zent jelenthetnek a főzésben a jól eltalált összetevők, például a zabital!

Főleg nyáron, a nagy melegben kevésbé népszerűek a sütőben sült ételek, viszont a főzős receptek sztárjai lehetnek a zabitalok, ha krémes és természetesen édes ízekkel tennénk teljessé a fogásokat.

A kókusztej müzlivel finom Forrás: Shutterstock

Kókuszital egy kellemes nap indításához

Müzlire öntve, smoothie-k alapanyagaként és forró italokhoz hozzáadva ajánlott fogyasztani, kiélvezni finom ízvilágát.

Remekelhetünk a konyhában a rizsitallal is

Könnyedségével és édeskés ízjegyeivel a rizsital is hamar belophatja magát a szívünkbe – és a konyhánkba, főleg, ha müzlihez,

gabonapehelyhez keverjük vagy ha főzéshez használjuk fel.

A meleg italokhoz ugyanakkor a könnyed állaga miatt inkább más növényi italt érdemes választani.

Hozzunk távoli földrészeket a tányérba növényi italok segítségével

Mindenkinek, aki szereti a külföldi konyhát plusz a kulináris élményeket, és szívesen készítene el otthon egzotikus fogásokat: gondoljon kihagyhatatlan összetevőként a növényi italokra! Ugyanis a nemzetközi konyha népszerű alapanyagai is a növényi italok, legyen az épp mandula-, rizs- vagy kókuszital.

Ha mexikói módra frissülnénk fel, a horchata könnyedén elkészíthető mandulaitallal és egy kis fahéj, valamint vanília hozzáadásával.

Indonézia ízeit a Soto Ayam, vagyis kókusztejes csirkeleves segítségével idézhetjük elő.

Amennyiben thai hangulatot szeretnénk teremteni, a Tom Kha Gai kókusztejes zöldséglevessel érdemes próbálkozni, kedvünktől függően csirkével vagy rákkal tálalva. Az indiai ételek rajongóinak pedig a kókusztejes lencse- vagy burgonyafőzelék lehet saját készítésű kedvence!

Próbáljuk ki a következő receptet!

Forrás: Bon appetit

Kókuszitalos lencseleves

Hozzávalók:

  • 1 nagy hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 kis darabka gyömbér
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 5 teáskanál currypor
  • egy csipet Cayenne-bors
  • 400 ml kókuszital
  • 200 g vörös lencse
  • 50 g cukrozatlan, aprított kókusz
  • 2 teáskanál só
  • 280 g spenót
  • 425 g hámozott, apróra vágott konzerv paradicsom

Elkészítés:
Pucoljuk meg, majd aprítsuk fel a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért.
Pirítsuk meg a hagymát az olajon.
Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és pirítsuk, míg aranysárga lesz – ez körülbelül 5 perc.
Öntsük hozzá a curryport és a Cayenne-borsot. Keverjük jól össze.
Öntsük fel a tejjel és jól keverjük össze.
Adjuk hozzá a lencsét és a sót, dolgozzuk össze, majd öntsük fel 5 csésze vízzel.
Forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten hagyjuk rotyogni 25-30 percig.
Mossuk át a spenótot, majd durván aprítsuk fel.
Öntsük a lencséhez a spenótot és a paradicsomot, utána jól keverjük össze.
Pároljuk még néhány percig, hogy az ízek összeérjenek.
Kóstoljuk és ízlés szerint sózzuk meg.
Tálaljuk frissen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!