A napraforgómag az egyik legjobb E-vitamin-forrás, védi a sejteket a szabad gyökök által okozott károktól. Növényi alapú vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a koleszterinszintet és erősíthetik az immunrendszert.
A szezámmag is tápanyagok széles választékát vonultatja fel,
mint a vas, a foszfor, a cink, a B1-vitamin, a kalcium és a réz. Csökkentheti a koleszterinszintet és a magas vérnyomás kockázatát, a gyulladást, illetve az oxidatív stresszt.
Ami a tökmagot illeti: 100 gramm biztosítja a napi ajánlott fehérjebevitel 38%-át. Kiváló B-vitamin-forrás. A benne lévő L-triptofán nevű vegyület hatással van a hangulatra. Szintén magas fehérjetartalmú a kendermag, amelyben mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható. Gazdag továbbá magnéziumban, B1-vitaminban és cinkben.
A lenmag rostot és Ómega-3 zsírsavat tartalmaz, ezáltal javíthatja a bél egészségét és csökkentheti a koleszterinszintet.
Mangán, magnézium, B1-vitamin és polifenol is van benne, ami egy antioxidáns. A köménymag sem bújhat el a többi között szégyenében, ugyanis fehérjét, kalciumot, káliumot, rostot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Jól lehet kezelni vele a megfázást és az emésztőrendszeri problémákat.
Hozzájárulhat a máj és a vese működéséhez, ezáltal javítja az immunrendszert.
Chiamag szintén gazdag rostban, fehérjében, magnéziumban, mangánban és kiváló antioxidánsforrás. Ez az Ómega-3 zsírsav egyik leggazdagabb forrása. Segítheti a vércukorszint csökkenését, fokozhatja a jóllakottság érzését.