Korábban bemutattuk már a szomszédos országok nemzeti ételeit, volt már szó mediterrán ételekről, körbejártuk az ausztrál és a skandináv területek gasztronómiáját, és betekintést tettünk a thai ételek világába is. Ez alkalommal egy másik kedvelt ázsiai országban, Japánban folytatjuk gasztronómiai kalandozásunkat. Nyolc közkedvelt nemzeti ételt mutatunk be.
A legtöbb embernek egyből egy hatalmas szusitál jut eszébe, ha a japán gasztronómiáról van szó, ami nem csoda, hiszen nálunk is egyre elterjedtebbek az ínycsiklandó, színes falatkák, sorra nyílnak a szusibárak, de egyre több boltban is kaphatóak hozzá alapanyagok, így vállalkozó kedvű emberek otthon is nekiláthatnak az elkészítésének, bár kissé időigényes.
A szusi jellemzően nyers halból - főleg lazacból vagy tonhalból - készül, rizs, zöldségek, esetleg valamilyen sajtféle hozzáadásával, de ma már szinte bármilyen töltelékkel szokás variálni: létezik csirkés, marhás, libamájas, sőt, vegán verzió is,
így ma már azoknak sem kell lemodania a szusizás élményéről, akik nem szeretik a halat, vagy allergiásak rá. Formáját tekintve
Szójaszósszal, wasabival és pácolt, savanyított gyömbérrel szokás fogyasztani.