A nyár a hőség mellett a grillszezont is újból elhozta, sokan keresik a legfinomabb sült hal elkészítésének titkát. Egyesek úgy vélik, valóságos titokerdő övezi azt, hogy a grillezett hal igazán finom legyen. Pedig a hal sütése nem ördöngösség, kis odafigyeléssel a grill ételek új királya is lehet a pisztráng, a lazac, a hekk vagy épp a fogas.
Sült hal receptek tucatjával érhetők el az interneten is, de a grillezett hal készítése általában mindig magában foglal néhány aranyszabályt, olyasmiket, amikhez hasonlókat más húsfélék grillezése alkalmával is betartunk. A halak grillezése persze függ attól is, milyen halat kívánunk például faszenes grill vagy egyes háztartásokban elektromos grill segítségével elkészíteni. Grill hal lehet például
Sőt, a sós vizekből az összefoglalóan csak tengeri herkenytűként emlegetett más fehérjeforrások is (kagyló, osztriga, tintahal stb.).
A grill hal készítése nem pontosan ugyanaz, mint például a hekk sütése. Bár a grillezés mellett szóló egyik fő érv az, hogy a legtöbb hús elkészítéséhet nem kell plusz zsiradékot adni, a grillezett hal esetében némileg más a helyzet. A kiszáradás elkerülése és a halhús omlósságnak megőrzése érdekében érdemes sütéshez ajánlott étkezési olajjal alaposan bekenni mindenütt a halat.
Ezzel mind a grillrácson, mind a serpenyőben sült hal esetében sokat tettünk azért, hogy a hal ne ragadjon oda a rácshoz vagy a sütőedényhez.
Másik fontos előkészítő művelet az irdalás, amivel sokkal kellemesebbé tehetjük a grillezett hal későbbi fogyasztását. A halak szálkázása ugyanis nem annyira bonyolult művelet, mint egyesek esetleg vélik. Nagyobb szálkájú halak esetében külön csipeszt is érdemes használni. Ha a szálkáktól és a kiszedéstől is egyaránt idegenkedünk, akkor érdemes eleve filézett halat választani.
A grill hal fűszerezése szintén része lehet az előkészítő műveletnek. Bátran használjunk például rozmaringot a hal bőrén, de a sóval már bánjunk mértékkel, mert könnyen megülhet a felületen, miközben a hal húsára nem jut abból. Ez ronthat az ízélményen.
A grillezett hal fajtájának kiválasztása mellett a másik fő szempont általában az a halak grillezése esetén, hogy egészben sült hal, vagy halszelet az, amire mi vagy vendégeink vágynak.
A grillezett hal fajtától függetlenül gyorsan elkészül, így ha mást is grillezzünk egy alkalommal, a hal - akkor is, ha egészben kerül a kerti grillsütő rácsára - maradjon a legvégére.
Az egyben sült hal is gyorsan átpárolódik, sokáig nem szabad a tűzön hagyni. Az irdalás után a hal hasüregébe akár töltelék is kerülhet, valamint szárított fűszerek, sőt, ízlés szerint citrusfélék gerezdjei is. Érdemes megfontolni halsütő alkalmazását: ezzel a szerkezettel könnyen egyben lehet tartani a halat, és meglehetősen könnyen lehet roston sült halat készíteni így, vagy a grillrács fölött forgatni. Ne feledjük: a halsütőt olajjal, esetleg vajjal érdemes kenni használat előtt.
Halat grillezni nem mindig egyenlő az egyben sült hal elkészítésével. Sokan választják a halfilét illetve a halszeleteket akkor, ha grillezett hal az, amit ebédre vagy vacsorára fogyasztanának. A sült halfilé és a halszelet estében is a legfontosabb, hogy meg kell hagyni a bőrt a halszeleten, és olajjal alaposan bekenni. Ezt követően a bőrös oldalával kerül a grillsütő rácsára.
Lényeges, hogy ha így sütjük a halszeleteket, nem kell azokat forgatni.
Pusztán meg kell várni, míg a halhús átpárolódik. Amíg erre várunk, a hal felénk néző oldalát fűszerezhetjük, esetleg páclével locsolhatjuk. Ha mégis szeretnénk egy kis hővel átfuttatni a grillezett hal másik oldalát is, akkor megtehetünk annyit, hogy amikor a hal húsa fehér, legfeljebb 30-60 másodpercre a grillrács kevésbé forró oldalára átfordítjuk a szeletet.
Filézett hal vagy halszelet esetén feltétlenül fontos, hogy használjuk az említett halrácsot, vagy ha nincs ilyenünk, csavarjuk fóliába a halat. Ne feledjük: a fólia hallal érintkező oldalát is érdemes vajjal vagy olajjal kikenni sütés előtt, hogy elkerüljük a grillezett hal fóliába ragadását. Ízlés szerint a hal mellé egyébként fűszerek, sőt, zöldségek is kerülhetnek. Ezeket nem külön, hanem a hal sütésének megkezdésekor kell a fóliába tenni.
Akár egyben sült halat, akár halszeleteket választunk ahhoz, hogy grillezett hal készüljön belőlük, a sütési idő felmelegített grillsütő esetén nem lesz több néhány percnél. Halszeletek 2-3 perc alatt, egészben sült kisebb halak pedig 6-8 perc alatt elkészülnek így.
Nézze meg az alábbi videóban, hogyan készül wok zöldségekkel a grillezett hal a Lidl konyhájában: