Grillezett hal: így készítsen ínycsiklandó nyári fogást

Vágólapra másolva!
Sokaknak nem a halak jutnak eszébe először a nyári grillszezon közepén. Pedig néhány egyszerű szabály betartásával, kis odafigyeléssel bárki otthonában remek grillezett hal készülhet. A sült hal finom, egyben egészséges is.
Vágólapra másolva!

A nyár a hőség mellett a grillszezont is újból elhozta, sokan keresik a legfinomabb sült hal elkészítésének titkát. Egyesek úgy vélik, valóságos titokerdő övezi azt, hogy a grillezett hal igazán finom legyen. Pedig a hal sütése nem ördöngösség, kis odafigyeléssel a grill ételek új királya is lehet a pisztráng, a lazac, a hekk vagy épp a fogas.

grillezett hal, illusztráció
Grillezett hal: a nyár legfinomabb ételei lehetnek, ha jól készítik el azokat
Fotó: Unsplash / Anton Nikolov

Grillszezon: a halak grillezése is jó móka

Sült hal receptek tucatjával érhetők el az interneten is, de a grillezett hal készítése általában mindig magában foglal néhány aranyszabályt, olyasmiket, amikhez hasonlókat más húsfélék grillezése alkalmával is betartunk. A halak grillezése persze függ attól is, milyen halat kívánunk például faszenes grill vagy egyes háztartásokban elektromos grill segítségével elkészíteni.  Grill hal lehet például 

  • az afrikai harcsából, 
  • a pisztrángból, de 
  • a durbincs, 
  • a busa, a harcsa, a tőkehal és
  •  a ponty is alkalmas sült hal alapjának.

Sőt, a sós vizekből az összefoglalóan csak tengeri herkenytűként emlegetett más fehérjeforrások is (kagyló, osztriga, tintahal stb.).

A grill hal készítése nem pontosan ugyanaz, mint például a hekk sütése. Bár a grillezés mellett szóló egyik fő érv az, hogy a legtöbb hús elkészítéséhet nem kell plusz zsiradékot adni, a grillezett hal esetében némileg más a helyzet. A kiszáradás elkerülése és a halhús omlósságnak megőrzése érdekében érdemes sütéshez ajánlott étkezési olajjal alaposan bekenni mindenütt a halat. 

Ezzel mind a grillrácson, mind a serpenyőben sült hal esetében sokat tettünk azért, hogy a hal ne ragadjon oda a rácshoz vagy a sütőedényhez.

Másik fontos előkészítő művelet az irdalás, amivel sokkal kellemesebbé tehetjük a grillezett hal későbbi fogyasztását. A halak szálkázása ugyanis nem annyira bonyolult művelet, mint egyesek esetleg vélik. Nagyobb szálkájú halak esetében külön csipeszt is érdemes használni. Ha a szálkáktól és a kiszedéstől is egyaránt idegenkedünk, akkor érdemes eleve filézett halat választani. 

grillezett hal, illusztráció
Sütés előtt vajjal vagy olajjal bekenve az egyben sült grillezett hal nem ragad oda a grillrácshoz (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

A grill hal fűszerezése szintén része lehet az előkészítő műveletnek. Bátran használjunk például rozmaringot a hal bőrén, de a sóval már bánjunk mértékkel, mert könnyen megülhet a felületen, miközben a hal húsára nem jut abból. Ez ronthat az ízélményen.

A legfinomabb sült hal elkészíthető grillen is

A grillezett hal fajtájának kiválasztása mellett a másik fő szempont általában az a halak grillezése esetén, hogy egészben sült hal, vagy halszelet az, amire mi vagy vendégeink vágynak. 

A grillezett hal fajtától függetlenül gyorsan elkészül, így ha mást is grillezzünk egy alkalommal, a hal - akkor is, ha egészben kerül a kerti grillsütő rácsára - maradjon a legvégére.

Az egyben sült hal is gyorsan átpárolódik, sokáig nem szabad a tűzön hagyni. Az irdalás után a hal hasüregébe akár töltelék is kerülhet, valamint szárított fűszerek, sőt, ízlés szerint citrusfélék gerezdjei is. Érdemes megfontolni halsütő alkalmazását: ezzel a szerkezettel könnyen egyben lehet tartani a halat, és meglehetősen könnyen lehet roston sült halat készíteni így, vagy a grillrács fölött forgatni. Ne feledjük: a halsütőt olajjal, esetleg vajjal érdemes kenni használat előtt.

Grillezett hal: erre nincs szükség halszelet sütésénél

Halat grillezni nem mindig egyenlő az egyben sült hal elkészítésével. Sokan választják a halfilét illetve a halszeleteket akkor, ha grillezett hal az, amit ebédre vagy vacsorára fogyasztanának. A sült halfilé és a halszelet estében is a legfontosabb, hogy meg kell hagyni a bőrt a halszeleten, és olajjal alaposan bekenni. Ezt követően a bőrös oldalával kerül a grillsütő rácsára.

Lényeges, hogy ha így sütjük a halszeleteket, nem kell azokat forgatni.

Pusztán meg kell várni, míg a halhús átpárolódik. Amíg erre várunk, a hal felénk néző oldalát fűszerezhetjük, esetleg páclével locsolhatjuk. Ha mégis szeretnénk egy kis hővel átfuttatni a grillezett hal másik oldalát is, akkor megtehetünk annyit, hogy amikor a hal húsa fehér, legfeljebb 30-60 másodpercre a grillrács kevésbé forró oldalára átfordítjuk a szeletet.

grillezett hal, illusztráció
Az egyben sült és szeletelt, filézett halból is lehet nagyon finom grillezett hal (illusztráció)
Fotó: Unsplash / Patrick Browne

Filézett hal vagy halszelet esetén feltétlenül fontos, hogy használjuk az említett halrácsot, vagy ha nincs ilyenünk, csavarjuk fóliába a halat. Ne feledjük: a fólia hallal érintkező oldalát is érdemes vajjal vagy olajjal kikenni sütés előtt, hogy elkerüljük a grillezett hal fóliába ragadását. Ízlés szerint a hal mellé egyébként fűszerek, sőt, zöldségek is kerülhetnek. Ezeket nem külön, hanem a hal sütésének megkezdésekor kell a fóliába tenni.

Akár egyben sült halat, akár halszeleteket választunk ahhoz, hogy grillezett hal készüljön belőlük, a sütési idő felmelegített grillsütő esetén nem lesz több néhány percnél. Halszeletek 2-3 perc alatt, egészben sült kisebb halak pedig 6-8 perc alatt elkészülnek így.

Nézze meg az alábbi videóban, hogyan készül wok zöldségekkel a grillezett hal a Lidl konyhájában: 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről