Így készülnek a legfinomabb sült húsgombócok kapormártásban
2024. október 25. 08:32
Olvasási idő: 5 perc
A fűszeres, szaftos húsgombócok és az üde, krémes kapormártás harmonikus duót alkotnak.
Vágólapra másolva!
Aki szeretné egy kicsit feldobni a hétvégi menüsort, annak érdemes megpróbálkoznia ezzel az ínycsiklandó fogással, és garantáljuk, hogy a nem mindennapi ízeket mindenki azonnal megszereti majd. Mutatjuk, hogyan készül.
A húsgombóc sokféleképpen variálható étel: főve isteni levesbetét, sütve kiválóan passzol hozzá a paradicsommártás. A gombamártás és a tökfőzelék-rajongók kedvence is lehet kapormártással. Ez utóbbi egy igazi ritkaság, legtöbben a paradicsomos irányba mozdulnak el, pedig egy jó kapormártás kicsit visszavarázsolja a nyarat a konyhánkba.
A fűszeres, szaftos húsgombócok és az üde, krémes kapormártás harmonikus duót alkotnak, ami garantáltan mindenkit elvarázsol - íme a recept:
Sült húsgombócok kapormártásban
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
20 dkg darált sertéscomb
1 fej vöröshagyma
1 mokkáskanál ételízesítő
só
őrölt fekete bors
kb. 1,5 dl étolaj a sütéshez
A kapormártáshoz:
1 csokor kapor
1 evőkanál liszt
5 dkg vaj
1 evőkanál étolaj
1 db húsleveskocka
3 dl tej
1 csipet só
1 csipet őrölt fehér bors
1/2 db citrom leve
1 mokkáskanál cukor vagy édesítőszer
Elkészítése:
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel nagyon apróra. Adjuk hozzá a darált húshoz, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és gyúrjuk alaposan össze.
Az összegyúrt húsmasszából nedves kézzel formázzunk nagyobb diónyi gombócokat.
Az olajat öntsük serpenyőbe, melegítsük fel, helyezzük bele a húsgombócokat, majd pár perc alatt, többször átforgatva, hogy teljesen átsüljön, süssük szép aranybarnára. Szedjük ki a zsiradékból és felhasználásig tegyük félre.
A kaprot mossuk meg, vágjuk fel apróra. A tejet langyosítsuk meg, és oldjuk fel benne a leveskockát.
Serpenyőben hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, és kevergetve pároljuk pár percig. Ezután szórjuk meg a liszttel, és pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a tejjel.
Kézi habverővel keverjük simára, és közben ízlés szerint ízesítsük sóval, cukorral, szórjuk meg őrölt borssal, és adjuk hozzá a citromlevet. Ezután állandó keverés mellett addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik.
Tegyük a kapormártásba az elősütött húsgombócokat, majd főzzük még pár percig. Ha túl sűrűnek találnánk a mártást, adjunk hozzá még kevés tejet, és főzzük pár percig tovább. Közben kóstoljuk, s ha szükséges, ízesítsünk utána. Önmagában is finom, de főtt krumplival is tálalhatjuk.